HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Me korjaamme huopakattovuodot, ilmakuplat ja muut ongelmat

Kaikki epätiiviit kohdat ovat kerrassaan vahingollisia huopakatolla. Uusi huopakatto on hyvin tiivis, ja hyvin hoidettuna se säilyttää tiiviytensä neljä–viisikymmentä vuotta. Aika ja sammalkasvustot kuitenkin haurastuttavat kattohuopaa, ja siihen saattaa ilmestyä repeämiä, halkeamia, ilmakuplia ja huonokuntoisia saumoja. Mikäli kosteus pääsee läpäisemään katon, sen alla olevat puuosat kastuvat. Kastuneet puuosat lahoavat. Lahoaminen tarkoittaa sitä, että bakteerit ja sienet hajottavat puuta. Se ei tuota oikeastaan hajua, ja vaikka prosessi luokitellaan hitaaksi palamiseksi, ei tähän reaktioon kuuluu myöskään liekkiä. Lopputuloksena katon puuosat heikentyvät merkittävästi, ja ilman terveitä rakenteita ei katto ole kovin pitkäikäinen. Katon alle vuotanut kosteus kastelee myös katon eristeet. Katon alle saattaa syntyä homesienille otolliset kosteus- ja lämpöolosuhteet. Home tunnetaan siitä, että se aiheuttaa hengitystieongelmia. Kattovuodot ovat siis asia, mitä kannattaa pyrkiä välttelemään säännöllisten kattohuoltojen ja -korjausten avulla, ja jos katosta kaikesta huolimatta bongataan vuoto, kannattaa ottaa yhteyttä alan parhaisiin ammattilaisiin tilanteen korjaamiseksi.

Alan parhaat ammattilaiset kaikenlaisiin huopakattokorjauksiin yhytätte meidän kauttamme. Tarjoamme kaikenlaiset huopakattokorjaukset, huopakaton kuntoa tukevat huollot ja huopakattoremontit ympäri Suomen. Osa ainutlaatuisen asiakaslähtöistä palveluamme on se, että annamme ilmaisen katon yleiskuntotarkastuksen joka kattotyön yhteydessä – myös katon kevät- ja syyshuoltojen kaupanpäällisenä. Kahdesti vuodessa tehty katon kuntotarkastus onkin se paras tapa huolehtia huopa- eli bitumikatosta, ja pidentää sen käyttöikää. Tarkastus auttaa huomaamaan kaikki olennaiset asiat ajoissa, ja puuttumaan niihin tilanteen edellyttämällä tavalla. Pidämme silmät auki katolla liikkuessamme, joten yksikään löystynyt lumieste tai ylös pumppautunut huopakattonaula ei jää huomaamatta. Avullamme omakotitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnon katto pysyy tiiviinä ja toimivana, joten eiköhän laiteta kattosi kuntoon!

Huopakaton korjaus

Kokemus takaa parhaan ammattitaidon huopakaton korjauksiin

Kun otat yhteyttä meihin, tiedät saavasi asiantuntevaa apua paikalle nopeasti. Vuotava, reikiintynyt tai esimerkiksi myrskyn ruhjoma katto laitetaan kuntoon ripeästi, mutta nopeutta ei luoda laadun tai huolellisuuden kustannuksella, vaan meihin voit luottaa joka tilanteessa. Omakotitalon, kerrostalon, paritalon tai esimerkiksi piharakennuksen katto huomioidaan kokonaisuutena, ja teemme kaikkemme kunnostaaksemme sen luotettavaan kuntoon niin alta kuin päältä.

Korjaamme niin tasakatot kuin esimerkiksi modernit pulpettikatotkin, ja nostinlaitteiden avulla pääsemme työskentelemään myös korkeiden toimisto- tai kerrostalorakennusten katoille. Kokeneet ja monipuolisesti pätevöityneet ammattilaisemme ovat oikea valinta kaikkiin kohteisiin, joissa on bitumikatto. Kun poistumme paikalta, uskallat taas luottaa kattosi tiiviyteen. Meidän paikkaamamme huopa tai tiivistämämme sauma ei ala vuotaa uudestaan, ja ilmaiseksi tarjoamamme kuntotarkastuksen perusteella olet tietoinen kaikista muista korjauksista ja kattohuolloista, joilla katon kuntoa voidaan ylläpitää. Emme jätä tarjoamatta sammalenpoistoa, jos katolla on kasvustoja, tai aluskatteen korjaamista, jos aluskermissä on reikä. Kuulet tarkastuksen avulla ajoissa myös uudelleentiivistämistä odottavasta kattoikkunasta, liian niukoista eristeistä tai esimerkiksi katon suojapinnoitteen uusimisen tarpeellisuudesta.

Huopakatossa reikä tai kupla – miten toimia?

Bitumikatossa oleva reikä korjataan usein liimaamalla sen päälle paikkapala, mutta mikäli huopavuota on hajoamaisillaan muistakin kohdista, voi olla paras irrottaa koko vuota ja korvata se uudella. Jos reikäalttiita kohtia on siellä täällä katossa, kannattaa purkaa koko vesikate ja asentaa tilalle uutta, taatusti tiivistä huopaa. Tällaista ratkaisua kutsutaan osittaiseksi huopakattoremontiksi. Lukuisten reikien tai huonokuntoisten kohtien takia katto on saattanut vuotaa, siksi katon alapuoli on tarkastettava, ennen kuin teemme päätöksen siitä, toteutetaanko osittainen vaiko kokonainen kattoremontti. Jos katon alla on kosteutta, ei pelkkä vesikatteen uusiminen riitä, vaan myös aluskate ja kastuneet rakenteet on kunnostettava. Eristeetkin pitää vaihtaa uusiin vaurioituneilta osin.

Katteen pinnassa saattaa havaita myös erilaisia ja erikokoisia kupruja. Näissä pullistumissa on kyse kermikerrosten väliin päässeestä kosteudesta. Kun vesi lämpenee, se muuttuu höyryksi. Höyry vaatii enemmän tilaa, ja paine saa aikaan kuplan. Kupla on puhkaistava, ja syntynyt reikä tiivistettävä massoilla, mitkä sopivat huopakaton paikkaamiseen. Ammattilainen osaa tiivistää reiät, halkeamat ja saumat niin, ettei katon tarvitse pelätä vuotavan. Ota siis tavaksi tarkastuttaa katto säännöllisesti, niin saat mahdolliset reiät ja ilmakuplat korjattua pian niiden ilmestyttyä.

Sauma irvistää? Me palautamme hymyn katon omistajan kasvoille

Bitumikatossa on monia saumoja, joiden tiiveydestä riippuu koko katon kunto. Jos sauma alkaa repsottaa ja irvistää, päässee katon alle kosteutta. Varsinkin talvella katto voi alkaa vuotaa, jos sauma ei ole täysin tiivis. Myös tuuli pääsee tekemään tuhojaan, jos saumat eivät ole niin hyvässä kunnossa kuin pitäisi. Tuuli saattaa päästä puhaltamaan vuotien alle, mikä johtaa vuotien irtoamiseen katosta. Kaikkien aumakaton, tasakaton tai muun satulakaton kevät- ja syystarkastuksiin kuuluukin katon saumojen tarkastus. Uudelleensaumaus tiivistää saumat ja jiirit. Myös savupiippu ja muut läpiviennit voivat tarvita uudelleen tiivistämistä kattovuotojen ehkäisemiseksi. Tarvittaessa korjaamme myös katon aluskatteen jiirien ja läpivientien kohdalta.

Saumojen irvistämistä voidaan torjua poistamalla katolta kaikki sammalet ja huolehtimalla siitä, että bitumikatto pinnoitetaan ajallaan. Sammaleilla on tapana kurottaa juuriaan aina vain pidemmällä. Saumojen kautta ne yrittävät päästä myös katon alle. Pinnoite torjuu sammaleita, ja ylläpitää katon joustavuutta. Jos pinnoite kuluu liiaksi, huopa kuivuu auringossa. Kovettunut, joustamaton huopa halkeilee rasitusten alla. Vielä yksi syy saumojen aukenemiseen on katolla oleva seisova vesi, mistä voidaan syyttää tukossa olevaa kattokaivoa tai rännien eteen syntynyttä jääpaannetta, mikä estää sulamisvesien pääsyn vesikouruun. Sadevesijärjestelmän toiminnasta huolehtiminen ehkäisee siis myös saumavuotoja. Jos sauma on kuitenkin auennut, tiivistämme sen mitä luotettavimmin. Palautamme hymyn kasvoillesi, vaikka sauma olisikin jo ehtinyt vuotaa. Ammattitaitomme on korvaamaton apu kaikissa ongelmatilanteissa huopakatolla, joten ota ihmeessä yhteyttä!

Kattoikkuna ei vuoda, jos sen takana on ammattilainen

Moni varoo hankkimasta kattoikkunaa, koska pelkää sen vuotavan vettä katon alle tai päästävän lämmön karkuun. Nykyaikaiset kattoikkunat ovat kuitenkin varsin tiiviitä, eivätkä päästä lämpöä ulos tai kosteutta sisään. Kaikki katon läpiviennit kannattaa asennuttaa ja tarvittaessa myös korjauttaa alan ammattilaisilla, sillä ammattilaisilla on hyppysissään se tietotaito, mitä läpivientien tiivistämiseen tarvitaan. Me asennamme mielellämme kaikki huopakattosi läpiviennit, ja teemme myös aluskatteen läpivienneistä luotettavat. Tarkastamme ne aina muun kattokokonaisuuden kuntotarkastuksen yhteydessä, ja tarvittaessa uusimme niiden tiivisteet. Vuosien vieriessä tiivisteet haurastuvat, joten katto saattaa alkaa vuotaa läpivientiensä kohdalta.

Jos omakotitalon, rivitalon tai kesämökin läpivienneissä esiintyy jotain poikkeavaa, ota yhteyttä. Läpivienti on saattanut vaurioitua myös kattolumen painon tai myrskytuulen takia, mutta olipa syy mikä hyvänsä, kunnostamme ja tiivistämme katon ja aluskatteen läpiviennin kohdalta. Varmistamme, onko katon alla mitään korjattavaa, ja tarvittaessa hoidamme tilanteen kuntoon siltäkin osin. Osittainen kattokorjaus läpiviennin ympäriltä ehkäisee isommat kattokorjaukset, kun se tilataan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Vaikka läpivienti (esimerkiksi kattoikkuna tai savupiippu) ei vuotaisi paljoa, se saattaa ajan kanssa kastella eristeet, sisäkaton, sisäseinät ja lattian.

Aluskatteen kunnostaminen voi osoittautua parhaaksi päätökseksi vähään aikaan

Toimivassa kattoratkaisussa on tiivis aluskate, joka ottaa vastaan kaikki vesikaton läpi mahdollisesti valuvat vedet. Uusi tai vielä hetki sitten priimakuntoiselta vaikuttanut katto saattaa alkaa vuotaa. Kattovuoto voi johtaa katon vesivahinkoon, jos katon alla ei olekaan toimivaa aluskatetta, joka toimii suojakerroksena katteen ja yläpohjan laudoituksen välissä. Aluskatteet ovat kestäviä ja varmatoimisia, jos ne on asennettu oikein, ja tarkastettu usein siltä varalta. Seisova vesi tarkoittaa pitkäaikaista kosteusrasitusta, mikä haurastuttaa aluskatteen. Toimiva aluskate voi pelastaa katon vesivahingolta, rakenteiden kuivattamiselta, eristeiden uusimiselta ja lattian kuivaamiselta. Meiltä huopakaton aluskatteen korjaaminen käy kätevästi.

Kattovarusteet voivat vaurioitua talvella

Huopakatolta voi löytyä vain pari kattovarustetta – ehkä vain lapetikkaat ja seinätikkaat. Jollain katoilla saattaa olla toistakymmentä erilaista kattoturvatuotetta, IV-putkea, ilmanvaihtokonetta ja muuta tarviketta ja läpivientiä. On tärkeää varmistaa niiden kaikkien toimivuus joka kevät ja syksy. Varsinkin talvi rasittaa kattovarusteita painamalla niiden läpivientejä ja löystyttäen vähitellen niiden kiinnityksiä. Jos läpivientien tiivisteitä ei uusita ajoissa, voi huopakatto alkaa vuotaa kattoikkunan, kattoluukun tai savupiipun kohdalta. Mikäli lapetikkaiden kiinnikkeet jäävät kiristämättä, voivat tikkaat tulla alas katolta seuraavan kevään ja katolta valuvien lumien mukana.

Joskus lunta on niin paljon, että hyvinkin kiinnitetyt lapetikkaat irtoavat katosta. Lumiesteistäkään ei aina ole apua, vaan ne voivat vääntyä tai irrota katosta ja pudota alas maahan. Kun katosta irtoaa jotain, rikkoontuu myös huopakate – katolta irronneet kattotarvikkeet tarkoittavatkin tarvetta kiireiselle kattokorjaukselle.

Kattotarvikkeisiin liittyvät korjaukset voivat tarkoittaa myös kattoluukun uusimista, savunpoistoluukun mekaniikan kunnostamista, ruostevaurioiden käsittelyä ja paikkamaalaamista tai rännien sulanapitojärjestelmän fiksaamista. Jos IV-putken kohdalta tippuu kondenssivettä, on se eristettävä ja tiivistettävä paremmin. Kaikissa tilanteissa saat avun tästä samasta osoitteesta.

Savupiipun savu- ja lämpövuotoihin syytä puuttua ajoissa

Vuosien saatossa hormiin satanut ja sinne jäätynyt vesi on saattanut aiheuttaa hormin rapautumista. Rapautuneen hormin käyttäminen on vaarallista, sillä rapautuminen johtaa kasvaneeseen nokipalovaaraan. Hormin koloista ja halkeamista saattaa myös karata lämpöä ja vaarallisia savukaasuja. Pinnoitus on ratkaisu, jos hormi ei ole vielä niin huonossa kunnossa, että se pitäisi muurata uudelleen. Pinnoite tasoittaa hormin sisäpinnan ja tukkii kaikki vanhat vuodot ja kolot. Jatkoa ajatelleen hormi on hyvä pellittää ja suojata piipun- eli sadehatun avulla, sillä niiden avulla mahdollisimman vähän kosteutta pääsee rapauttamaan hormia.

Kosteudenhallinta kondikseen ja rännit kohisemaan!

Eivätkö rännit vedä? Toimiva sadevesijärjestelmä on tärkeä osa rakennuksen kosteudenhallintaa, joten ota yhteyttä voidaksemme laittaa rännit taas vetämään suorastaan kohisten. Tutkimme, mistä kiikastaa, ja suoritamme tarvittavat huollot tai korjaukset. Tavallisin syy tukoksille on, että kouruissa on roskia. Alituinen kosteus saa sadevesikourut ruostumaan, ja ruosteen syömät reiät pahentavat vuotoja. Kyse voi olla myös vuotavista jatkosaumoista, tai vääntyneistä kouruista – oli miten oli, uusimme huonokuntoiset osat tai tarvittaessa koko huopakaton sadevesijärjestelmän.

Huopakaton sadevesijärjestelmä saattaa tarkoittaa myös kattokaivoja. Roskia kertyy niin kouruihin kuin tasakatolla sijaitseviin kattokaivoihinkin. Roskat tukkivat kattokaivon, ja tämän seurauksena tasakatolle saattaa kertyä lammikoita. Saumat voivat pettää lammikoiden alla, ja seurauksena on eriasteisia kosteusvaurioita.

Parasta on estää kattokaivojen ja räystäskourujen tukkeutuminen, ja puhdistaa ne roskista joka kevät ja syksy. Kun vesi virtaa asianmukaista reittiä pitkin tarpeeksi kauas rakennuksesta, eivät katon ulkopuuosat, ulkoverhous- tai vuorilaudat tai rakennuksen perustukset kastu. Ota yhteyttä ja kysy lisää sadevesijärjestelmistä ja niiden tarvitsemista huolloista ja korjauksista!

Koettelemuksista ei ole pulaa Suomen olosuhteissa

Huopakatto on kestävä ja tiivis, vaikka ilmastomme tarjoaa runsaasti erilaisia koettelemuksia ja rasituksia. Bitumikatteet kestävät kaikkia pakkasen, runsaan kosteuden, suurten lämpötilavaihtelujen ja auringon lämpö- ja UV-säteilyn aiheuttamia rasituksia jopa puolisen vuosisataa, mutta korjaustarpeilta ei voida kokonaan välttyä.

Talvi kestää monta kuukautta. Katolla on tuolloin ylimääräistä painoa, mikä saattaa rasittaa katon rakenteita, saumoja ja läpivientejä. Katto voi ruveta vuotamaan, kun lumen paino rasittaa liitoskohtia. Lumen alla oleva sulanut vesi saattaa päästää yläpohjaan, ja aiheuttaa bakteerien ja sienien kasvua yläpohjan rakenteissa. Lumi voi myös irrottaa katolta erilaisia varusteita. Se, että kattotikkaat putosivat katolta, on melko tyypillinen lumen aiheuttama vaurio.

Kesällä aurinko asettaa omat haasteensa huopakaton kunnolle. Katon suojapinnoitteen tarkoitus on suojata kattohuopaa auringolta ja sen lämpö- ja UV-säteilyn kuivattavalta vaikutukselta, mutta suojapinnoitteen teho ei luonnollisestikaan ole enää kohdillaan, jos pinnoite on vuosien ohentama. Kuivunut huopavuota ei enää jousta, ja saattaa antaa periksi esimerkiksi katon puhdistushuollon aikana tapahtuvat päällä kävelyn aikana. Kesä on hyvää aikaa myös sammaleiden kasvulle. Sammaleisiin sitoutuva kosteus ja sen katon alle tahtovat juuret rasittavat kattohuovan kuntoa erityisen paljon. Jos sammalet onnistuvat avaamaan huopavuotien saumat, pääsevät syysmyrskyt repimään vuotia irti katosta. Syystuulet voivat myös irrottaa suojapellityksiä, kattotikkaita ja muita kattovarusteita sekä katon ulkopuuosia.

Kaikki erilaiset vauriot voivat johtaa kattovuotoon ja katon vesivahinkoon, eli katon alapuolisten osien kastumiseen ja siitä johtuviin laho- ja homevaurioihin. Joka kevät tehtävä kattotarkastus paljastaa talven aikana löystyneet kattotarvikkeet, vuotavat saumat tai painuneet kattorakenteet, ja syystarkastus tarjoaa mahdollisuuden poistaa sammalet, kiristää lumiesteiden kiinnitykset ja paikata reiät vielä ennen talven tuloa. Ehjä aluskate on kullanarvoinen apu satunnaisten kattovuotojen aiheuttamien laho- ja homevaurioiden ehkäisemisessä, ja puhdistus- sekä pinnoitushuollot taistelevat aktiivisesti katon vaurioitumista ja kulumista vastaan.

Toimivin ratkaisu löytyy joka tilanteeseen

Kun valitset luottokumppaniksesi meidät, löytyy joka tilanteeseen se toimivin ratkaisu. Korjaamme kattovuodot, ruostuneet kattotarvikkeet ja teemme katon lisälämmöneristyksen. Kunnostamme myös epätoimivan sadevesijärjestelmän ja oikaisemme notkolle painuneen katon. Vaikka puu olisi kaatunut katon päälle aiheuttaen mittavia vahinkoja, tiedämme heti, miten siinä tilanteessa kannattaa toimia. Kattokorjauksen eteneminen, kesto ja hinta saadaan selville paikan päällä käymällä. Toimintamme perustuu tahtoon palvella asiakasta mahdollisimman hyvin ja tarjota tälle parasta mahdollista kattopalvelua. Siksi emme tarjoa tyydyttäviä ratkaisuja tai sinne päin tehtyjä urakoita, vaan näemme vaivaa etsiäksemme pitkäkestoisimman ja luotettavimman avun tuovan ratkaisun, ja laittaaksemme katon kerralla kuntoon. Arviointikierroksen jälkeen annamme tarkan ja liioittelemattoman tarjouksen katon korjaamisesta avaimet käteen -periaatteella. Yksityisasiakas on oikeutettu hakemaan jälkikäteen kotitalousvähennystä, mikä tekee palvelujemme hyödyntämisestä vieläkin kannattavampaa.

Toimintaamme värjää myös kunnioitus ympäristöä kohtaan. Pyrimme aina uudelleen käyttämään kaiken, minkä saa huoltamalla ja korjaamalla vielä käyttökelpoiseksi. Kun jonkin tuotteen tai katemateriaalin käyttöaika on lopussa, toimitamme sen kierrätettäväksi, jotta se saa uuden elämän esimerkiksi uusina metalliesineinä, asfalttina, energiana tai murskeena. Sammal- ja jäkäläkasvustojen poistamisessa käyttämämme kasvustontuhoaineet ovat biohajoavia, ja olemme aina valmiita antamaan vinkkejä liittyen siihen, millaisilla kattotöillä voidaan pienentää energiankulutusta.