HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Tiilikaton korjaus ja kunnostaminen on joka pennin väärti

Tiilikatto on pitkäikäinen katto, sillä betonitiilikatto saattaa kestää 70 vuotta, ja savitiilikatto kokonaisen vuosisadan verran. Näin pitkä käyttöaika ei kuitenkaan ole mahdollinen, ellei tiilikatosta mahdollisesti löytyviä korjaus- ja kunnostustarpeita hoideta ajoissa kuntoon. Jos katto jää korjaamatta, saattaa sen alle päästä vettä, ja vesi on äärimmäisen haitallista päästessään yläpohjaan. Vesi saa kattoa kannattelevat rakenteet haurastumaan, eikä siinä kaikki: myös katon alta löytyvät eristeet kastuvat, ja voivat homehtua. Tarpeet korjata, paikata, kunnostaa ja uusia tiilikattoa selviävät kuntotarkastusten ansiosta. Tiilikaton kunto suositellaan tarkastettavaksi kaksi kertaa joka vuosi: ensimmäisen kerran heti keväällä, ja toisen kerran juuri ennen talvea. Näin lumiesteet voidaan kiristää ajoissa, ja vesi- tai aluskatteessa mahdollisesti esiintyvät puutteet saadaan heti pois päiväjärjestyksestä.

Rikkinäiset tiilet ovat yksi esimerkki ongelmista, mitkä vaivaavat kaikkia eri kaikenkokoisia, kaikenikäisiä ja kaiken värisiä tiilikattoja. Tiiliä saattavat rikkoa vaikkapa katolle lentäneet oksat, mutta yleensä kyse on kosteudesta, mitä on päässyt tiilien sisään ja kattotiilien väliin. Kun kosteus jäätyy, se rapauttaa vähitellen niin savi- kuin betonitiiltä. Rikkinäinen tiili ei ole suuri ongelma, jos katon alla on aluskate. Riittää, että tiili vaihdetaan ja katto tarkastetaan muiden ongelmien varalta. Aluskate saattaa kuitenkin pettää. Ota yhteyttä, olipa kyse tiilikaton täsmäkorjauksesta, tiilikattovuodon paikkauksesta, kattorakenteiden korjaamisesta, tiilikaton varusteiden kunnostamisesta tai vaikka savupiipun saneeraamisesta. Meiltä löytyy asiantuntemusta joka hommaan, ja urakka hinnoitellaan maltillisesti (ja kotitalousvähennyskelpoisesti). Tiilikaton korjaus ja paikkaus on aina joka pennin väärti, sillä asianmukaisten korjausten avulla tiilikatto pitää vettä ja toimii luotettavasti vuosikymmenestä toiseen.

Omakotitalon, liikekiinteistön, mökin tai rivitalon tiilikatto paikataan ja korjataan avaimet käteen -periaatteella. Näin ollen myös loppusiivous ja jätteiden poisvienti hoidetaan toimestamme, ja kaiken huipuksi tarjoamme katon kunnon tarkastuksen kaupan päälle. Tämän tarkastuksen ansiosta muut tiilikaton kuntoa rasittavat seikat tulevat huomattua, jos siis sellaisia on. Saat kuulla siitäkin, jos jokin kattohuolto olisi tarpeen katon kunnon kohentamiseksi. Mahdollisesti tarvittavista kattotöistä saa aina yhtä hyvän tarjouksen. Hyödynnä verratonta tiilikatto-osaamistamme, ja ota yhteyttä!

Tiilikaton korjaus
Läpiviennit ovat usein kattovuotojen syynä.

Miten saavuttaa maksimaalinen käyttöikä?

Jokainen tiilikaton omistaja varmasti tavoittelee maksimaalista käyttöikää katolleen. 70 tai 100 vuotta saman katon alla – miten se onnistuu? Tiilikaton kunnon kannalta on tärkeää, että katon tarpeisiin reagoidaan nopeasti. Jos katolla on rikkinäisiä kattotiiliä, tulee ne vaihtaa uusiin viivyttelemättä. Jos taas katolla kasvaa sammaleita, on ne poistettava, ennen kuin ne alkavat kiihdyttää katon rapautumista. Kaikenlaisia tiilikattoja joudutaan joskus korjaamaan, jos halutaan, että kate palvelee mahdollisimman pitkään. Jopa erittäin hyvin hoidettu tiilikatto vaatii joskus pientä paikkailua – eikä se ole ihme, kun ottaa huomioon kaikki rasitukset, joita katto säiden armoilla joutuu kohtaamaan. Niin kauan kuin vauriot ovat vain vesikatteessa (eli puhutaan esimerkiksi juuri hajonneista kattotiilistä), katto voidaan korjata nopeasti ja edullisesti. Jos taas korjaustarpeet jäävät huomaamatta, voidaan joutua tekemisiin katon vesivahinkojen kanssa, ja pahimmillaan katto pitää purkaa ja uusia etuajassa.

Miten havaita katon vauriot ajoissa?

Jotta tiilikaton tarpeet tulisivat ajoissa havaittua, on katto tarkastettava kaksi kertaa joka vuosi. Vuoden ensimmäinen tarkastus ajoittuu alkukevääseen. Katolle on hyvä kiivetä heti, kun katteen pinta on tullut näkyviin lumen alta. Jos tilaat meiltä tiilikaton kevätsiivouksen eli roskien harjaamisen pois katteelta, saat samalla myös katon kuntotarkastuksen – eikä tarkastuksesta edes veloiteta mitään. Kevättarkastus paljastaa tottuneille silmillemme kaiken, mitä talvi on saanut aikaan. Huomaamme, jos piipun juuri on alkanut vuotaa, tai pakkanen on halkaissut kattotiiliä. Jos lumen paino on ollut liikaa rakenteille, ei sekään jää huomaamatta. Tarkastuksen perusteella osaamme tehdä tarjouksen läpivientivuodon korjaamisesta, rikkinäisten tiilien uusimisesta tai vaikkapa katon oikaisusta. Jos katosta on irronnut kattotarvikkeita, kiinnitämme maahan lumen mukana pudonneet tikkaat, rännit ja lumiesteet takaisin paikoilleen. Myös poikkeuksellisen kovan myrskyn jälkeen on hyvä tehdä kattovisiitti, sillä kova tuuli voi irrottaa katosta varusteita hyvin samaan tapaan kuin lapetta pitkin liukuva lumi.

Toinen vuosittainen kattotarkastus on aika tehdä vasta loppusyksystä. Tällöin varmistetaan se, että katto voi ottaa talven vastaan taatusti tiiviinä. Varmistamme myös sen, että lumiesteet ovat kunnolla kiinni katossa – kohta niitä tarvitaan! Kattotarkastukseemme kuuluu aina myös yläpohjan kunnon tarkastus, mikäli meille varmistetaan sinne esteetön pääsy. Käymme katon alla varmistamassa, että aluskatteessa ei ole reikiä, ja ettei kattorakenteissa ole merkkejä kosteudesta. Arvioimme eristeiden riittävyyden, savuhormin paloturvallisuuden ja katon sadevesijärjestelmän vedon (eli toisin sanoen sen, ovatko kourut puhtaat, antavatko kaadot oikeaan suuntaan ja ovatko kiinnikkeet tukevat). Puhdistettu, tutkittu ja tarvittaessa tiivistetty katto toimii koko talven ilman ongelmia.

Mikä kaikki rasittaa tiilikattoa?

Betonitiilistä tai savitiilistä ladottua kattoa rasittavat monet eri asiat, kuten sadevesi ja erilaiset kasvustot eli sammal, levä ja jäkälä. Ne tuovat katteelle kosteutta, mikä voi imeytyä varsinkin iäkkäämmän tiilen huokosiin. Kun tiilen sisässä oleva vesi jäätyy, se rikkoo tiilen rakennetta entisestään. Lisäksi tiilikattoa kuormittavat siitepöly, ilmansaasteet ja talvisen kattolumen paino. Meiltä saat parhaan avun kaikkiin tiilikatolla esiintyviin ongelmiin. Jos huomaamme, että kattoa voitaisiin suojata erilaisilta rasituksilta paremminkin, teemme tarjouksen tällaisesta askaresta. Vanhat tiilet hylkivät vettä ja likaa paremmin, jos betonitiilikaton pinnoite uusitaan. Savitiilikatto hyötyy puolestaan suoja-aineella tehtävästä kyllästyskäsittelystä. Sammalet saa katolta kuin katolta pois sammalenpoistoaineiden avulla.

Palvelemme kaikenlaisissa tiilikattotöissä ympäri maan

Me olemme vastaus niin saloseudulla kuin Ruuhka-Suomessa sijaitsevien tiilikattojen korjaamiseen, huoltamiseen ja uusimiseen. Teemme niin vuotavien räystäiden korjaukset (eli vesikourujen kunnostukset) kuin tiilikaton aluskatteen tiivistykset. Luota meihin myös kattojiirien saumauksessa, kattoikkunan vaihdossa, katon puuosien uusimisessa ja päätypellin kunnostamisessa. Kiinnitämme kaikki lumen tai tuulenpuuskan irrottamat tuotteet takaisin kattoon, ja hoidamme myös suurisuuntaisemmat myrsky- tai lumivauriokorjaukset, kuten katon päälle kaatuneen puun aiheuttamat tuhot. Mikään kattotyö ei ole meille liian suuri tai pieni, eli tarjoamme apuamme niin kesämökin katolta löytyneen rikkinäisen tiilen vaihtoon kuin myös kerrostalon tiilikaton osittaiseen uusimiseen.

Tiilikaton alla tehtävät korjaukset

Tiilikaton alla voi olla monenlaista korjattavaa. Korjaustarpeet voivat liittyä aluskatteeseen. Aluskatteet valmistetaan tasokkaista ja erittäin kestävistä materiaaleista, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö katto voisi pitkän elinkaarensa aikana kärsiä myös aluskatteessa esiintyvistä ongelmista. Aluskatteessa saattaa olla reikiä, ja silloin katon vuotosuojaus ei ole kunnossa. Aluskate pitää kiireen vilkkaa uusia, jotta katon puuosat eivät kastu ja ala lahota, mikäli jokin tiili hajoaa ja sen kohdalta pääsee vettä katon alle. Katto muuttuu epätiiviiksi silloinkin, jos katon läpivientien tiivisteet kuluvat, tai jos tiilien välissä alkaa kasvaa sammaleita. Jos katon alle alkaa valua vettä, hyväkuntoinen aluskate kuljettaa kaiken kosteuden pois, eikä laho- tai homevaurioita synny.

Aluskatteella on myös toinen tehtävä. Aluskate estää lämmintä ilmaa kondensoitumasta tiilen alapinnalle, mistä se voisi tippua alas kastellen eristeet. Lämmin ilma on tietenkin peräisin asunnon sisältä. Vaikka eristeitä olisi kuinka paljon, lämpöä karkaa aina hieman, sillä lämmin ilma kohoaa luonnostaan ylöspäin. Jos aluskatteessa on reikiä, ei kattoa ole tarpeeksi hyvin suojattu sen paremmin kondenssivedeltä kuin kattovuodoiltakaan. Lintujen tai rankan kosteusrasituksen vaurioittama aluskate laitetaan kuntoon uusimalla se vaurioituneiden kohtien osalta, tai tarvittaessa vaikka kokonaan. Aluskatteen uusimiseksi kattoa on purettava, mutta kuten juuri tuli todettua, aluskate suojaa katon rakenteita valitettavilta, mutta silti täysin mahdollisilta kosteusvaurioilta.

Alusrakenteiden eteen voidaan joutua tekemään monenlaisia kattotöitä

Jos kattovuoto tai esimerkiksi katolla maanneen lumitaakan aiheuttama ylipaino on vaurioittanut katon alla olevia puuosia, on ne kunnostettava tai uusittava. Laho ei parane itsekseen, vaan leviää. Lahovaurioiden vuoksi kattorakenteet muuttuvat huonokuntoisiksi, eikä niistä ole enää kannattelemaan painavaa tiilikattoa (tai mitään kevyempääkään kattoa). Luota ammattitaitoomme kaikissa tiilikaton rakenteiden vaatimissa kuivatuksissa ja uusimisissa!

Meiltä saat myös ratkaisut katon rakenteiden suojaamiseksi. Jotta lumi ei pääse painamaan kattoa luokalle, on liiat lumet pudotettava katolta. Kosteusvaurioita torjutaan tarkastamalla katon tiiviys tiheästi ja tiivistämällä katto (tai aluskate) tarvittaessa. Kattorakenteita saattaa koetella myös kondenssivesi. Kuten edellä todettiin, suojaa aluskate omalta osaltaan kondenssivesivahingoilta. Muutakin voidaan tehdä.

Riittävä määrä eristeitä estää lämmön karkailua tehokkaasti. Samalla eristekerros pitää huolta siitä, etteivät talviaikaiset lämmityskulut nouse kohtuuttomiin mittasuhteisiin. Katon lisälämmöneristys voidaan toteuttaa missä tahansa vaiheessa katon elinkaarta. Vaikka katto olisi tarkoitus pian uusia, kannattaa katon alle lisätä eristeitä, sillä ne jäävät palvelemaan myös uuden katon alle. Eristeitä ei uusita kattoremontin yhteydessä, ellei niissä ole kosteutta ja kasvustoja. Lisäksi on huolehdittava katon tuulettumisesta. Kaikkien kattojen alla ei ole toimivaa ilmanvaihtoa. Ilman tulee vaihtua, muuten kosteus ja lämpö jäävät tuhoamaan katon puuosia. Ilmanvaihdon tehostamiseen on olemassa useampia ratkaisua. Yksi on korottaa kattoa, jotta tuuletustilan koko kasvaa vaaditulle tasolle. Toinen on vaihtaa aluskate diffuusioavoimeen malliin: tällainen hengittävä aluskate tehostaa katon alapuolisten osien tuulettumista. Voimme myös asentaa uusia ilmanvaihtoa parantavia läpivientejä, eli ilmanvaihtohormeja tai esimerkiksi Vilpe-harjatiilituulettimen. Asiantuntijamme tutkii, millä keinoin juuri teidän rakennuksenne kattorakenteiden terveyttä voidaan parhaiten tukea!

Miten tiilikaton korjaustarpeita voidaan ehkäistä?

Tiilikaton korjaustarpeet ovat verrattain vähäisiä. Tiilikaton huoltoihinkaan ei tarvitse investoida suuria summia, joten kyseessä on kaiken kaikkiaan varsin kustannustehokas katto. Satunnaisesti katolta voi löytyä rikkinäisiä tiiliä, mutta jos ne uusitaan nopeasti, ei katon alle pääse vettä. Kun tiilikaton korjaustarpeet ja -kustannukset halutaan minimoida, on katon kunnon säännöllinen seuraaminen avainasemassa. Koska tiilikaton pahimmat viholliset ovat lumi ja sammal, tarvitaan myös katon harjaamista, sammalentuhokäsittelyä ja lumen pudotusta – sekä katon pinnoitusta, millä voidaan jossain tilanteissa korvata tiilien vaihto.

Kattohuollot tukevat tiilikaton kuntoa juuri oikealla tavalla

Katon harjaus on kattohuolto, mikä kannattaa tarjota tiilikatolle puolen vuoden välein. Roskien poisto katolta ehkäisee tehokkaasti katon sammaloitumista, mikä voi puolestaan johtaa tiilien pinnoitteen ja rakenteen kulumiseen sekä jäätymisvaurioihin. Jos katon harjaus ei tunnu auttavan, vaan katolle kasvaa aina vain uusia sammaleita, on aika toteuttaa astetta tehokkaampi katon puhdistus. Sammalentuhoaine tappaa sammalet myös tiilien sisästä ja tiilien välistä, joten tämän puhdistuksen jälkeen katto pysyy siistinä pitkään.

Pinnoitteen uusimisen jälkeen vesi poistuu katolta kuin hanhen selästä

Vanhemmiten tiili haurastuu ja muuttuu rakeisemmaksi sekä huokoisemmaksi. Huokoiseen tiileen imeytynyt kosteus kasvattaa vesikatteen painoa ja on raskaampi taakka katon rakenteille, mutta vielä isompi ongelma on se, että vesi jäätyy ja sulaa joka talvi. Tämä saa aikaan pakkasrapautumista, ja katosta alkaa löytyä yhä enemmän rikkinäisiä tiiliä. Puutu tiilien haurastumiseen ajoissa tilaamalla katon pinnoitus. Pinnoitettu tiili on sileäpintainen, eli sen sisään ei imeydy vettä, eikä se näin ollen altistu jäätymisvaurioille. Pinnoite suojaa tiiliä muiltakin rasituksilta, kuten sammaleilta ja epäpuhtauksien kiinni tarttumiselta, ja onhan vastamaalattua, kauniin väristä kattoa kiva katsella niin rakennuksen omistajan kuin ohikulkijoidenkin.

Koska pinnoitteen uusiminen saa katon hylkimään vettä, voi se tietyissä tilanteissa korvata kattotiilien vaihdon. Kuluneista tiilistä tulee pesun ja pinnoituksen jälkeen kuin uudet. Jos katon alle on jo päässyt kosteutta, on katto silloin purettava ja uusittava ehkä rakenteita myöten.

Kattotuotteetkaan eivät pärjää ilman huolenpitoa

Kattoturvatuotteissa ja muissa katon varusteissa saattaa olla korjattavaa. Ruostevauriot voidaan kunnostaa poistamalla ruoste ja suorittamalla paikkamaalaus. Ehkä kattotikkaat tai lumiesteet ovat pudonneet katolta, tai kenties lumieste on vääntynyt lumen painon alla? Meiltä löytyvät ratkaisut joka tilanteeseen. Tarvittaessa uusimme huonokuntoiset kattotarvikkeet. Varsinkin kattoturvatuotteiden pitää olla aina priimakunnossa, sillä niiden kunnosta riippuu nuohoojien ja muiden korkeuksissa työskentelevien henkilöiden turvallisuus. Tekemäämme kattotarkastukseen kuuluukin aina katon varusteiden ja niiden kiinnitysten kunnon varmistaminen.

Rännien korjaustarpeet voi ehkäistä pitämällä ne puhtaana

Vuotavat rännit ovat yksi tyypillinen ongelma suomalaisilla tiilikatoilla. Rännit saattavat vuotaa rännien ja katon välistä, jatkosaumoista, liitoskohdista tai ruosteen syömistä rei’istä. Syynä voi olla myös se, että ränni on vääntynyt tai se on täynnä roskia. Rännit voi pitää hyvässä kunnossa vuosikymmenestä toiseen, jos ne puhdistetaan ja kuntotarkastetaan kahdesti vuodessa. Roskattomiin räystäskouruihin ei synny korroosiota, ja kuntotarkastus paljastaa uudelleensaumaus- tai kiinnitysten uusimistarpeet ajoissa. Kaikki kouruhuollot ja -saneeraukset saa tästä samasta osoitteesta – ja tarvittaessa myös uudet rännit ja alastuloputket.

Tiilikaton korjaus – mitä se maksaa?

Tiilikaton korjaukset ja paikkaukset tulevat käytännössä aina katon uusimista edullisemmiksi. Korjauksilla pidennetään katon elinkaarta, joten kunnostukset kannattaa ilman muuta toteuttaa. Parhaan hinnan kaikille paikkauksille, kuten huonokuntoisten tiilien uusimiselle, räystäiden paikkaamiselle tai vaikka hormin saneeraamiselle saat meidän kauttamme. Hinta lasketaan korjattavan alueen koon perusteella. Hintaan vaikuttavat myös katon korkeus ja kaltevuus (niistä riippuu työn etenemisnopeus ja sujuvuus), rakennuksen sijainti ja muun muassa se, ovatko vauriot vesikatteessa vai ovatko ne jo ehtineet edetä katon alle. Omakotitalon, paritalon, kerrostalon tai rantamökin katon korjaamisen tilaamisessa ei kannata viivytellä, sillä niin kauan kuin vauriot eivät ole ehtineet katon alle, voidaan katto korjata hyvin pienin kustannuksin. Jos pitää alkaa kuivatella kattorakenteita tai uusia eristeitä, nostaa se tiilikattoremontin hintaa. Mikäli katto on niin iäkäs ja haurastunut, että odotettavissa on uusia ja kalliita korjaustarpeita, suosittelemme kattoremonttia.

Kaikille yksityisasiakkaille on hyvä uutinen, että meidän tekemämme tiilikattokorjaukset ovat verovähennyskelpoisia. Rahoituksen avulla yllättävätkin korjaustarpeet saa hoidettua mahdollisimman pian. Tätä rahoitusta voi hakea kotisivujemme kautta ilman sen kummempia muodollisuuksia tai paperien pyörittelyjä. Jos tiilikaton havaitaan olevan sen verran huonossa kunnossa, että paras ratkaisu on laittaa asiat kerralla kuntoon ja uusia koko katto, sopii rahoituksemme myös kattosaneerauksen rahoitukseksi.