HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Kattoremontti jopa parissa päivässä. Uusi katto, josta vuosikymmenten mittainen ilo

Nopeimmillaan kattoremontti valmistuu parissa päivässä. Mitä isompi katto, sitä enemmän aikaa sen uusimiseen tietenkin menee, ja aikaa kuluu myös katon alla mahdollisesti olevien vaurioiden korjaamiseen. Joka tapauksessa, katto tulee uusittua ripeästi ja ehdottoman ammattitaitoisesti, kun asialla ovat meidän ammattilaisemme. Meillä on kokemusta kaikenlaisten kattojen uusimisesta, ja myös normaalia pahemmin vaurioituneet rakenteet saadaan meidän toimestamme jälleen luotettavaan kuntoon.

Kun asennamme rakennukseesi uuden katon, kestää se vuosikymmenestä toiseen. Katto ei vaadi pitkään aikaan mitään isompia korjauksia tai huoltoja, siitä pitää huolen laadukkaat kattotuotteet ja osaavat kattoammattilaisemme. Pitkäikäisimpiä kattoja ovat konesauma- ja tiilikatot, joille voi odottaa satavuotista taivalta. Kokonaan oma lukunsa ovat alumiini- ja kuparikatot, mitkä kestävät yli sata vuotta (kuparikatot jopa useita satoja vuosia). Annamme asennustöille oman takuun, ja koska katteen asennus tapahtuu valmistajan ohjeiden mukaan, säilyy myös katteen oma takuu. Esimerkiksi lukkosaumakaton materiaalitakuu voi olla peräti 50 vuoden mittainen, ja pelkälle pinnoitteellekin saattaa saada 25 vuoden mittaisen esteettisen takuun.

Meille on itsestäänselvyys hoitaa kattosaneeraus kokonaisvaltaisena avaimet käteen -pakettina, eli hintaan kuuluu aina myös jätehuolto ja loppusiivous. Piha on pian sen näköinen, kuin mitään kattoremonttia ei olisi koskaan ollutkaan. Katto sen sijaan on aivan toisenlainen kuin vielä tovi sitten – kiiltävä, tasaisen värinen ja kaikin puolin ehjä sekä toimiva. Pitkän kokemuksen ja laaja-alaisen tietotaidon ansiosta osaamme toteuttaa kaikenlaiset kattoremontit, myös sellaiset, joiden yhteydessä on tehtävä suuren mittaluokan korjauksia. Katon alla voi olla paljonkin korjattavaa tai uusittavaa rajuilman tekemien tuhojen tai kattovuodon jälkeen. Tällaisessa tilanteessa me olemme kattofirma paikallaan: uusimme kastuneet ja homehtuneet eristeet, kunnostamme lahovaurioiset puurakenteet, ja vaihdamme vesi- ja aluskatteen.

Kattoremontti jopa kahdessa päivässä

Luota meihin – katteen materiaaliin katsomatta

Joku kattofirma on erikoistunut pelkkiin peltikattoihin, toinen taas tietää kaiken tiilikatoista. Me olemme kokenut toimija, ja meiltä löytyy pätevä ammattilainen joka lähtöön. Uusimme siis kaikenlaiset pelti-, tiili- ja huopakatot, eivätkä alumiini- tai kuparikatotkaan jää meiltä uusimatta – meihin voit luottaa riippumatta siitä, mistä materiaalista omakotitalosi, vapaa-ajan kiinteistösi, piharakennuksesi, hevostallisi tai rantasaunasi katto on tehty. Kun valitset työn tekijäksi meidät, työ onnistuu kuin suoraan viimeisimmät standardit ja suositukset sisältävästä oppikirjasta.

Uusimme isot ja pienet katot, aumakatot ja tasakatot, ja niin jyrkät kuin loivatkin katot. Jos haluat, voimme tehdä tasakatosta satulakaton tai korottaa kattoa niin, että sen alle mahtuu tuuletustila tai jopa uusi asuinkerros. Katon jyrkkyys ei ole missään nimessä ongelma. Mikäli katto on kovin jyrkkä tai rakennus kovin korkea, tuomme paikalle rakennustelineet ja/tai henkilönostimet. Turvavaljaat ja -köydet tuomme joka tapauksessa, sillä emme koskaan ylenkatso turvallisuusasioita. Ota yhteyttä ja kysy lisää kattosaneerauksista, tai pyydä oikopäätä tarjous kattosi uusimisesta!

Uutta kattoa ei kannata pilata ruosteisilla kattotuotteilla

Kattoremontti kuin kattoremontti alkaa sillä, että joudumme purkamaan kaikki kattoturvatuotteet ja muut kattotarvikkeet pois katolta. Kun katto on vaihdettu, asennetaan kaikki kattotikkaat, kattoikkunat, IV-hormit ja muut kattotuotteet takaisin omille paikoilleen. Huonokuntoisia kattovarusteita ei kannata asentaa uudelle katolle. Ruosteiset kattotikkaat tai vääntyneet rännit pistäisivät silmään muuten siististä ja uutuuttaan kiiltelevästä katosta. Ruoste ja rakenteelliset vauriot myös syövät kattotuotteiden kuntoa ja voivat häiritä niiden normaalia toimintaa. Ruosteinen ränni alkaa ennen pitkää vuotaa, ja ruoste heikentää kattotuotteiden kiinnitykset.

Kun tulemme uusimaan pelti-, tiili- tai vaikka huopakattoasi, tuomme mukanamme niin rakennustelineet, asianmukaisen välinearsenaalin kuin ajantasaisimman tietotaidonkin, joten nyt jos koskaan on hyvä tilaisuus uusia kattotuotteet tai täydentää kattoturvatuotevalikoimaa. Voimme asentaa katolle myös kokonaan uusia kattoluukkuja, kattoikkunoita, IV-putkia tai pieneläinesteitä. Jos sadevesijärjestelmä alkaa olla tiensä päässä, uusimme kattokaivot tai vesikourut. Yhä useammalle katolle on ilmestynyt aurinkopaneeleita – haluaisitko sinäkin päästä nauttimaan auringon tarjoamasta edullisesta ja päästöttömästä energiasta? Meiltä sujuu myös savupiipun pellitys sekä esimerkiksi katon lisälämmöneristys, joten kattoremontin yhteydessä voimme parantaa katon turvallisuutta, toimivuutta ja tiiviyttä monin eri tavoin. Lopputulos miellyttää varmasti, ja nostaa hymyn huulille vielä vuosienkin päästä. Enää ei tarvitse pelätä joutuvansa kuivaamaan lattiaa, vaikka sataisi kissoja ja koiria!

Kattoremontit suunnitellaan tapauskohtaisesti

Asiakkaan tulee osallistua aktiivisesti vain kattoremontin kahteen ensimmäiseen vaiheeseen. Ensimmäinen on yhteydenotto ja tarjouspyynnön jättäminen. Seuraava vaihe on esittämäämme tarjoukseen tutustumisen ja sopimuksen tekeminen meidän kanssamme. Tarjous ja työsuunnitelma laaditaan paikan päällä suorittamamme kattotarkastuksen perusteella. Ei ole kahta samanlaista saneerauskohdetta, joten pitävän tarjouksen ja tarpeeksi tarkan työsuunnitelman laatiminen edellyttää useimmiten aina kohteessa käymistä. Kolmannessa vaiheessa asiakkaan osallistumista ei enää tarvita, vaan asiakas voi lähteä vaikka lomalle sillä aikaa, kun suoritamme ensiluokkaisen kattoremontin – toimien aina tarkoin yhdessä sovitun aikataulun ja budjetin puitteissa. Viemme kaikki syntyneet jätteet jäteasemalle, missä ne asianmukaisesti lajitellaan ja kierrätetään. Siivoamme työmaa-alueen kuntoon, joten edes loppusiivous ei jää asiakkaan kontolle. Helppoa kuin heinänteko, joten eiköhän polkaista asia liikkeelle?

Mitä kaikkea kattoremontin yhteydessä tehdään?

Kiinnostaako kuulla, miten kattoremontin kolmas vaihe eli katon uusiminen käytännössä etenee? Vesikatteen lisäksi myös aluskate uusitaan lähes aina, joten aloitamme vesi- ja aluskatteen purkamisesta. Läpiviennit ja kaikki kattovarusteet on purettava kattoremontin tieltä, ja jos ne ovat huonokuntoisia, korjaamme tai uusimme ne. Uusimme usein myös ruode- ja aluslaudoitukset, sekä tarpeen mukaan muitakin puuosia. Jos katossa on notkahtaneita kohtia, ne oikaistaan, ja jos eristeissä on kosteutta, ne uusitaan. Tarvittaessa toteutamme eristeiden ylle paremmin tuulettuvan yläpohjan – näin kosteus pääsee pois katon alta, ja katto pysyy kaikin puolin terveenä ja toimintakuntoisena. Matalaa tuuletustilaa voidaan kompensoida myös hengittävällä aluskatteella, mutta katon korottaminen on yksi toimiva vaihtoehto. Kattoa voidaan korottaa jopa niin paljon, että kylmä ullakko on mahdollista ottaa asuinkäyttöön. Jos perhe on kasvanut tai lisätilalle on muutoin tarvetta, kannattaa vakavasti harkita tätä mahdollisuutta.

Kun kaikki on katon alla kunnossa, on aika asentaa aluskate. Aluskatteen asentaminen voi kuulostaa yksinkertaiselta työltä, mutta se on tarkkaa työtä ja tehtävä kerralla oikein. Aluskatteen asentamisen voi sössiä asentamalla sen väärin päin, jolloin mahdolliset vuotovedet läpäisevät aluskatteen, mutta katon alla oleva kosteus ei millään pääse haihtumaan. Aluskatteen voi myös epähuomiossa asentaa liian kireälle tai liian löysälle, jolloin aluskate saattaa vaurioitua. Vaurioituneen aluskatteen korjaaminen edellyttää vesikatteen purkamista, mikä saattaa harmittaa aika tavalla – parasta siis hyödyntää ammattilaisvoimia myös aluskatteen asennusvaiheessa.

Aluskatteen tultua asennettua, alkaa uuden vesikatteen asentaminen, eli tiilet ladotaan, huopapaanut liimataan, kattopellit ruuvataan tai bitumikermi hitsataan paikalleen. Peltisepän töille on tarvetta kattoremontin viimeistelyvaiheessa, muun muassa peltilistoituksien ja savupiipun tai muiden läpivientien suojapellityksien asentamisessa. Viimeistelyvaiheeseen kuuluvat myös kattoturvatuotteiden (esimerkiksi kattosiltojen ja palotikkaiden) sekä sadevesijärjestelmän asennustyöt. Kun kaikki on valmista, teemme lopputarkastuksen ja siivouksen, ja poistumme pihasta kaikki moskat, purkujätteet ja rakennustelineet mukanamme.

Eihän katto nyt talvella voi vaihtaa – vai voiko?

On totta, että kattoremonttien sesonkiaikaa on kesä. Tämä saattaa saada luulemaan, ettei kattoa voi uusia muina vuodenaikoina, mutta totuus on, että katon purkaminen ja vaihtaminen onnistuu mainiosti myös talvikuukausina. Moni luulee, että kattoremontin teettäminen talvella on hankalampaa, vaikka itse asiassa se voi olla päinvastoin. Ensinnäkin, ilmankosteus on talvella usein matalampi. Materiaalien kastumisesta yllättävien sateiden takia ei siis ole pelkoa. Lunta voi toki sataa, mutta se ei haittaa, sillä olemme varautuneet tarpeellisin sääsuojin. Toisekseen, jäinen maa kestää työkoneiden painoa paljon paremmin – asiakkaan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että pihamaahan ei tule uria eikä nurmikko vaurioidu.

Vesikatto ei ole lämpöeriste, joten sen puuttuminen ei haittaa asumista tai kasvata lämmityskuluja. Asuinlämpötila laskisi vain silloin, jos eristeet otettaisiin pois. Normaaliin kattoremonttiin ei kuulu puhallusvillojen tai eristelevyjen uusimista. Mikäli lämpöeristeet pitää vaihtaa kattoremontin yhteydessä, teemme sen osissa, jolloin eristeiden puuttumisen vaikutus on mahdollisimman pieni. Syy eristeiden vaihtamiseen on yleensä siinä, että katto on vuotanut, eristeet ovat olleet pitkään kosteina, ja niissä kasvaa nyt hometta ja mikrobikasvustoja.

Kattoremonttiin voi mennä muutama viikkokin, jos projekti on iso

Katon koko vaikuttaa suuresti kattoremontin kestoon – samoin se, kuinka paljon erilaisia korjauksia kattoremontin yhteydessä on tehtävä. Pienen harjakaton remontti ei kestä kuin vain muutaman päivän (varsinkin silloin, jos kattoläpivientejä on vain muutama, eikä katon alta löydy kosteusvaurioita). Jos kyseessä on isompi projekti, esimerkiksi kerrostaloyhtiön kattoremontti, voi urakalle joutua varaamaan pari, kolme viikkoa. Paikan päälle kattoon tutustumaan saapuva asiantuntijamme osaa parhaiten arvioida sen, kuinka kauan kattoremonttiin kannattaa varata aikaa. Kaikeksi onneksi kattoremontti on aivan erilainen kuin vaikkapa putkiremontin. Kun putkia uusitaan, asunnossa ei voi asua normaalisti, mutta kattoremontti ei vaikuta asumiseen juuri millään lailla. Luvassa on käytännössä vain työn ääniä, ja pihaan ilmestyy ylimääräisiä autoja sekä rakennustelineitä. Emme vitkuttele turhia, vaan teemme työn ripeästi – kuitenkaan tinkimättä huolellisuudesta. Näin ollen arkesi pääsee jatkumaan normaalisti mahdollisimman pian.

Myös kerrostalon, tehdasrakennuksen tai esimerkiksi toimistorakennuksen kattosaneeraus etenee hyvällä tahdilla. Paikalle saapuu tarpeeksi monta ammattilaista, jotta isompienkin kattojen uusiminen edistyisi mahdollisimman nopeasti.

Asukkaan toiveet vaikuttavat kattosaneerauksen hintaan

Katon uusimisen eli peltikattoremontin, tiilikattoremontin tai huopakattoremontin hinta lasketaan tapauskohtaisesti. Kattosaneerauksen hintaa laskettaessa otamme huomioon kaikki kohteen erityispiirteet, eli katon materiaalin, katon koon, katon jyrkkyyden, katon varustelutason ja muun muassa asiakkaan toiveet kattosaneerauksen suhteen. Katemateriaaleista edullisin tapaa olla profiilipeltikate, kun taas kuparikatto edustaa toista ääripäätä. Betonitiilikaton, huopakaton ja peltikaton hinta asettuu suurin piirtein samoille linjoille, joten näiden osalta katteen valinnassa painavat eniten makuasiat.

Tiilikatto, huopakatto vai peltikatto?

Katon kaltevuus ja rakenteiden kantokyky vaikuttavat siihen, mikä kate rakennukseen voidaan asentaa. Kaltevuuteen ja rakenteiden kantavuuteen voidaan kuitenkin vaikuttaa tekemällä katosta jyrkempi tai vahvistamalla katon rakenteita. Tiilikatto on näyttävä ja arvokkaan oloinen katto, minkä alla ei tarvitse kuunnella sateen ropinaa. Suosittu, ja yleisimmin käytetty betonitiilikatto voi kestää jopa 70 vuotta, kunhan huoltotoimet hoidetaan säännöllisesti. Katon puhdistus on tärkeää ja sammalet pidetään poissa harjaamalla katto kaksi kertaa vuodessa. Tarvittaessa tehdään sammalenpoistokäsittely, mikä nujertaa myös tiilien sisään ja väliin juurensa tunkeneen sammalkasvuston.

Huopakatto tai palahuopakatto kestää noin 40. Huopakaton alla on hiljaista. Bitumikermikaton hitsatut ja vedenpitävät saumat tekevät huopakatosta ainoan katteen, mikä sopii myös tasakatolle. Huopakaton pahin vihollinen on aurinko, mikä kuivattaa huopaa varsinkin parin ensimmäisen vuosikymmenen jälkeen. Yli 20-vuotias bitumikate kannattaakin pinnoittaa uudelleen, jotta aurinko, sammalet, ilmansaasteet ja päällä kävely eivät pääse haurastuttamaan sitä.

Peltikatto on edullinen, helppohoitoinen ja jopa puolen vuosisadan verran palveleva katto. Peltikatto ei haurastu auringossa eikä siinä ole huokosia, joihin pakkasrapautumista aiheuttavat sammalet ja vesitipat voisivat varautua. Peltikaton ainoa isompi vika on sen alttius ruostua. Sitä torjutaan maalaamalla kaikki naarmut peittoon, ja uusimalla koko katteen maalipinta noin 15 vuoden välein. Lisäksi on mainittava sateen ropina pelleillä, ja se, että peltikatolla varustettu asunto voi lämmetä reilummin kesäkuukausina.

Muut katon hintaan vaikuttavat tekijät

Kuten sanottu, katemateriaalin hankintahinta ja menekki vaikuttavat kattoremontin hintaan, mutta merkitystä on myös rakennuksen sijainnilla ja korkeudella, katon kaltevuudella (kaltevuus ja korkeus tarkoittanevat tarvetta rakennustelineiden pystyttämiselle ja henkilönostimien tuomiselle), katon yksityiskohtien lukumäärällä (runsaat yksityiskohdat hidastavat hiukan töiden etenemistä) ja sillä, kuinka paljon asiakas haluaa kattoaan uudistettavan. Esimerkiksi katon lisälämmöneristys, terassikatoksen rakentaminen tai piipun pellittäminen vaikuttavat kattoremontin loppusummaan.

Kattosaneerauksen hintaan vaikuttaa suuresti se, kuinka paljon katon alapuolisia laudoituksia ja muita puuosia on uusittava. Kaikki tällainen tarkoittaa lisää työtunteja ja lisää materiaaleja. Kysy tarjous kattoremontista meiltä, niin et maksa turhasta, vaan saat reilun ja järkevän tarjouksen avaimet käteen -periaatteella toteutettavasta katon vaihdosta! Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen laskee entisestään omakotitalon tai kesämökin kattoremontin kustannuksia, ja koko summalle voi hakea kauttamme joustavaa rahoitusta. Rahoitusta voi hakea myös vain osalle kattoremontin hinnasta – sinä tiedät parhaiten, millainen ratkaisu sopii parhaiten tarpeisiisi!

Autamme myös lupaviidakossa

Kuten sanottu, toteutetaan jokainen kattosaneeraus laadukkaana avaimet käteen -urakkana. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvittaessa autamme asiakasta myös lupaviidakossa. Tavallinen kattoremontti voidaan hoitaa ilman rakennuslupia tai toimenpidelupia. Rakennuslupaa täytyy hakea vain silloin, kun rakennusta on tarkoitus samalla laajentaa tai korottaa, tai jos rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu ratkaisevasti urakan valmistuttua. Jos siis haluat ottaa kylmän ullakon käyttöön, joudut ensin hakemaan rakennuslupaa. Jos taas haluat muuttaa katon kaltevuutta, tarvinnet toimenpidelupaa, mikä on rakennuslupaa kevyempi lupa. Toimenpidelupa on tarpeen, kun julkisivua tai kattoa (mitä myös rakennuksen viidenneksi julkisivuksi kutsutaan) aiotaan muuttaa merkitsevästi. Käytännöt vaihtelevat alueellisesti, joten ei ole selvää ohjeistusta siihen, mikä on ”merkitsevää” muuttamista. Jos haluat uusia kattosi ilmettä ja ulkonäköä radikaalisti, kannattaa varmistaa oman alueen viranomaisilta, tarvitsetko toimenpidelupaa vai etkö. Kattomuodon vaihtaminen on yksi esimerkki tilanteesta, missä toimenpidelupaa yleensä edellytetään, mutta voi olla, että myös katemateriaalin ja jopa katteen värin vaihtaminen esimerkiksi punaisesta mustaksi vaatii kyseistä lupaa.

Meiltä myös katemateriaalikohtaiset kattohuollot

Kattohuoltojen avulla tuliterälle katolle varmistetaan pisin mahdollinen käyttöikä. Ylläpitohuoltoja ovat katon ja rännien puhdistukset kahdesti vuodessa – tämä pätee, olipa uusi kattosi pelti-, tiili- tai vaikka kuparikatto. Puhdistusten ohella on olemassa harvemmin väliajoin tarvittuja säännöllisiä huoltoja, sekä huoltoja, joita tilataan vain tarpeen vaatiessa. Joka katemateriaalilla on hieman erilainen huolto-ohjelma. Me tunnemme metodit kaikkien erilaisten kattojen huoltamiseksi, joten kattosi on hyvissä käsissä kanssamme. Huopakaton ylläpitohuolto kannattaa hoitaa ilmapuhaltimella, kun taas muut katot voidaan putsata harjaamalla. Samaan syssyyn kannattaa tarkastaa myös läpivientien, kattotuotteiden ja pinnoitteen kunto. Tarvittaessa tilattavia kattohuoltoja ovat sammalkasvustojen poisto, kattomaalaus sekä lumenpudotus ja jäänsulatus.