HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Peltikaton korjauksissa ammattitaito punnitaan

Peltikaton korjaustyöt vaativat kokemusta peltikattotöistä. Jos osaamisen kanssa on vähän niin ja näin, ei peltikaton kunnostus onnistu tiiviisti, vaan katto saattaa alkaa vuotaa kohta uudestaan. Älä siis tyydy väliaikaisratkaisuihin tai epätiiviisiin paikkauksiin, vaan vaadi parasta asiantuntemusta ja ota yhteyttä meihin. Toteutamme myös peltikattoremontit, jos katto on sen verran iäkäs tai huonokuntoinen, ettei kattohuolloilla ja -korjauksilla ole enää samanlaista vaikutusta kuin aiemmin.

Korjaamme niin kesämökin kuin kerrostalonkin peltikatot, ja toiminta-alueemme on niin laaja, että se kattaa koko Suomen. Ongelmien laajuudella tai vakavuudella ei ole meille merkitystä – yhtä erinomaista jälkeä on luvassa joka tapauksessa! Lyhyesti sanottuna, voit luottaa meihin kaikissa tilanteissa. Hintakaan ei nouse esteeksi. Tarjouksemme täyden palvelun kattokorjauksesta eli avaimet käteen -periaatteella toteutusta peltikaton kunnostuksesta on aina mitä kilpailukykyisin. Jos vauriot korjataan heti kun ne havaitaan, onnistuu korjaus suorastaan merkille pantavan edullisesti.

Asiakkaan tarpeet huomioiva kattopalvelu kruunataan ilmaisella katon yleisilmeen tarkastuksella. Sen ansiosta katon huolto- ja korjaustarpeet havaitaan ajoissa, eikä katon alle ehdi muodostua esimerkiksi salakavalasti eteneviä kondenssivesivahinkoja. Tarkastuksen perusteella osaamme myös puuttua ruostevaurioihin ajoissa, eikä vasta sitten, kun ruoste on jo rei’ittänyt katon. Tarkastajamme saattaa suositella myös peltien lisäkiinnityksiä, joilla estetään kattopeltien irtoaminen kovalla tuulella. Kattosi on parhaissa mahdollisissa käsissä, kun otat yhteyttä meihin ja jätät vastuullemme kaikki profiilikatteen, suorauraisen katteen tai vaikka konesaumakaton huollot, korjaukset ja kuntotarkastukset!

Peltikaton korjaus

Selvitämme parhaan tavan katto-ongelmien ratkaisemiseksi

Peltikatto on edullinen katto, mutta huomattavan pitkäikäinen. Se suojaa omakotitaloa tai muuta rakennusta jopa noin 50 vuoden ajan, ellei kyseessä ole kaksi kertaa pidempään kestävä konesaumakatto. Konesaumakattokaan ei kuitenkaan ole pitkäikäinen, jos sen kuntoa ei tueta asianmukaisilla korjauksilla ja säännöllisillä huolloilla. Kerran puolessa vuodessa on aika käydä läpi katon kunto juurta jaksain. Näin mahdollisesti syntyneet uudet vauriot, kuten kattoreiät, vuotavat saumat tai uusimista odottavat läpivientien tiivisteet, saadaan pian pois päiväjärjestyksestä. Kattoon ei tietenkään koko ajan uutta korjattavaa, vaan kattotarkastus tehdään näin usein vain kaiken varalta. Eikös sitä sanota, että on parempi katsoa kuin katua – on siis pienempi vaiva tarkastaa katon kunto usein, kuin laiminlyödä kuntotarkastukset ja joutua sitten pulittamaan katon rakenteiden kuivattamisesta.

Peltikattoon ilmaantuneet reiät eivät välttämättä pääse kastelemaan katon alusrakenteita ja eristeitä. Jos katossa huomataan reikä, sopii toivoa, että aluskate on tiivis. Mikäli aluskate on kunnossa, eivät katon rakenteet kastu pienistä vuodoista huolimatta. Katon vesivuodot on silti viipymättä korjattava, sillä vesivuodot haurastuttavat myös aluskatteet. Riippuu paljon juuri aluskatteesta, miten kattovuoto korjataan. Jos aluskate on pitänyt katon rakenteet kuivina, saadaan katto kuntoon paikkaamalla pelkkä vesikate. Vesikatteen korjaamiseksi riittää esimerkiksi reikiintyneen kattopellin vaihto tai piipun juuren tiivistys. Muussa tapauksessa meidän pitää suunnitella paras tapa vesikatteen, aluskatteen ja kattorakenteiden korjaamiseksi. Kattokorjaukset suunnitellaan muutenkin aina tapauskohtaisesti, sillä ei ole kahta samanlaista kattoa, eikä kahta samanlaista katto-ongelmaa.

Se, miten katto korjataan, riippuu myös katon iästä. Kuten sanottu, tavalliset peltikatot kestävät noin 50 vuotta, ja konesaumakatto noin 100 vuotta. Jos katto alkaa olla elinkaarensa lopussa, ei se tarkoita vain numeroita. Se tarkoittaa myös sitä, että katon materiaalissa alkaa olla yhä enemmän ruostevaurioita, pellit ovat alkaneet vääntyillä, ja osa peltikattonauloista tai -ruuveista saattaa olla ilman tiivisteitä. Vanha katto on huomattavasti hauraampi ja reikäalttiimpi kuin uusi peltikatto. Joskus vesikate muuttuu huonokuntoiseksi jo ennen teknisen käyttöaikansa loppua. Syy katon kunnon heikkenemiselle voi löytyä esimerkiksi kattohuoltojen laiminlyömisestä. Jos hoitamattomuus tai aika ovat haurastuttaneet kattopellit niin, että niistä on tullut vaurioitumisalttiita, suosittelemme kattopeltien vaihtoa eli osittaista kattoremonttia. Jos kattorakenteissakin on huonokuntoisia kohti ja kosteutta, on paras vaihtoehto koko katon uusiminen. Ammattilaisemme arvioivat kattosi, ja esittävät sen jälkeen parhaan toimintasuunnitelman ja tarjouksen.

Meillä piisaa kokemusta vuotavista peltikatoista

Vuotava tai huonosti tuulettuva peltikatto, minkä alta löytyy lahoa, vaatii asiantuntevaa korjaajaa. Jos paritalon, kerrostalon tai mummonmökin peltikaton alta löytyy vesivahinko, ota yhteyttä meihin ja anna meidän selvittää, kuinka asian kanssa tulisi edetä. Saamme katon taas toimivaksi! Selvitämme tapauskohtaisesti, miten katto saadaan tiivistettyä ja kastuneet kattorakenteet kunnostettua. Joskus puuosat pitää kuivattaa, toisinaan taas uusia. Asiaan ei voi jättää puuttumatta, sillä kosteus saa kattorakenteet lahoamaan, eikä katto kestä silloin enää kovin kauaa. Katon lämmöneristeetkin voivat mennä pilalle kosteuden tähden. ”Pilalle meno” tarkoittaa tässä yhteydessä mikrobikasvustoja ja jopa sisäilmaongelmia.

Kun kokeneet ammattilaisemme tulevat paikan päälle arvioimaan peltikattovuodon aiheuttamia tuhoja, saat tietää, pitääkö uusia kokonaan, vai riittääkö peltikaton paikkaus. Saat samalla tarjouksen vuotavan peltikaton korjauksen hinnasta ja hyvän arvion siitä, kauanko aikaa kattovuodon korjaamiseen menee.

Peltikaton alta saattaa paljastua muutakin rakenteisiin keskittyvää korjattavaa. Rakenteita on voinut vaurioittaa lumi tai myrsky (esimerkiksi kaatamalla puun katolle, tai tempaisemalla koko katon irti). Lumen paino saattaa vaurioittaa rakenteita esimerkiksi painamalla katon notkolle. Meiltä eivät mene pasmat sekaisin tällaisessakaan tilanteessa, vaan meillä on aina taskussamme ratkaisun avaimet.

Kattoreiät on saatava peittoon – miten katto tiivistetään?

Katossa olevat reiät on saatava peittoon, mutta ei keinolla millä hyvänsä. Kattopellissä olevaa reikää ei kannata paikata samalla tavalla kuin huopakatossa olevaa reikää, eli tukkimalla se massoilla tai liimoilla, tai liimaamalla se päälle paikkapala. Peltikaton reiät korjataan ennemminkin kuten tiilikaton vauriot, eli irrottamalla huonokuntoinen kohta (tässä tapauksessa kattopelti) ja vaihtamalla sen tilalle uusi ja parempikuntoisempi tuote. Mikä rei’ittää peltikaton? Syynä on useimmiten ruoste. Vanhemmassa peltikatossa esiintyy hyvin todennäköisesti ruostevaurioita, ja jos niitä ei harjata ja käsitellä, voi korroosio syödä kattoon jopa reikiä. Reiän takana voi olla myös katenaula, mikä on noussut ylös puusta ja pudonnut paikoiltaan.

Massoilla voidaan korjata lähinnä ruosteen suurentamia ruuvinreikiä. Katteessa oleviin reikiin tiivisteaineet eivät pure niin hyvin, että katon tiiviyteen voisi jälleen luottaa. Saumausaineilla voidaan korjata myös peltikaton jiirejä eli sisätaitteita, katon läpivientejä ja saumoja. Ruoste ja lika on kuitenkin ensin poistettava, jotta saumausaine tarttuisi kunnolla kattoon. Läpivientien tiivisteet kannattaa tarkastaa usein siltä varalta, että savupiippu, kattoikkuna tai kattoluukku olisi tiivistettävä uudelleen. Uusimalla katon läpivientien tiivisteet ajoissa vältetään melko tyypilliset läpivientivuodot. Esimerkiksi piipun läpivientiä koettelevat niin sade- ja sulamisvedet, ulkolämpötilojen vaihtelusta aiheutuva lämpölaajeneminen kuin kattolumen painokin. Tiivisteet haurastuvat joka vuosi lisää, ja voivat lopulta alkaa vuotaa.

Peltikaton tiivistämisellä voidaan tarkoittaa myös katon harjan ja räystäiden tuuletusaukkojen tiivistämistä. Hengittävät tiivisteet eivät häiritse välikaton ilmanvaihtoa, mutta pitävät tuiskulumen, roskat ja linnut pois katon alta.

Osittainen kattoremontti ei ole pöllömpi idea

Joskus katto saadaan kuntoon vain uusimalla pari kattopeltiä, mutta joskus asiantuntijamme huomaa vesikatteen olevan niin huonossa kunnossa, että se tulee melko varmasti vaurioitumaan pian uudelleen. Jotta katon korjaamiseen ei alkaisi palaa yhä enemmän aikaa, rahaa ja vaivaa, on aika harkita kattopeltien vaihtoa. Uudet, hyväkuntoiset kattopellit pitävät kosteuden varmasti ulkopuolella, eikä niitä tarvitse olla maalaamassakaan seuraaviin 20–25 vuoteen.

Pelkkää kattopeltien vaihtoa eli osittaista kattoremonttia voidaan harkita sellaisessa tilanteessa, että aluskate on toiminut vesikatteen haurastumisesta huolimatta. Jos aluskate on suojannut katon puuosia ja eristeitä, eikä itse aluskatteessakaan näytä olevan mitään vikaa, voidaan katto saada kuntoon pelkkien peltien vaihdolla. Mikäli aluskate vaikuttaa siltä, ettei se tule kestämään yhtä kauaa kuin uudet kattopellit (eli noin 50 vuotta), on paras vaihtaa myös aluskate eli suorittaa kattoremontti normaalin kaavan mukaan.

Korjaamme niin aluskatteen kuin kattotarvikkeetkin

Me olemme verraton valinta kaikkiin peltikattokorjauksiin, olipa sitten kyse katon suoristamisesta, haurastuneen aluskatteen uusimisesta, kattopeltien vaihdosta tai vaikka tuulen katolta irrottamien vesikourujen korjaamisesta. Me tunnemme erilaiset materiaalit ja niiden korjausmetodit, joten voit olla varma, että pääset asioimaan luotettavien ja kokeneiden ammattilaisten kanssa. Korjaamme myös korkeiden rakennusten peltikatot ja peltikattotarvikkeet, onhan meillä henkilönostimet ja muut tykötarpeet, joiden ansiosta talon korkeus tai katon kaltevuus ei pidättele meitä. Tarjoamme asiantuntemustamme ja huolellisuudesta tunnettua palveluamme myös leikkimökkien, koirankoppien, autotallien ja roskakatosten peltikattojen kunnostamiseen.

Jokainen kattokorjaus viimeistellään kattokokonaisuuden tarkastamisella, jotta kaikki ongelmakohdat tulisivat ajoissa havaittua, ja jotta mikään peltikaton kuntoa tukeva kattohuolto ei jäisi toteuttamatta. Asiantuntevat silmät havaitsevat kaikki merkit kattovuodosta tai sen uhasta, ja muistamme aina varmistaa myös kattotikkaiden ja muiden kattotarvikkeiden kiinnitysten pitävyyden. Jos kattotikkaat ovat hyvin kiinni katossa, voidaan katolla liikkua turvallisin mielin, eikä lumen valuminen alas katolta tai kova tuuli saa niin helposti aikaan sitä, että kattotikkaat irtoavat katolta. Jos lumi tai tuuli irrottavat katolta kattotarvikkeita (esimerkiksi lumiesteitä, IV-hormeja, huippuimureita, aurinkopaneeleita tai piipunhattuja), ota yhteyttä – meiltä ei jää korjaamatta mikään kattokokonaisuuden osa.

Kourut saneerattava muun muassa perustusten kuivuuden vuoksi

Sade- ja sulamisvesilitrat voivat kastella rakennuksen julkisivun ja perustukset, jos vesi ei valu katolta kouruihin ja niistä alastuloputkien kautta eteenpäin. Jos katolta valuvat vesimassat imeytyvät suoraan maahan aivan perustusten viereen, voi maaperä pysyä kosteana salaojituksesta huolimatta, ja kosteus saattaa siirtyä aina sokkeliin ja alapohjaan asti. Jos sadevesikouruissa on roskia, ei vesi poistu normaalisti. Myös rakenteellinen vika voi vaikeuttaa rännien vetämistä ja aiheuttaa vesivuotoja. Jos esimerkiksi ruoste tai katolta alas valuva lumi on rikkonut vesikourun, tilaa meidät korjaamaan se. Vaurioita voidaan ehkäistä ennalta hankkimalla lumiesteet, pudotuttamalla liiat lumet ja puhdistamalla rännit kaksi kertaa joka vuosi. Roskaton ränni ei pääse ruostumaan, sillä vesi ei jää asumaan niihin, vaan valuu saman tien pois.

Aluskate – miten se tiivistetään luotettavimmin?

Aluskatteella on tärkeä tehtävä, tai itse asiassa kaksikin tehtävää. Aluskate ohjaa kosteuden pois katon alta, jos ja kun peltikatto vuotaa. Peltikatto on mainio katto, mutta sataprosenttisen vesitiiviiksi sitä ei voi kutsua. Vanhemmiten pienet kattovuodot yleistyvät, siksi aluskatetta ei kannata koskaan jättää korjaamatta. Aluskatteen tehtävä numero kaksi liittyy siihen, että se estää sisätiloista kohoavaa lämpöä tiivistymästä kattopeltien viileälle alapinnalle – aivan kuten se tekee tiilikatonkin alla! Jos aluskate on lisäksi hengittävä, tukee se katon alapuolisten osien tuulettumista, eli edesauttaa kattorakenteiden pysymistä kuivana.

Siitä ei varmaan kukaan ole eri mieltä, että aluskate on tarpeellinen, ja että se on pidettävä ehjänä. Sen sijaan epäselvyyksiä voi esiintyä sen suhteen, miten peltikaton aluskate korjataan. Aluskatteiden korjaamiseen myytävät teipit saattavat saada ajattelemaan, että aluskate on mahdollista paikata. Aluskatteen paikkauksiin ja teippauksiin ei kuitenkaan voi luottaa. Ainut oikea tapa korjata aluskate on uusia huonokuntoiset kohdat. Tarpeen vaatiessa voimme uusia aluskatteen koko alalta. Tällä tavalla tiivistetty aluskate pitää taas vettä ja estää kondenssivesiongelmia, joita tuppaa esiintymään varsinkin kevättalvella. Aluskatetta ei voi uusia purkamatta kattopeltejä, mutta tämä on pieni vaiva siihen nähden, mitä kattorakenteiden kanssa tekemisiin pääsevä kosteus voisi aiheuttaa.

Miten peltikaton korjauksen hinta selvitetään?

Jos peltikattosi vuotaa, siinä on ruostevaurioita tai tuuli on repinyt irti peltilistoja ja suojapellityksiä, tahdot varmasti tietää, mitä peltikaton korjaus maksaa. Ymmärrämme, että asiakas tahtoo saada tietää kattokorjauksen hinnan etukäteen, ja olemmekin valmiit laatimaan kiinteän ja lopullisen hinnan katon korjaamisesta parhaalla mahdollisella tavalla. Voimme laskea tarjouksen katon korjaamiselle avaimet käteen -pakettina heti, kun tiedämme enemmän kohteesta. Joskus voimme laskea hinnan pelkän puhelinkeskustelun perusteella, mutta jos kyseessä on vähänkään isompi projekti, tulemme käymään paikan päällä. Meidän pitää laskea työhön kuluva aika, materiaalien menekki ja arvioida työskentelytelineiden tarve. Monta muutakin asiaa pitää ottaa huomioon, ennen kuin voimme laskea kiinteän hinnan katon korjaamiselle. Yksi on katon rakenteiden kunto; toinen esimerkki katon läpivientien määrä.

Meidät tunnetaan hyvästä hinta-laatusuhteesta, kestävistä ratkaisuista ja pitkistä takuista. Katolle asentamamme kattotuotteet kestävät ajan hammasta ja pohjoisen ilmastomme rasituksia. Luota laatuun, ja pyydä tarjous omakotitalon, kesämökin tai rivitalon katon korjaamisesta juuri meiltä! Kaikesta tasokkuudesta huolimatta hintamme ovat aivan tavallisten kuluttajien ulottuvissa, ja kauttamme saatavilla oleva rahoitus mahdollistaa katon korjauksen kohtuullisten kustannusten pilkkomisen sopivan kokoisiin eriin. Töiden osuuden voi vähentää verotuksessaan, jos on yksityisasiakas ja siten oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Katon elinkaaren pidentämisessä auttavat huoltotoimenpiteet

Tästä osoitteesta saat kaikki peltikaton paikkaukset, korjaukset ja peltikattosaneeraukset, mutta myös kaikki katon kuntoa tukevat huollot. Pidennämme kattohuoltojen avulla niin konesaumakattojen kuin aaltopeltikattojenkin elinkaarta. Peltikatto ei ole kovin vaativa katto – riittää, että sen harjaa kaksi kertaa vuodessa. Jos katon samalla tarkastaa muiden korjaus- ja huoltotarpeiden varalta, ollaan katon ylläpidon suhteen jo hyvällä mallilla. Kattopesuja tai lumenpudotuksia ei yleensä tarvita, ja sammalenpoistoa ei oikeastaan koskaan. Jos loivalle katolle sattuisi kasvamaan hieman sammalta, ei se saa katosta sellaista otetta, etteikö se lähtisi harjaamalla pois. Katon pinnoitettakaan ei tarvitse ihan joka vuosi olla uusimassa. Voi olla, että menee 25 vuotta, ennen kuin peltikatto on maalattava ensimmäisen kerran.

Harja ja pensseli – siinä tärkeimmät työvälineet

Korroosiota vältellään parhaiten puhdistamalla katto joka kevät ja syksy. Samalla puhdistetaan myös peltikaton sadevesijärjestelmä, sillä kourutkin voivat ruostua puhki, jos niissä on roskia. Kuten aina, tarjoamme myös katon puhdistuksen yhteydessä ilmaisen katon kuntotarkastuksen. Kuntotarkastuksen perusteella osaamme suositella esimerkiksi katon jiirien saumausta, tai katon maalipinnoitteen uusimista. Jos maalipinnoitteessa on naarmuja – esimerkiksi katolla liukuneen jäisen lumimassan aiheuttamia – tulee ne paikkamaalata mahdollisimman pian, sillä ruoste äkkää tällaiset kohdat, ja alkaa levitä katolla. Koko peltikatteen pinta on maalattava, jos vanha maalipinta osoittaa kulumisen, ohentumisen ja hilseilemisen merkkejä. Vain hyvä maalipinta eristää kosteuden kattopelleistä, ja ehkäisee ruostetta.

Vaikka peltikaton omistajan ei tarvitsekaan kipuilla sammalten ja niiden aiheuttamien kosteushaittojen kanssa, on ruosteen suhteen oltava tarkkana. Ruoste saa laadukkaatkin kattopellit haurastumaan ja jopa reikiintymään, mutta onneksi ruostetta ja ruostevaurioita on suhteellisen helppo torjua. Harja ja maalipensseli ovat tärkeimmät työvälineet. Jos ruostetta kuitenkin esiintyy, löytyvät meiltä parhaat ratkaisut sen poistoon.