HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Katon ammattitaitoinen korjaus säilyttää sen toimintakunnon pitkään

On väistämätön tosiasia, että jokaista pelti-, tiili- ja huopakattoa joudutaan joskus korjaamaan. Sammalet, kosteus, aurinko, ilmansaasteet ja muun muassa kovat tuulet koettelevat katon kuntoa ja voivat aiheuttaa mitä erilaisimpia korjaustarpeita. Kun korjaustarpeisiin tartutaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ei katon kunto pääse romahtamaan, vaan katto voidaan kunnostaa nopealla ja edullisella täsmäpaikkauksella. Huippuluokan ammattilaisemme ovat ratkaisu joka tilanteeseen – niin täsmäpaikkauksiin kuin isompiinkin urakoihin, kuten osittaisiin kattoremontteihin tai esimerkiksi katon puuosien lahovaurioiden korjaamiseen. Ota yhteyttä, niin saavumme paikan päälle ja laitamme paritalon, kerrostalon, rintamamiestalon tai piharakennuksen katon taas priimakuntoon!

Meidän laadukkaan ja asiakaslähtöisen palvelukonseptimme kruununjalokivi on se, että teemme aina katolla liikkuessamme koko kattokokonaisuuden kuntotarkastuksen – emmekä veloita siitä pennin pyörylää. Kuntotarkastuksen aikana käydään läpi kaikki kiinnikkeet, räystäiden reunat, kattoturvatuotteiden kunto, pellitysten ja jiirien tilanne, läpivientien ja saumojen tiiveys sekä katon alapuolisten osien kuivuus, mikäli meille on pääsy yläpohjaan mahdollistettu. Jos katto on peltikatto, haravoivat silmämme peltien pintaa etsien hilseileviä kohtia, naarmuja, ruostevaurioita ja tiivisteettömiä nauloja. Tiilikatolta etsimme rikkinäisiä tiiliä, ja erityisen tarkasti silmäilemme aluskatteen kunnon. Huopakaton kuntotarkastus keskittyy saumoihin, nurkkiin ja liitoksiin. Myös ilmakuplien tai ylös pumppautuneiden huopakattonaulojen havaitseminen johtaa toimenpide-ehdotuksiin. Kaikenlaisista huolto- ja korjaustarpeista seuraa hyvä tarjous.

Katon korjaus

Voit tilata ammattilaisemme kunnostamaan kattosi kaikkialla Suomessa, mm. näillä paikkakunnilla: Asikkala, Askola, Espoo, Fiskars, Forssa, Hamina, Hanko, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Imatra, Inkoo, Janakkala, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Karjaa, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Lapinjärvi, Lappeenranta, Levi, Lohja, Loppi, Loviisa, Mikkeli, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Pornainen, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Salo, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa, Vihti, Ylöjärvi.

Ei ole kattoa, mitä emme korjaisi

Korjaamme kaikentyyppiset katot eli niin aumakatot, pulpettikatot kuin tasakatotkin. Halutessasi voimme tehdä tasakatosta jonkin kaltevamman katon. Materiaalillakaan ei ole väliä – kunnostettua tulevat niin bitumipaanukatot kuin konesaumakatotkin. Kutsu meidät paikan päälle myös silloin, kun kunnostettava katto on varttikatto. Varttikattoa ei viimeisimmän lain mukaan saa korjata eikä paikata, joten vaurioitunut varttikatto puretaan. Asiakas saa päättää, laitetaanko uudeksi katoksi tiilikatto, huopakatto vaiko peltikatto. Jos kattoa on uuden katemateriaalin vuoksi korotettava tai alueen rakennusvalvontaviranomaisilta on haettava lupia, voimme olla avuksi näissäkin asioissa.

Katon koolla, jyrkkyydellä tai rakennuksen käyttötarkoituksella ei ole merkitystä – meiltä löytyy apu joka tilanteeseen. Jyrkällä katollakin on helppo työskennellä sen vaurioita korjaten, jos kokoamme rakennustelineet tai tuomme paikalle henkilönostimen. Henkilönostimet avustavat kiitettävästi myös korkeiden rakennusten kattojen korjaamisessa. Saat meiltä siis korjaajan myös kerrostalojen ja toimisto- tai tuotantorakennusten katoille.

Paikkaus- ja korjaustyöt edustavat ydinosaamistamme

Joskus vaurioiden syynä on yksinkertaisesti katon ikä, sillä vuosikymmenien mittaan katto saumoineen haurastuu. Vanhasta peltikatosta voi odottaa löytävänsä ruosteen haurastuttamia kohtia. Ruoste saattaa jopa syödä kattoon reiän. Vanhalla huopakatolla saattaa olla halkeamia, joista katon alla pääsee kosteutta. Tiilikatto rapautuu sitä kiihkeämmin, mitä useampia vuosikymmeniä se on ehtinyt palvella. Kova tuuli ja myrskyvahingot tai liian painava kattolumikuorma voivat rikkoa uusiakin kattoja. Olipa katossa reikä, halkeama, rikkinäinen tiili tai ruosteen tekemä kolo, ota yhteyttä. Ota yhteyttä silloinkin, mikäli piipunjuuri tai jokin muu kattoläpivienti on ruvennut vuotamaan kevättalvella, tai jos on tarve uusia seinällenosto- tai päätypeltejä, kiinnittää tuulen irti repimä kattosilta takaisin paikoilleen tai paikata kattovuoto. Olipa siis tilanne mikä hyvänsä, ota yhteyttä ja usko katon kunnostus alan parhaiden ammattilaisten harteille, asiantunteva apu on vain yhden puhelinsoiton päässä. Katto on tiivistetty käden käänteessä, ja jos katon alta löytyy kosteusvaurioita, suoritamme tarvittavat kunnostukset. Kaikenlaiset kattokorjaukset ovat ydinosaamistamme. Meihin voit luottaa myös sadevesijärjestelmien sekä katon varusteiden asennus-, kunnostus- ja vaihtotöissä.

Korjausmetodit katemateriaalin mukaan – näin lykätään kattoremonttia

Mikään katto ei selviä ilman satunnaisia korjaustarpeita, sillä esimerkiksi kattovuoto voi yllättää niin tiili-, pelti- kuin huopakaton omistajan. Läpiviennit ja saumat voivat haurastua katemateriaalista riippumatta. Myös aluskatteessa ja ränneissä voi esiintyä ongelmia. Katot korjataan katemateriaalin perusteella, sillä peltikattoa ei voi korjata kuten tiilikattoa, eikä huopakattoa korjata samoin kuin konesaumakattoa. Katon paikkaaminen toteutettaneen massalla, jos reikiintynyt katto on huopakatto. Tiilikaton paikkaamiseksi tarvitaan yleensä rikkinäisten tiilien vaihtoa. Jos reikä esiintyykin kattopellissä, kyseinen pelti on parasta vaihtaa. Etsimme aina parhaat tavat katon korjaamiseksi. Emme tarjoa kattoremonttia, jos katto saadaan kuntoon järkevämmin ja edullisemmin täsmäpaikkauksella.

Kattohuollot ja katon korjaukset lykkäävät hintavaa kattoremonttia, mutta eivät tietenkään loputtomiin. Sellaista kattoa ei ole vielä keksittykään, mitä ei tarvitsisi joskus vaihtaa. Kun katon ikä on noin 50 vuotta ja korjaustarpeita on yhä useammin, on kattoremontti ajankohtainen. Huopakaton ja peltikaton käyttöikä alkaa olla lopussa, kun ruostevauriot, kuprut, halkeamat ja pienet kattovuodot valtaavat alaa. Tiilikatot ja konesaumakatot kestävät pidempään, eli noin 70–100 vuotta. Vanhat tiilet halkeilevat – katon vesivahingon välttämiseksi satavuotias tiilikatto on aika uusia. Alumiinikatto kestää yli sata vuotta, mutta aikanaan sekin on uusittava. Kaikista pitkäikäisin katto on kuparikatto, sillä se palvelee useiden vuosisatojen ajan.

Uusittu katto pysyy pitkään kunnossa, joten kattoremontti on joskus paras ratkaisu

Vanhaksi ja huonokuntoiseksi käynyt katto on paras uusia. Kattosaneeraus ei maksa kohtuuttomasti, kun katto uusitaan ennen, kuin se muuttuu epätiiviiksi ja sen alle alkaa syntyä kosteusvaurioita. Meiltä tilaat kaikki tavalliset tiili-, pelti- ja huopakattoremontit, mutta puramme ja uusimme myös erityislaatuiset katot. Vanhan varttikaton purkaminen vaatii asbestinpurkulupaa, mutta tämä ei suinkaan ole kynnyskysymys. Konesaumakatto ei voida asentaa ilman erityistyökaluja ja peltisepän pätevyyttä, joten käänny tällaisessakin tilanteessa luottavaisin mielin meidän puoleemme. Kun teetät kattosaneerauksen nohevilla ja näppärillä ammattilaisillamme, saattaa se olla valmiiksi taputeltu jo parin päivän päästä. Uusi katto kestää vuosikymmenet, ja on pitkään lähes huoltovapaa. Uutta kattoa ei tarvitse pestä tai pinnoittaa pitkään aikaan, mutta edes upouusi katto ei ole täydellisen huoltovapaa: muista puolivuosittaiset kattopuhdistukset ja kattotarkastukset, niin kaikki pysyy kunnossa, eikä pinnoitekaan kulu turhan nopeasti. Pinnoite suojaa kattoa parhaiten, kun turha lika poistetaan usein sitä ohentamasta ja kuluttamasta.

Katon tarkastus paljastaa korjaustarpeet ajoissa – siksi sitä tarvitaan usein

Kahdesti vuodessa suoritetut kattotarkastukset auttavat havaitsemaan kaikki korjaustarpeet ajoissa. Olemme päättäneet tarjota katon yleisilmeen ja yleiskunnon tarkastuksen ilmaiseksi kaikkien kattotöidemme yhteydessä, mutta voit tilata kattotarkastuksen myös erillispalveluna. Tutkimme kattotarkastuksen yhteydessä muun muassa katon sadevesijärjestelmän, esimerkiksi rännit kiinnityksineen ja kaatoineen. Tutkimme myös IV-putket ja muut läpiviennit, katteen ehjyyden ja pinnoitteen kunnon, sekä kaikkien saumojen ja jiirien tiiveyden.

Kattoturvatuotteetkaan eivät jää tarkastamatta. Myös katon alla on runsaasti tutkittavaa. Aluskate ei toimi, ellei se ole täysin ehjä. Villoissa tai puurakenteissa oleva kosteus on huono juttu. Laho heikentää kattorakenteet, ja home pilaa sisäilman. Valumajäljet viittaavat kattovuotoon, kun taas muut tummentumat kielinevät siitä, ettei välikatto tuuletu kunnolla, vaan kattorakenteisiin kerääntyy kondenssivettä. Teemme mahdollisesti tarvituista kattotöistä (esimerkiksi katon ilmanvaihdon tehostamisesta tai savupiipun saneeraamisesta) hyvän tarjouksen, jotta ongelmat poistuisivat päiväjärjestyksestä.

Apua ei tarvitse odotella kauaa – luota meihin myös nopeaa toimintaa vaativissa tilanteissa

Mitä nopeammin katto korjataan uusien vaurioiden ilmestyttyä sen kuntoa ja toimintavarmuutta uhkaamaan, sitä helpommin ja huokeammin kattokorjaus voidaan toteuttaa. Vanhaakaan kattoa ei kannata jättää paikkaamatta ajatellen, että se on muutenkin pian uusittava. Jos katto vuotaa, ovat kattorakenteet vaarassa kastua, vaurioitua ja heikentyä. Mikäli vuotava katto kastelee myös eristeet, voi luvassa olla ikäviä sisäilmaongelmiakin, sillä märkyys katon alla saattaa saada aikaan homevaurioita. Kun kiinteistön kattoa lopulta aletaan uusia, syntyy lahovaurioiden ja homeongelmien korjaamisesta lisäkustannuksia. Vanhakin katto kannattaa siis paikata, tai vaihtoehtoisesti aikaistaa sen uusimista.

Kattoon saattaa ilmaantua myös nopeaa ja asiantuntevaa apua vaativia ongelmia. Riippumatta siitä, kuinka vanha katto on, myrsky tai kova tuuli saattavat rikkoa kattoa. Katosta saattaa irrota erilaisia varusteita, tai ehkä kattotiiliä tai kattopeltiä putoaa maahan. Kova tuuli voi päästä puhaltamaan vuotien alle ja repiä kattoa – ellei se puhalla niin kovaa, että koko kattoa irtoaa. Kaikenlaiset lumi- ja myrskyvauriot vaativat nopeaa korjaamista, jotta kosteus ei pääse pilaamaan katon rakenteita. Tiedämme tämän, ja kiirehdimme sääsuojaamaan katon, arvioimaan sen vauriot ja aloittamaan tarvittavat paikkaustyöt.

Kotivakuutus ei useinkaan korjaa lumivaurioita tai tavallisesta kulumisesta aiheutuvia kattovuotoja ja katon vesivahinkoja, mutta myrskyn tekemiin tuhoihin korvausta saattaa saada. Jotta vakuutuskorvauksien hakeminen olisi mahdollisimman sujuvaa, valokuvaamme katon vauriot ja laadimme tarvittavista katon paikkaamisista, kattotikkaiden kiinnittämisestä takaisin kattoon tai esimerkiksi aluslaudoitusten ja kattoristikoiden uusimisesta sekä tarjouksen että työsuunnitelman. Näiden dokumenttien avulla vakuutuskorvauksien käsitteleminen onnistuu nopeammin.

Aluskate toimii vain, jos se on täysin ehjä

Jos tiilikatto, peltikatto tai bitumikatto vaurioituu niin, ettei se enää pidä vettä, ei hätä ole tämän näköinen, jos aluskate toimii yhä. Sen tehtävä on viedä vuotovedet katon alaräystäille niin, ettei vesi pääse kastelemaan lainkaan katon rakenteita. Aluskatteen toimivuuteen ei kuitenkaan voi luottaa, jos siinä on reikiä tai repeytymiä. Mikäli aluskate roikkuu löysällä, tai katon alle pääsee pikkulintuja, on aluskatteen kunto erityisessä vaarassa. Aluskate kannattaa tarkastaa huolella aina muun kattokokonaisuuden tarkastamisen yhteydessä. Jos tarvitaan aluskatteen korjausta tai uusimista, tai jos aluskate on vielä kokonaan asentamatta, ota yhteyttä. Huolehdimme siitä, ettei kosteus pääse vaurioittamaan katon rakenteita, ja laitamme aluskateasiat kuntoon.

Aluskatteen korjaus ja uusiminen ei ole ihan pikkujuttu

Tiili-, pelti- tai huopakaton aluskatteen korjaamisessa ei kannata luottaa korjausteippeihin, vaikka sellaisia onkin tarjolla. Teippi pitää aluskatteen kasassa vain toistaiseksi. Luotettavin tapa aluskatteen eheyttämiseksi on aluskatteen uusiminen tai aluskatteen osittainen vaihto. Aluskatteen uusiminen ei onnistu vesikatetta purkamatta. Vaikka voi tuntua hullulta avata katon rakenteita parin aluskatteessa esiintyvän reiän takia, kannattaa näin toimia, sillä aluskate suojaa katon alapuolisia osia kosteusvaurioilta vain, jos se on täysin ehjä. On hyvä muistaa, että täysin uusikin katto voi vaurioitua esimerkiksi sääilmiöiden takia. Aluskatteen ansiosta monet vauriot ovat korjattavissa täsmäpaikkauksin, joten aluskatteen kuntoa kannattaa seurata ja ylläpitää.

Tyypillisiä kohtia korjata aluskate

Piipunjuuri, jiiri ja aluskatteen läpiviennit ovat tyypillisiä kohtia korjata aluskatetta. Aluskate vaurioituu, jos se joutuu kärsimään runsaasta ja pitkäkestoisesta kosteusrasituksesta. Piipunjuuri, muut katon läpiviennit ja jiirit ovat tyypillisiä paikkoja kattovuodoille. Esimerkiksi jiiri saattaa alkaa vuotaa talvella, kun runsaat lumimassat koettelevat sen tiiveyttä. Samassa rytäkässä saattaa vaurioitua myös katon aluskate. Jos aluskate vaikuttaa siltä, että se on kulunut jiirin kohdalta, tai sitä ei ole nostettu ylös katon läpivientejä (esimerkiksi viemärintuuletusputkia, kattoikkunoita tai esimerkiksi kattoluukkua) vasten, kannattaa asia laittaa kuntoon. Näin ennaltaehkäistään katon vesivahinko ja rakenteiden kastuminen. Me suoritamme aluskatteen purkamisen ja uusimisen huonokuntoisten kohtien osalta, tai tarvittaessa vaihdamme koko aluskatteen uuteen.

Tuuletusaukot riski aluskatteen kunnolle

Aluskatteet eivät niin vain vaurioidu, mutta ne voivat kulua puhki, jos kosteus ei pääse kuivumaan aluskatteelta. Jos aluskate ei pussita eikä sillä ole roskia, valuvat kaikki katon läpi tulleet ja aluskatteelle päätyneet vedet saman tien alas ja aina räystäille asti. Katon harjan tuuletusaukot ovat todennäköisin kohta, mistä roskat aluskatteelle ilmaantuvat. Tuuletusaukoilla on kuitenkin tärkeä tehtävä katon tuulettumisen kannalta, joten niitä ei pidä tukkia. Hengittävät harjatiivisteet pitävät roskat poissa aluskatteelta, mutta eivät vaikeuta kosteuden ja lämmön poistumiseen yläpohjasta.

Räystäidenkin tuuletusaukot kannattaa tiivistää, jotta oravat ja linnut eivät alkaisi repiä yläpohjassa olevia eristeitä. Eristeet voivat vaikuttaa mukavalta pesämateriaalilta, minkä lisäksi pieneläimet saattavat sotkea ne ulosteillaan. Aluskatteelle lintujen vierailusta voi seurata reikä tai pari, sillä aluskate saattaa houkutelle linnut testaamaan nokkiensa terävyyttä.

Kattotuotteiden irtoaminen vaurioittaa myös katetta

Kevään ensimmäinen tarkastus saattaa paljastaa sen, että kattotikkaat, lumiesteet, rännit, ilmanvaihtoputket tai esimerkiksi kattosillat ovat irtoamaisillaan katosta. Kiinnitämme katolta jo irronneet kattotarvikkeet takaisin kattoon, ja tarvittaessa kiristämme löystyneet kiinnitykset. Kun katolta irtoaa jotain, vaurioituu myös kate, joten suoritamme tarvittaessa myös katteen paikkaamisen.

Kattotuotteita saattaa irrota myös kovalla tuulella. Tuuli saattaa repiä irti myös katon suojapellityksiä tai peltilistoja. Katolle paiskautuvat oksat voivat irrottaa kattotiiliäkin. Katon tarvikkeiden kiinnitysten tiukkuuden tarkastaminen on siis tärkeää niin lumi- kuin myrskyvaurioiden ehkäisemiseksi. Niiden tarkastaminen kuuluu olennaisena osana myös katon syyshuoltopakettiin, sekä kaikkiin muihinkin tekemiimme kattotöihin. Syksyllä kiristetyt lumiesteet pitävät lumimassat varmemmin paikallaan talven mittaan, ja näin ehkäistään sekä katolle että ohikulkijoille ja esimerkiksi talon viereen pysäköidyille katoille aiheutuvat vahingot.

Katon paikkaus sujuu meiltä kätevästi

Katon paikkaaminen ei ole kallista tai vaikeaa, jos katon vauriot huomataan aikaisessa vaiheessa. Soita tai laita verkkoviesti, niin saavumme paikalle korjaamaan pelti-, huopa- tai tiilikatteeseen tulleen reiän, tai paikkaamaan sauman, mikä ei enää pidä vettä. Katto kannattaa korjauttaa lahjakkailla ammattilaisillamme jo siitäkin syystä, että tekemämme katon paikkaukset ovat yksityisasiakkaille verovähennyskelpoisia, ja että tarjoamme katon kattavan tarkastuksen aina kaupan päälle.

Jos kyseessä on huopakatto, tiivistetään se usein erityisten massojen eli tiivistysaineiden avulla. Tarvittaessa liimaamme kattoon paikkapalan, tai liimaamme paanun takaisin paikoilleen. Jos katteessa esiintyy kosteuden väärään paikkaan joutumisesta kertovia ilmakuplia, leikkaamme ne auki ja tiivistämme syntyneen haavan. Ilmakupla voi vaikuttaa harmittomalta, mutta sen aiheuttama paine käy ajan kanssa bitumikaton kunnon päälle. Paikkauskohdat on muistettava tarkastaa jokaisen kattotarkastuksen yhteydessä, sillä aika saattaa haurastuttaa liimaukset ja massaukset.

Mikäli tilaat meidät korjaamaan tiilikattoon tulleita epätiiviitä kohtia, on kyseessä todennäköisesti rikkinäisen tiilen vaihto. Haljennutta tiiltä ei parane alkaa liimata, sillä liimakohta ei ole tarpeeksi kestävä ajan ja ilmastomme aiheuttamat kuormitukset huomioon ottaen. Aluskatettakaan ei voi paikata liimojen tai teippien avulla, vaan aluskate on paras uusia ainakin vaurioituneiden kohtien osalta. Tämä pätee niin tiilikattojen, peltikattojen kuin huopakattojenkin aluskatteisiin.

Peltikatto voidaan paikata, jos kyse on vuotavasta tai vuotoalttiista saumasta (tai jiiristä). Mikäli ongelma liittyy ruuvinreikään, mitä korroosio on nävertänyt suuremmaksi, on silloinkin mahdollista käyttää tiivisteaineita. Jos reikä on syöpynyt keskelle kattopeltiä, on ammattilaistemme vankka mielipide se, että kyseinen kattopelti on pakko vaihtaa. Emme halua tehdä epäluotettavia korjauksia, vaan palvella asiakasta aina parhaalla mahdollisella tavalla. Jos peltikaton tiiveyttä ei voida taata, haluamme tarjota vaihtoehtoa B, jolla kattoasiat saadaan kerralla kuntoon.