HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Katon huolto ylläpitää katon hyväkuntoisuutta – palvelemme kaikissa kattohuolloissa

Omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi rantahuvilan katon toimintaa voidaan tukea katemateriaalikohtaisilla huolloilla. Kattohuollot, kuten katon puhdistukset ja pinnoitukset, pidentävät myös katon elinikää. Mitä pidempään katto kestää, sitä kustannustehokkaampi katto on kyseessä. 50 vuotta on jo kunnioitettavan pitkä elinkaari yhdelle katolle, mutta on kattoja, mitkä kestävät oikealla huollolla jopa yli sata vuotta. Esimerkiksi alumiinikatto kestää toistasataa vuotta, ja kuparikatolle 100 vuotta on vasta alkusoittoa.

Palveluvalikoimaamme kuuluvat kaikki huopa-, pelti- ja tiilikattohuollot – tämä on erityisen kätevää silloin, jos tontilla olevilla rakennuksilla on keskenään erilaiset katot. Saat tuolloin kaikki kattohuollot yhdestä ja samasta osoitteesta, etkä joudu soittamaan paikan päälle useita eri toimijoita. Tunnemme jokaisen katemateriaalin erityispiirteet, joten osaamme toteuttaa juuri oikeanlaiset huollot juuri oikeanlaisella tavalla. Meidän käsissämme kukoistaa mikä tahansa katto!

Teemme ammattitaidolla myös lumenpudotukset ja jään poiston katolta. Ne ovat kattotöitä, joiden yhteydessä katto saattaa vaurioitua, ellei ole ihan varma siitä, mitä tekee. Esimerkiksi, lumenpudottaja saattaa vahingossa naarmuttaa katetta ja aiheuttaa siten kattovuodon. Kun asialla ovat meidän ammattilaisemme, ei katon vaurioitumisesta tarvitse olla huolissaan. Uskallat päästää meidät pudottamaan lunta myös huopakatolta, mikä vaurioituu vielä muita kattojakin helpommin.

Katon huolto

Kattohuolto auttaa moneen asiaan – myös havaitsemaan uudet ongelmat

Oletko etsimässä kattofirmaa suorittamaan huopakaton, peltikaton tai tiilikaton huoltotoimenpiteitä? Tutustu poikkeuksellisen kokonaisvaltaiseen palveluumme! Tulet huomaamaan, kuinka kätevää on, kun saat kaikki kattotyöt saa samasta paikasta, ja kun kaupan päälle saa vielä maksuttoman kattotarkastuksenkin. Jos katteessa, katon varusteissa tai katon alla on joitain ongelmia, huomaamme sen taatusti, ja annamme edullisen tarjouksen kaiken laittamisesta kerralla kuntoon. Selvitämme myös kattohuoltojen ajankohtaisuuden – katto kestää paremmassa kunnossa pidempään, kun se suojataan kattohuoltojen avulla esimerkiksi ultraviolettisäteiden kuivattavalta vaikutukselta.

Katon säännölliset tarkastukset ovat avain katon kokonaiskustannuksien pitämiseen kohtuullisina, sillä ne säästävät kattoa. Tiilikatto kestää 70–100 vuotta, kun sen tarpeisiin reagoidaan nopeasti. Savitiilikatto kestää vielä betonitiilikattoakin pidempään. Ensin mainitulle voi odottaa sadan vuoden ikää, ja jälkimmäinenkin kestää seitsemisen vuosikymmentä. Toinen sata vuotta kestävä katto on konesaumakatto. Tavallinen peltikatto – lukkosaumakatto, muotokate tai profiilipeltikatto – kestää noin 50 vuotta, ja lähes 50 vuotta on myös hyvin pidetyn bitumi- tai bitumipaanukaton korkein mahdollinen ikä.

Pisteenä iin päälle voimme todeta, että kaikki meidän tekemämme kattohuollot ovat yksityisasiakkaalle verovähennyskelpoisia. Kotitalousvähennystä kannattaa ahkerasti hyödyntää, sillä sen tuomat verohelpotukset voivat olla kahden aikuisen taloudessa tuhansien eurojen arvoisia. Ottamalla meidät luottokumppaniksesi katon ylläpitoon tuet myös suomalaista työllisyyttä!

Kattohuoltojen säännöllisyydestä ei kannata tinkiä

Katon puhdistus on yksi esimerkki niistä kattohuolloista, mitkä kuuluu toteuttaa tiheämmin kuin toiset. Katto on hyvä puhdistaa puolen vuoden välein, olipa se sitten alumiini-, kupari-, tiili- tai vaikka bitumikatto. Samalla on aika siivota vesikourut, joihin kertyy kaiken aikaa roskia. Liiat roskat tukkivat kourut, ja katolta valuvat sade- ja sulamisvedet uhkaavat tuolloin joutua kokonaan väärään paikkaan. Jos kosteudenhallinta on retuperällä, voi talon julkisivu tai jopa talon alapohja kastua. Katon puolivuosittainen puhdistus on samalla tilaisuus suorittaa kattoläpivientien, saumausten, jiirien ja kattoturvatuotteiden tarkastus, ja näinhän me myös teemme – emmekä edes veloita siitä mitään. Mikään ongelmakohta ei jää huomaamatta, eikä mikään tiivistys tai kiinnitysten korjaus tekemättä, kun jätät katon säännölliset huollot meidän vastuullemme. Esimerkiksi silloin, jos rakennuksessasi on peltikatto, tutkimme huolella sen pinnan ja kiinnitykset. Jos huomaamme tarvetta paikkamaalauksille, kateruuvien uusimiselle tai lisäkiinnityksille, toimimme tilanteen mukaan, eli esitämme tarvittavista töistä tiukan tarjouksen. Tiilikaton tarkastaja käy läpi kaikkien tiilien ehjyyden ja aluskatteen kunnon. Bitumikatolla tai bitumipaanukatolla panostamme varsinkin kaikkien saumojen kunnon tarkkailuun. Tärkeää on myös katon alapuolisten osien eli yläpohjan tarkastaminen. Yläpohjassa kannattaa vierailla, koska ummehtunut tuoksu ja tummentumat paljastavat mahdolliset vesivuodot ja ongelmat kondenssiveden kanssa. On siis perusteltua esittää, että usein tarkastettu katto on toimintavarmempi ja kokonaiskustannuksiltaan edullisempi.

Muita säännöllisiä kattohuoltoja ovat esimerkiksi kattomaalaukset

Katon kuntotarkastus on kattohuolto, minkä perusteella arvioidaan muiden kattohuoltojen tarpeellisuus. Peltikatto pitää maalata muutamaan otteeseen elinkaarensa aikana. Kattotarkastuksen aikana tarkistamme, joko maalipinnoite on niin kulunut, että se on syytä uusia. Maalipinta uusitaan noin 15–20 vuoden välein, ellei se syystä tai toisesta ole kulunut aiemmin. Peltikattoa ei yleensä pestä kuin vain kattomaalauksen yhteydessä.

Tiilikattoa huolletaan muutenkin kuin vain harjaamalla. Kattotarkastus paljastaa, onko aihetta tehdä sammalenpoistokäsittely. Käsittelyn vaikutus kestää muutaman vuoden. Lisäksi betonitiilikatto kannattaa pinnoittaa uudelleen noin puolivälissä sen elinkaarta. Savitiilikaton huolto-ohjelmaan ei kuulu pinnoitteen uusiminen, mutta sitä vastoin suojakäsittely 5–10 vuoden välein on paikallaan. Kattotarkastajamme osaa tarvittaessa suositella pinnoitusta tai suojapinnoitusta.

Huopakattokin vaatii sammalenpoistokäsittelyjä – varsinkin vanhemmiten, kun suojapinnoite on kulunut pois. Suojapinnoite voidaan uusia kertaalleen. Uudelleen pinnoitettavan katon iän ei kannata olla kovin paljoa yli 25 vuotta, jotta rahalle saadaan parasta vastinetta. Varttikattoa ei saa asentaa eikä kunnostaa, mutta sen käyttöikää voidaan pidentää pesemällä katto tai uusimalla sen pinnoite. Tällaisistakin kattohuolloista saatat saada tarjouksen katon tarkastuksen yhteydessä, ja varttikattoa tulevat huoltamaan asianmukaisesti pätevöityneet ja turvallisuusasioista tarkan huolen pitävät ammattilaiset.

Talviset kattohuollot – tilaa ne meiltä tarpeen mukaan

Katto voi tarvita huoltoja talvellakin. Tyypillisiä katon huoltoja talvella ovat lumenpudotukset. Lunta saattaa kertyä katolle liiaksi. Varsinkin kevättalvella on oltava tarkkana sen suhteen, kuinka paljon katolle on päässyt kasautumaan lunta, ja onko se mahdollisesti kasautunut epätasaisesti. Lumi saattaa vaurioittaa katon rakenteita, ja tämä näkyy muun muassa katon painumisena notkolle. Lumen painon tiedetään olevan vahingollinen myös saumoille. Painon ja paineen alla katon saumat voivat pettää, ja tämän seurauksena katon alla pääsee kosteutta.

Kun lumi alkaa sulaa alta päin, lähtevät lumimassat liikkeelle – huopakatoltakin. Kun satojen tai jopa tuhansien kilojen painoinen lumikuorma valuu alas katolta, voi se repiä mukaansa kaikenlaisia kattotarvikkeita. Esimerkiksi lumiesteet saattavat irrota kiinteistön katosta. Myös aurinkopaneelit tai esimerkiksi ilmanvaihto- ja viemärintuuletusputket saattavat irrota katteesta ja pudota alas maahan.

Jotta katto ei vaurioituisi lumen ja jään takia, olemme pätevöityneet kaikkien kattojen lumenpudotuksiin ja jäänsulatuksiin. Pudotamme lumet katolta kuin katolta sitä vaurioittamatta. Oikean tekniikan ansiosta voimme vähentää lumimassoja myös huopa- ja palahuopakatolta ilman, että se vaurioituu. Henkilönostimien avulla yllämme toimimaan myös korkeampien rakennusten katoilla. Teemme myös jään sulatukset. Jään sulatuksessa ei tarvita kemikaaleja. Kuumalla vesihöyryllä jää saadaan pois ekologisesti ja kattoa naarmuttamatta. Kysy apua myös jääpuikkojen poistamiseen katolta, tai jäätyneen ojarummun sulattamiseen.

Eri kattojen huolto-ohjelmat hieman erilaisia keskenään

Väärät huoltometodit voivat vaurioittaa kattoa. Välty kohtalokkailta seurauksilta, kuten kattovuodoilta ja ennenaikaisilta kattoremonteilta, ja tilaa kattohuollot alan ammattilaisilta. Tiedämme, millaisia kattohuoltoja tiili-, huopa- ja peltikatoille on tarjottava, ja miten eri katteiden kanssa on toimittava. Esimerkiksi huopakaton pinta vaurioituu helposti, jos otteet ovat kovakouraiset. Varomme vaurioittamasta huopakaton sirotepinnoitetta, ja siksi puhdistamme huopakaton ilmapuhaltimella, emmekä harjoilla. Kesähelteellä emme nouse huopakatolle lainkaan, sillä se voisi helteessä pehmenneenä antaa periksi ja vaurioitua. Tiilikatto on huopakattoa kovapintaisempi katto, mikä voidaan tarvittaessa puhdistaa painepesurilla. Koska tällainen vaurioittaa tiilien pinnoitetta, emme unohda pinnoittaa tiilikattoa uudelleen heti, kun se on kuivunut. Tiilikaton ja huopakaton pinnoite kannattaa joka tapauksessa uusia siinä vaiheessa, kun vanha pinnoite ei enää kykene suojaamaan kattoa kuivumiselta ja rapautumiselta.

Peltikatto maalataan huomattavasti useammin; viimeistään 15 vuoden välein. Peltikaton huolloissa ei käytetä painepesuria lainkaan, eikä mitään muutakaan, mikä voisi rikkoa kattopeltejä tai naarmuttaa niiden maalipinnoitetta. Mahdolliset naarmut kannattaa pian paikkamaalata, jotteivät ne ruostuisi. Sammalenpoistokäsittelyjä ei peltikatolla tarvita, sillä jos peltikatolle sattuisikin ilmestymään sammaleita, lähtisivät ne pelkän pesun avulla. Tiili- ja huopakatteeseen tunkeutuneet sammalet lähtevät tehokkaimmin (ja katon kannalta hellävaraisimmin) kemiallisella sammalenpoistolla. Katon suojakäsittely ehkäisee uusia sammaleita.

Olipa kyseessä tiilikatto, huopakatto tai peltikatto, tarjotaan kaikkien kattohuoltojen yhteydessä koko kattokokonaisuuden käsittävä kuntotarkastus. Tämän kuntotarkastuksen avulla voimme antaa avoimen ja asiantuntevan raportin teidän talonne katon kunnosta. Jos on syytä ryhtyä jatkotoimenpiteisiin, on niistä luvassa hyvä tarjous.

Tiilikatto kestää, jos sammaleita ei ole näköpiirissä

Puiden lehdet ja muut roskat tulee saada pois katolta kahdesti vuodessa, sillä jos roskat saavat maatua tiilikatolla pidempään, alkaa katto sammaloitua. Sammalet tunkeutuvat tiilien huokosiin ja tiilien väliin, ja koska sammalkasvustossa on paljon kosteutta, pahentaa tämä kutsumaton vieras tiilikaton rapautumista pakkasella. Jos katolla ei ole ylimääräistä bioroskakuormaa, pääsee se kuivumaan paremmin vesi- ja lumisateiden jälkeen. Pinnoitekin kestää pidempään, kun epäpuhtaudet eivät kuluta sitä. Kaiken kaikkiaan, puhtaana pidetty tiilikatto kestää pidempään ja aiheuttaa vähemmän korjaustarpeita, kuten rikkinäisten tiilien vaihtoa.

Vanhalle katolle voi kasvaa sammaleita, vaikka talon läheisyydessä ei olisi roskaavia puita, ja katto olisi usein harjattu. Kattoa ei kuitenkaan kannata pestä painepesurilla, sillä se vanhentaa ja kuluttaa tiiliä. Kova vedenpaine kuluttaa suojapintaa, jolloin tiilestä tulee aiempaa rakeisempi ja hauraampi. Tällainen tiili pysyy märkänä pidempään. Levä ja jäkälä eivät lähde tavallisella vesipesulla, joten mikä neuvoksi?

Sammalet kannattaa poistaa jo siinä vaiheessa, kun katolla on vasta vähän levää ja hieman sammaltupsuja tiilien päissä. Oikea tapa sammalten poistamiseksi on sammalenpoistoaineen levittäminen. Se on nopea ja edullinen tapa saada siisti lopputulos katon pintaa kuluttamatta. Kun tiilien väleissä ei kasva sammalta, on katto tiiviimpi. Kemiallinen sammalenpoisto tulee jopa puolet mekaanista puhdistusta huokeammaksikin!

Noin 30 vuotta palvellut betonitiilikatto voidaan maalata, eli pinnoittaa uudelleen. Uusi pinnoite ehkäisee tehokkaasti sammaleita ja tiilien murenemista. Samalla palautuu katon kaunis väri. Savitiilikattoja ei voida maalata, mutta niiden kunnosta voi pitää huolta erityisten savitiilikaton suojakäsittelyyn kehiteltyjen aineiden avulla. Suoja-aineen avulla katto pysyy vettähylkivässä kunnossa, eikä kasvustoistakaan ole haittaa.

Peltikaton omistajan muistettava taistella korroosiota vastaan

Peltikaton huolto ei ole taistelua sammaleita, vaan korroosiota vastaan. Määräaikaishuolloissa ei ole sinänsä eroa, sillä sekä pelti- että tiilikatot tulee harjata kahdesti vuodessa. Katon puhtaus on tärkeää katon kunnon kannalta, ei vain imagosyistä. Roskat ja epäpuhtaudet pahentavat korroosiovaaraa, sillä ne pitävät peltien pinnan kosteana. Samalla kun harjaamme kattosi, puhdistamme myös sadevesijärjestelmän, ja tutkimme kiinnikkeiden ja pinnoitteen kunnon. Vanhat ja huonokuntoiset kiinnikkeet ja ruoteet on uusittava. Jos maalipinta on säröillyt tai naarmuuntunut, on pinnoitetta aika kunnostaa. Yksittäiset naarmut – esimerkiksi katolle lentäneiden oksien tekemät – voidaan paikkamaalata ruosteen syntymisen ja leviämisen ehkäisemiseksi. Jos maalipinta on haalistunut ja hilseilevä, on koko peltikatto maalattava uudestaan, sillä vain hyväkuntoinen maalipinta suojaa kattopeltejä kosteudelta.

Peltikattoa ei yleensä tarvitse pestä, sillä liukkaalle pinnalle ja kaltevalle katolle lika ei pesiydy. Jos katon harjaus ei riitä saamaan kattopeltejä puhtaaksi, suoritamme peltikaton pesun. Emme kuitenkaan käytä liian kovaa vedenpainetta, jotta pellit eivät vaurioituisi. Normaalitilanteessa aaltopeltikate tai muu peltikatto pestään vain katon huoltomaalauksen yhteydessä. Maali tarttuu parhaiten, kun pinta on puhdas ja kuiva. Se, kuinka usein peltikatto tulee maalata, vaihtelee suuresti. Vaikka sanotaan, että 15–20 vuotta on sopiva väli, voi väliaika todellisuudessa olla lyhempi tai pidempi. Maalin kulumista aiheuttavat ilman epäpuhtaudet ja auringon UV- sekä lämpösäteily. Siihen, kuinka nopeasti kuluminen tapahtuu, vaikuttavat maalin tyyppi ja väri, ilmasto-olosuhteet, katon kaltevuus ja sen asennustapa. Nopeiten kuluu tummalla sävyllä maalattu etelälape.

Harjat korvattava hellemmillä välineillä, kun noustaan huopakatolle

Kun tilaat meidät huoltamaan huopakattoasi, valitsemme työvälineet siten, etteivät ne muodosta uhkaa katon herkälle kivisirotepinnalle. Olipa kyse katon puhdistuksesta, sammalenpoistokäsittelystä tai vaikka lumen pudotuksesta huopakatolta, suoritamme sen huopakattoa säästäen ja kunnioittaen. Myös huopakatto sammaloituu helposti, siksi se pitää puhdistaa usein. Tiili- ja peltikatoista poiketen, huopakattoa ei kannata puhdistaa harjaamalla. Roskat on paras puhaltaa pois. Tätä varten ei kuitenkaan tarvita pasuunansoittajan keuhkoja, vaan tehokas ilmapuhallin, jolla työ sujuu joutuisasti. Näin roskat eivät jää sitomaan kosteutta katteeseen, ja kiihdyttämään katon sammaloitumista.

Samalla putsaamme kattokaivot tai rännit ja tutkimme, onko aika suorittaa muita huopakattohuoltoja, kuten esimerkiksi sammaleiden poisto erityisten sammalentuhoaineiden avulla. Huopakatolta ei kannata alkaa poistaa sammaleita mekaanisesti, sillä se saattaa vaurioitua. Sammalenpoistoaineilla saadaan aikaan pitkäkestoisempi tulos, ja se on katon kannalta tarpeeksi hellävarainen metodi.

Kattohuopa kärsii paitsi sammaleista, myös auringon ultraviolettisäteistä, mitkä kuivattavat katetta ja altistavat sen halkeilulle. Katon alkuperäinen pinnoite kuluu pois vuosien saatossa. Kuivuneelle huopakatolle voidaan antaa uusi elämä uuden pinnoitteen avulla. Näin omakotitalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin huopakatto saa suojaa myös sammaleilta, ilmansaasteilta ja mekaaniselta rasitukselta.

Palahuopakattokin odottaa hellyyttä ja huolenpitoa

Palahuopakattoa, toisilta nimiltään laattakattoa tai bitumipaanukattoa, huolletaan aivan samalla tavalla kuin tiivissaumakattoa. Palahuopakattokin kestää reilut 40 vuotta, kun se puhdistetaan usein, sammalet poistetaan, pinnoite uusitaan ja liiat lumet tiputetaan katon rakenteita koettelemasta. Palahuopakaton pinta on yhtä altis vaurioitumaan kuin tavallisenkin huopakatteen pinta, siksi otteiden on paras olla hellävaraisia. Tiedämme, miten saada aikaan nopeasti hyvää tulosta, mutta olla silti vaurioittamatta kattoa. Mitä ahkerammin palahuopakattoa huoltaa, sitä vähemmän se altistuu erilaisille vaurioille, mitkä saattavat saada katon vuotamaan ja katon alapuoliset rakenteet kastumaan.

Viimein on edessä katon uusiminen – ota silloinkin yhteyttä

Aika, aurinko ja ajoittaiset lumet sekä pakkaset haurastuttavat vääjäämättä joka katteen. Huoltotoimenpiteillä ja kattokorjauksilla ei ole enää samanlaista tehoa kuin ennen, kun katto vanhenee. Ikäloppu huopakatto alkaa venyä ja repeillä, eikä siihen auta enää mikään. Kosteusvaurioiden välttämiseksi katto on paras uusia. Yli 50-vuotias peltikatto kärsii todennäköisesti jo ruostevaurioista ja siitä, että sen pellit vääntyilevät helposti. Kattoa ei kannata enää huoltaa, vain vaihtaa uuteen. Viimeistään satavuotiaina savi- ja betonikattotiilet murenevat aiempaa enemmän, minkä seurauksena katon tiiveys kärsii. Jotta katon alle ei pääsisi kosteutta, on aika uusia katto. Katon vaihto sujuu kitkattomasti, kun tilaat sen meidän kauttamme. Laadukas kattoremontti viimeistellään pitkällä takuulla.