HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Saletisti sujuva huopakattoremontti

Huopakatolla on monia hyviä puolia, siksi se on mainio vaihtoehto omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai vaikka vapaa-ajan asunnon katoksi. Jos rakennuksenne on vailla uutta huopakattoa, ottakaa yhteyttä ja tilatkaa kokeneet ammattilaisemme paikan päälle. Meidän toteuttamamme huopakattosaneeraus etenee sujuvasti, sillä ammattitaitoa tai asiantuntemusta ei tältä porukalta puutu. Katto uusitaan kotimaisena laatu- ja takuutyönä, ja lopputulos vastaa juuri sinun uudelle katollesi asettamiasi vaatimuksia.

Taidokkaissa käsissämme bitumikate taipuu monimuotoisellekin katolle ja haastaviinkin muotoihin. Yksi bitumikaton hyvistä puolista on se, että se soveltuu kaikille kattokaltevuuksille. Huopakate on ainoa vesikatemateriaali, mikä voidaan asentaa tasakatolle, ja se toimii loistavasti myös jyrkällä pulpetti- tai harjakatolla. Lisäksi huopakatto on kestävä, helppohoitoinen ja hiljainen. Samat ominaisuudet liitetään muutoin myös peltikattoon, mutta peltikattopa saattaa ropista sateella tai paukkua tuulessa. Huopakaton alla herkkäunisinkin nukkuu rauhallisesti, eikä se kuumenna asuntoa kesähelteillä. Talven pakkasetkaan eivät koettele normaalisti ylläpidettyä bitumikattoa, vaan se säilyy yhtä toimivana ja tiiviinä jopa 40 vuotta, tai vähän enemmänkin.

Joko kiinnostuit? Ota yhteyttä ja tilaa arviointikäynti, minkä perusteella saat kuulla hyvän hinnan bitumikattosi uusimisesta tai kokonaan uuden bitumikaton asentamisesta. Samalla voimme tehdä muitakin kattotöitä, joiden avulla kattokokonaisuus palvelee sinua mahdollisimman hyvin. Katon vaihdon yhteydessä voimme asentaa katolle myös aurinkopaneeleita, kattovalokupuja tai tehdä vaikka katon lisälämmöneristyksen, minkä avulla ensi talvi selvitään aiempaa matalammilla lämmityskustannuksilla. Koko projekti on mahdollista rahoittaa kauttamme saatavissa olevalla remonttilainalla, ja töiden osuudesta kannattaa jokaisen yksityisasiakkaan hakea kotitalousvähennystä.

Huippuosaamista kaikissa huopakattotöissä kokeneilta kattoammattilaisiltamme. Palvelemme ympäri Suomea mm. seuraavilla paikkakunnilla.

Asikkala, Askola, Espoo, Fiskars, Forssa, Hamina, Hanko, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Karjaa, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Lapinjärvi, Levi, Lohja, Loppi, Loviisa, Mikkeli, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Pornainen, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa, Vihti.

huopakattoremontti

Grillikota, paritalo, kanala… joka kohteeseen sopiva katto huopakatetehtaalta

Huopakate sopii aivan kaikenlaisten rakennusten vesikatteeksi. Koska bitumikate voidaan asentaa niin loiville kuin jyrkille katoille, voidaan kaikki pihapiirin katot kattaa samalla materiaalilla, ja varmistaa näin yhtenäinen ilme kaikille rakennuksille grillikodasta roskakatokseen. Huopakatteiden murretut värit sopivat hyvin suomalaiseen maisemaan ja rakennusympäristöön, ja huopakate on myös säänkesto-ominaisuuksiensa vuoksi mitä parhain valinta. Roimat lämpötilan nousut ja laskut ovat tyypillisiä ilmastollemme. Joka talvi katolle sataa lunta, ja muina vuodenaikoina on runsaasti vesisateita. Hyvin huollettu huopakatto ei niistä hätkähdä, ja sen pinnoite suojaa sitä sen pahimmilta vihollisilta eli sammaleilta ja UV-säteiltä. Pinnoite voidaan uusia, kun se on menettänyt tehonsa, ja kattohuolloista huolimatta katolle hiipineet sammalet saadaan pois tarkoitusta varten kehitellyillä, ekologisilla kemikaaleilla.

Taipuisa kattohuopa, mikä kiinnittyy aluskatteeseen hyvin, ei vuoda helposti läpivientienkään kohdalta, joten kattohuopa on tässäkin mielessä huoleton valinta. Huolia poistaa myös se, että lumitaakat pysyvät hyvin paikoillaan, joten lumi tai jää ei valahda hallitsemattomasti katolta kesken talven. Lumikuorman tai jään alastulo katolta voisi aiheuttaa uhkaavia vaaratilanteita tai ikäviä onnettomuuksia. Toisaalta huopakate vaatii juurikin lumikuorman kannalta tarkkaa seurantaa ja hyvinkin lumisina talvina on suositeltavaa säännöllisesti pudotuttaa lumet katolta.

Tiivissaumakatto sopii loivimmillekin katoille

Tiivissaumakatto on pelkistetty katto, mikä sopii kaikista loivimmillekin katoille. Loivilla katoilla käytetään kumibitumilla liimattavia tai hitsattavia kermejä. Meiltä sujuvat tällaiset tulityöt katolla, ja taskusta löytyy tietenkin tulityölupa. Jyrkemmillä katoilla voidaan käyttää myös itseliimautuvaa kermiä.

Kolmiorimakatteiden tekijät meiltä

Muut huopakatteet ovat vieneet kolmiorimakatteiden paikan, mutta tästä osoitteesta löydät edelleen tekijät tälle perinteiselle huopakatolle. Materiaalit ja niiden asennustekniikat ovat kehittyneet, joten kolmiorimatekniikka ei ole enää ainut luotettava tapa huopakaton asentamiseksi. Kolmiorimakate asennetaan nostamalla bitumikermien saumat rimojen avulla ylös. Tarkoitus on, että vesi ei keräänny saumakohtiin, vaan valuu katolta pois rimojen välistä – ja tämä toimii todistetusti myös käytännössä. Kattokaltevuuden on oltava ainakin 1:3, jos sille halutaan asentaa kolmiorimakate. Kattoa voi kuitenkin muokata kaltevammaksi, kun kattoremontin tekijät on tilattu tältä kokonaisvaltaisesti palvelevalta kattofirmalta.

Ensin asennetaan aluskermi

Päällimmäisen huopakerroksen alle asennettava aluskermi varmistaa katon tiiveyden ja kattorakenteiden kuivuuden silloinkin, jos vesikate vaurioituu. Aluskermi asennetaan kattolevyjen tai umpilaudoituksen päälle ennen pintahuopaa, ja se kuuluu nostaa ylös kaikkien katon läpivientien kohdalta. Näin saavutetaan optimaalinen vedenpitävyys.

Bitumikaton saa uusittua varsin kohtuullisin kustannuksin

Alun alkaen bitumikatto on tarkoittanut tervaan kastettua ja tervan sekä hiekan sekoituksella päällystettyä paperia. Sittemmin bitumikattoja alettiin tehdä raakahuovasta, mikä imi pinnoitteesta huolimatta runsaasti kosteutta. 1950-luvulla lasikuituhuovat yleistyivät, mutta vasta parikymmentä vuotta myöhemmin päästiin tekemisiin nykyaikaisen kumibitumin kanssa. Tämän päivän bitumikatossa on kaikki ominaisuudet, joita katolta voi kaivata – se pitää vettä ja on elastinen sekä rasituksensietokykyinen. Kaikeksi onneksi bitumikatteet ovat kohtuuhintaisia, ja hitsattava tai liimattava bitumikermi on nopea asentaa. Näin ollen bitumikattoremontin hinta on varsin edullinen.

Me laskemme aina hinnan koko kattoremontille kaikkine työvaiheineen, eli kun asioit meidän kanssamme, saat tarjouksen avaimet käteen -toteutuksesta. Tulemme paikan päälle laskemaan katon koon ja katteen menekin. Materiaalienkin hintaa enemmän loppusummaan vaikuttaa se, kuinka paljon aikaa vanhan katon purkamiseen, kattorakenteiden korjaamiseen, aluskermin rakentamiseen ja uuden huovan hitsaamiseen tai liimaamiseen menee. Ehkä joudumme uudistamaan katon tuuletusratkaisuja, tai uusimaan katon varusteita? Jos katto on kalteva tai korkealla, tarvitaan rakennustelineitä tai henkilönostimia, joista syntyy hieman lisäkustannuksia. Kaikista edullisimmillaan huopakaton vaihto on silloin, kun rakenteet eivät ole vaurioituneet, eli katto on ollut loppuun saakka tiivis. Tämä seikka huomioiden on helppo ymmärtää, että bitumikattosaneeraus kannattaa tilata mieluummin hieman liian aikaisin kuin aavistuksen liian myöhään. Toteutamme myös piipunpellitykset ja asennamme toimivat piipunhatut suojataksemme hormit kosteusrasitukselta. Kaikki seikat otetaan huomioon, ennen kuin asiantuntijamme on valmis esittämään kilpailukykyisen tarjouksen omakotitalon tai esimerkiksi kerrostalon huopakattoremontista.

Kotitalousvähennys ja rahoitus – hae niitä seuraavaksi

Kattoremontti lähtee liikkeelle siitä, että otat yhteyttä ja pyydät tarjousta. Tämän jälkeen asiantuntijamme tulee vierailemaan kohteessasi, ja laskee hinnan koko kattoremontin toteuttamisesta aina töiden suunnittelusta loppusiivoukseen ja jätteiden poisvientiin asti. Tämän jälkeen sovimme asiakkaan kanssa yksityiskohdista, kuten aikataulusta. Kattohan voidaan uusia vaikka keskellä talvea. Asiakkaan ei tarvitse osallistua katon uusimiseen millään lailla, sillä sopimuksen tekemisen jälkeen kaikki on meidän vastuullamme.

Meidän kauttamme löytää joustavan rahoituksen, mitä voi hakea osalle kattoremontista tai vaikka koko summalle. Rahoituksen avulla katon uusimisesta syntyneet kustannukset voi jakaa useammalle vuodelle, joten isompikaan kattoremontti ei kuormita liikaa taloutta. Kotitalousvähennyksen avulla muutenkin edullisella hintalapulla varustetun kattoremontin kustannuksia voi madaltaa entisestään. Kun kattoremontti on ohi, voi yksityisasiakas hakea siitä verovähennyksiä. Materiaali- tai kilometrikuluja ei voi vähentää kotitalousvähennyksenä, mutta töiden osuudesta saatavat vähennykset voivat olla pariskunnalle enimmillään useita tuhansia euroja – lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta!

Ammattilaisiltamme saa odottaa paljon

Hoidamme suvereenisti kaikki tavallisuudestakin poikkeavat kattoprojektit. Ammattilaisiltamme on lupa odottaa paljon, eikä siltikään joudu pettymään. Meidät voit pyytää vaikka korottamaan kattoa, muuttamaan sen harjakulmaa, kunnostamaan pitkän jatkuneen kattovuodon aiheuttamia vaurioita vai vaikka perustamaan katolle omaa voimalaitosta aurinkopaneelien avulla. Kaikki haastavammatkin projektit etenevät saumattomasti, sillä olemme vuosien varrella kerryttäneet kattavan tietämyksen kaikenlaisista materiaaleista ja rakenneratkaisuista.

Nykyaikaiset kattotuotteet ovat kestäviä ja energiaa säästäviä

Kattotuotteiden asentaminen kuuluu kattoremontin loppupuolen työvaiheisiin. Hyväkuntoiset rännit, kattotikkaat ja muut kattotuotteet voidaan käyttää uudestaan, mutta huonokuntoiset tuotteet on luonnollisestikin syytä vaihtaa. Katolle voidaan asentaa myös sellaisia kattotuotteita, joita siellä ei ole aiemmin ollut. Nykyaikaiset kattotuotteet ovat kestäviä ja hyvin suunniteltuja. Esimerkiksi kattoikkuna ei aiheuta lämmön karkaamista, eikä se meidän asentamanamme vuoda vettä katon alle. Bitumikattokin tarvitsee nykyään lumiesteet, jos kattokaltevuus on 1:8 tai sitä enemmän. Huolehdimme siitä, että katto on tarpeeksi turvallinen, ja suosittelemme mahdollisesti tarvittavia uusia kattoturvatuotteita. Voimme asentaa myös aurinkopaneelit, joiden avulla saat auringon tarjoaman ilmaisen ja päästöttömän energian hyötykäyttöön.

Sadevesijärjestelmä kuljettaa vedet pois katolta ja rakennuksen välittömästä läheisyydestä, jos siinä ei ole jäätä tai roskia. Sadevesijärjestelmä – koostuipa se sitten vesikouruista ja alastuloputkista tai tasakatolla tarvittavista kattokaivoista – pitää usein puhdistaa roskien aiheuttamien tukosten ja jäätymisvaurioiden ehkäisemiseksi. Varmuuden vuoksi sadevesijärjestelmään voidaan kuitenkin asentaa sähkökäyttöiset sulanapitokaapelit. Voi kuulostaa kalliilta pitää rännejä sulana sähkön avulla, mutta modernit sulanapitokaapelit eivät vie paljoa energiaa. Kaapelit alkavat lämmittää toden teolla vasta, kun jäätä uhkaa alkaa muodostua, joten kustannukset ovat hyvin matalat – varsinkin niiden avulla saavutettuun hyötyyn nähden!

Kaltevampi katto tasakattoa helpompi huoltaa

Vesi, roskat ja lumi poistuvat varmemmin satulakatolta. Harjakatto on myös paremmin tuulettuva kuin tasakatto, ja sen alapuoliset rakenteet voi tarkastaa avaamatta vesikattoa. Satulakattoisen talon päädyssä on usein tarkistusluukku, mistä pääsee ryömintätilaan eristeiden ja aluskatteen väliin. Kun tarkistusluukun avaa kahdesti vuodessa, huomaa mahdolliset kattovuodot tai kondenssiveden aiheuttamat vauriot ajoissa.

Jos omakotitalossa, rivitalossa tai kerrostalossa on tasakatto, kannattaa harkita tarkoin, olisiko aika muuttaa se satulakatoksi. Kattoremontin tavalliseen ohjelmaan tulee silloin ylimääräisiä kuvioita, kuten kattotuolien asentaminen, rakenteiden ja piipun jatkaminen ja räystäskourujen, kourukoukkujen ja alastuloputkien hankkiminen. Toteutamme tarvittavat tuuletusratkaisut ja teemme muut toimenpiteet, joilla katosta saadaan varmatoimisempi ja helppohoitoisempi. Harjakattoa ei kannata alkaa rakentaa vanhan tasakaton päälle, sillä kattorakenteiden kunto on selvitettävä ensin, ja se vaatii joka tapauksessa vanhan katon rakenteiden avaamista. Katon harjakulman muuttaminen saattaa vaatia toimenpidelupaa tai rakennuslupaa, riippuen siitä otetaanko katon korotuksesta saatu tila katon tuuletus, vai asumiskäyttöön. Koska lupa-asiat vaativat oman aikansa, kannattaa asiaa alkaa selvittää hyvissä ajoin.

Huopakatto peltikatoksi – katemateriaalia voidaan vaihtaa kattoremontin yhteydessä

Peltikatto, huopakatto, palahuopakatto, tiilikatto, alumiinikatto ja niin edelleen… on monia eri vaihtoehtoja rakennuksesi uudeksi katteeksi. Vaikka rakennuksessa olisi ennen ollut bitumikate, katemateriaalia voidaan kattoremontin yhteydessä muuttaa. Peltikatto on joitain kanteilta ajateltuna parempi kuin huopakate, sillä sen sileä pinta ei kerää lunta eikä se sammaloidu. Peltikatto voidaan ehkä asentaa suoraan vanhan huopakaton päälle. Näin ei voida tehdä, jos katon rakenteet eivät enää ole ryhtevät ja terveet. Jos kattorakenteita on korjailtava tai korotettava, on vanha katto purettava kokonaan. Peltikatolle sopiva kaltevuus on 1:7, tosin konesauma- ja lukkosaumakatto voidaan asentaa tätä loivemmillekin katoille.

Jos asiakas päätyy siihen, että huopakatto muutetaan tiilikatoksi, on kaltevuuden oltava ainakin 1:4. Rakenteita jouduttaneen myös vahvistamaan, sillä tiilikatto voittaa painossa mennen tullen bitumi- ja peltikatot. Koska ollaan Suomessa, on katto rakennettava siten, ettei se uhkaa sortua runsaslumisinakaan talvina. Rakenteiden kantokyky on siis osattava ottaa huomioon, kun köykäisempää kattoa ollaan muuttamassa tiilikatoksi – samoin tarve toimenpideluvalle.

40 vuotta yhden ja saman katon alla

Bitumikattokin voi ottaa nokkiinsa myrskytuulien, lumikuormien, sammaleiden ja auringon UV-säteiden aiheuttamista rasituksista ja vaurioitua. Hyvin tavallisia bitumikaton korjauksia ovat esimerkiksi kattovuodon ja sen katon alle aiheuttamien lahovaurioiden korjaus, kattoon ilmaantuneiden reikien ja halkeamien paikkaus sekä ilmakuplien eli höyrypussien auki leikkaaminen. Tutkimme tarkoin, kannattaako huopakatto korjata ja kunnostaa. Kattokorjaus on paljon edullisempaa kuin katon uusiminen, mutta pitää ajatella kaukonäköisesti. Vanha ja haurastunut kattohuopa tulee ennen pitkää vaurioitumaan ja mahdollisesti myös vuotamaan uudestaan. Arvioimme tarkoin, kuinka suuri hyöty katon korjaukseen investoimisella saavutetaan.

40 vuotta yhden ja saman huopakaton alla on pitkä aika. Esimerkiksi tiilikatto saattaa kestää jopa 100 vuotta, mutta huopakatto ei kestä ainakaan 50 vuotta pidempään. 40–50 vuoden mittainen käyttöikä edellyttää säännöllisiä kattohuoltoja ja katon kunnon tiheää seuraamista kaikkien paikkaus- ja tiivistystarpeiden varalta. Jos kattoa ei huolleta ja tarpeen vaatiessa paikkailla, voi huopakatto olla vaihdettava ehkä jo 20 vuoden kuluttua sen asentamisesta.

Kattovuodot pilaavat katon – anna meidän varmistaa katon tiiviys

Asennusvirheet voivat aiheuttaa kattovuodon. Erityisen haastavaa on asentaa huopakaton läpivientejä, kuten ilmanvaihtoputkia, kattoluukkuja, kattoikkunoita ja huippuimureita. Teetä bitumikaton läpiviennit meidän ammattilaisillamme, niin katon tiiveyden kanssa ei esiinny ongelmia. Osaamme valita oikeanlaiset läpivientikaulukset ja sellaiset tiivisteet, että vesi pysyy katon ulkopuolella – ja lämpö rakennuksen sisäpuolella. Aluskate tulee nostaa läpivientiä vasten siltä varalta, että läpiviennin kanssa esiintyisi joskus tulevaisuudessa joitain ongelmia. Voit tilata meiltä uusia katto-ominaisuuksia missä tahansa vaiheessa, mutta kustannustehokkainta on asentaa läpiviennit yhtä aikaa uuden vesikatteen kanssa.

Jos läpiviennin kanssa on joitain ongelmia, olemme oikea kattofirma hoitamaan asian kuntoon. Uusimme ja korjaamme katon läpiviennin ja korjaamme katon rakenteisiin mahdollisesti aiheutuneet vauriot. Läpiviennit pitää tarkastaa usein, jotta ajan, kosteuden, lumitaakkojen ja lämpötilavaihtelujen aiheuttamat vauriot tulisivat ajoissa havaittua ja korjattua. Siksi tarjoammekin kaikkien kattotöidemme yhteydessä katon yleiskunnon tarkastuksen. Sen aikana tutkimme ilman eri veloitusta katon yleiskunnon.

Kuinka hoitaa uutta bitumikattoa?

Oikeilla menetelmillä toteutetut huopakattohuollot suojaavat kattoa, pidentävät sen käyttöikää ja minimoivat sen korjaustarpeet. Puhtaana pidetty ja tarvittaessa uudelleen pinnoitettu bitumikatto kestää pakkasia, auringon paahdetta ja runsasta kosteutta vuosikymmenen toisensa perästä. Sammalet saa pois sammaleenpoistokäsittelymme avulla, ja liiat lumetkin voimme tulla pudottamaan kattorakenteita ylikuormittamasta.

Kaikki kattohuollot saat meiltä, ja jokainen niistä täydennetään katon kunnon ilmaisella tarkastuskierroksella. Tarkastus kattaa niin yläpohjan kuin katon varusteidenkin kunnon, eikä mikään sauma tai läpivientikään jää katsastamatta. Tarkkaavaiset ammattilaisemme huomaavat myös ilmakuplat ja ylös nousseet huopakattonaulat.

Puhtaus on suorassa suhteessa katon elinvoimaisuuteen

Kahdesti vuodessa puhdistettu katto ei sammaloidu. Koska sammal haurastuttaisi katon, säilyy katto puhtaanapidon ansiosta elinvoimaisempana. Toimimme aina mahdollisimman kattoystävällisesti, ja otamme huomioon katemateriaalin erityispiirteet. Huopakatolla se tarkoittaa sitä, että katteen pinta puhdistetaan ilmapuhaltimilla. Ilmapuhallin ei koettele katon kivisirotepinnan kestävyyttä kuten harjat voisivat tehdä. Lopuksi siivoamme sadevesikourut tai kattokaivot roskista, jotteivät ne estäisi veden virtaamista pois rakennuksen luota.

Sammaleiden poisto ei vahingoita kattoa

Vanhalle katolle saattaa kasvaa sammaleita, vaikka katon puhdistaisi kuinka hyvin. Kun levitämme katolle sammalentuhoaineen, sammal saadaan pois aina juuria myöten. Aine ei kuitenkaan vahingoita itse katetta, eivätkä tontin istutuksetkaan ole vaarassa, sillä ne suojataan ennen urakan aloittamista. Lisäksi sammalenpoistossa käyttämämme aineet ovat biohajoavia.

Muista myös pinnoitushuolto!

Vanhan katon pinnoite voidaan uusia, jolloin katto pysyy jatkossa vastustamaan paremmin niin sammaleita kuin UV-säteitäkin. Pinnoite palauttaa katon elastisuuden, joten bitumikate kestää taas mekaanistakin rasitusta. Katon pinnoitus voi korvata pintahuovan uusimisen, jos katon alle ei vielä ole päässyt vettä.