HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Lumen pudottaminen katolta voi olla luultua haastavampaa

Kaikille katoille sataa lunta talven mittaan. Riippuu säistä ja katon materiaaleista, kuinka hyvin lumi tarttuu kattoon. Esimerkiksi peltikatolta lumi valuu teoriassa itsekseen pois, mutta käytännössä lunta saattaa kertyä peltikatonkin päälle suorastaan uhkaavissa mittasuhteissa. Bitumikatosta lumi saa erityisen hyvän otteen, koska bitumikaton pinta on niin karhea. Tiilikatollekin lunta kertyy helposti, ja koska tiilikatto on niin painava ilman muutaman tuhannen kilon lumitaakkaakin, kannattaa tiilikaton omistajan seurata lumimääriä erityisen tarkasti. Asuinrakennusten katot sortuvat hyvin harvoin, mutta monenlaista muuta vahinkoa voi aiheutua katon rakenteille.

Kun pohdit, onko jo aika pudottaa lunta katolta, kannattaa muistaa myös seikka, että kiinteistön omistaja on vastuussa katolta putoavasta lumesta ja jäästä. Paksu ja painava lumikuorma sekä katon reunalla keikkuva jää ovat vakavasti otettava turvallisuusriski. Mieti ainakin kaksi kertaa, ennen kuin kiipeät katolle pudottamaan lunta itse. Kattolumitöiden tekeminen on luultua vaikeampaa, ja – valitettavasti – myös vaarallisempaa. Onko sinulla kokemusta kattotöistä, kattosi materiaalin erityispiirteistä ja liukkaalla katolla liikkumisesta? Onko sinulla työpari, jolta saa tarvittaessa apua, ja löytyykö sinulta omasta takaa asianmukaisia turvavaljaita, putoamissuojaimia ja turvaköysiä?

Jos olet yhtään epävarma omista taidoistasi tai työturvallisuustuotteittesi riittävyydestä, ota yhteyttä ja anna kokeneiden ammattilaistemme hoitaa homma nopeasti, mutta katon rakenteita rikkomatta. Varsinkin tiilikatolta ja huopakatolta lumia pudottaessa voi tulla rikkoneeksi kattoa ikävällä tavalla, ellei ole sataprosenttisen varma siitä, mitä tekee. Peltikatonkin saumoille, läpivienneille tai pinnoitteelle voi tulla vahingossa aiheuttaneeksi vaurioita. Ammattilaisemme pudottavat lumet omakotitalon, kerrostalon, liikekiinteistön tai esimerkiksi varaston katolta turvallisesti, ja yksityisasiakkaille työ on kaiken lisäksi kotitalousvähennyskelpoinen. Laita nimi mieleen, niin tiedät, mistä saat lumenpudotuksen ensi keväänä!

Lumen pudottaminen katolta

Koska lumenpudotus on ajankohtaista?

Lunta sataa pitkin talvea. Lumen määrää on hyvä pitää silmällä alusta pitäen, mutta on lohdullista tietää, että pakkaslumi on hyvin kevyttä. Kuutiometri pakkaslunta saattaa painaa niinkin vähän kuin vain 10 kiloa. Vaikka pakkaslumi olisi painavampaakin, esimerkiksi sata kiloa kuutiolta, omakotitalojen, rivitalojen ja muiden asuinrakennusten katot kestävät jopa parimetrisen lumikerroksen painon. Tilanne muuttuu kattolumen muuttuessa märäksi, eli kevään suojasäiden alkaessa. Keväällä kuutiometri lunta saattaa painaa jopa yli 300 kiloa, ja se koettelee varsinkin eteläsuomalaisten rakennusten kattojen rakenteita. Jo puolimetrinen kerros märkää, tiivistynyttä lunta voi aiheuttaa ongelmia.

Kuten kuvitella saattaa, ovat tiilikatot ja tasakatot erityisessä vaarassa, sillä tiilikatolla on painoa jo omasta takaa, ja tasakatolta lumi ei poistu ilman apua. Isoilla katoilla on olemassa se vaara, että tuuli kinostaa lumet sisätaitteiden päälle tai vain toiseen päähän lapetta. Epätasainen rasitus asettaa katon rakenteille tasaisesti levittyvää kuormitusta isompia haasteita.

Muista seurata lumitilannetta myös kesämökin, ladon, navetan, autotallin, ulkosaunan tai esimerkiksi hallin katon päällä. Asuinrakennuksia kevyemmin rakennetut rakennukset ovat vaarassa jopa sortua, jos lunta kertyy liiaksi. Peltikatoilla lumi ja jää voivat vaurioittaa katon saumoja ja saada aikaan kattovuodon. Vaikka asuinrakennuksen katolla ei lunta olisikaan, voi tilanne olla toinen muilla saman tontin rakennusten katoilla. Siihen, kuinka paljon lunta katolle kertyy, vaikuttavat muun muassa tuuliesteinä toimivat puut ja muut rakennukset, katon kaltevuus, katon materiaali ja katon taitteet.

Mitä kaikkea pahaa lumi voi saada aikaan?

Lumen paino käy katon rakenteiden päälle. Katto voi sortua tai se saattaa painua. Muita katolle kasautuneen lumen aiheuttamia ongelmia ovat erilaiset kattovuodot ja katolta irtoavat kattotuotteet. Katolla olevan lumen paino saattaa rikkoa huopakaton, peltikaton tai tiilikaton läpiviennit, jolloin ne alkavat vuotaa. Lumen paino saattaa saada myös katon saumat tai jiirit pettämään, ja silloin sulamisvesi pääsee tihkumaan kattorakenteisiin. Katon alle päässyt vesi johtaa hyvin todennäköisesti kattorakenteiden kastumiseen ja lahoamiseen sekä katon eristeiden homehtumiseen – varsinkin, jos vesikaton alla ei ole aluskatetta, tai se vaurioituu samassa hötäkässä.

Loput vahingot liittyvät lumimassojen liikkeisiin omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi paritalon katolla. Lumi alkaa liikkua lappeella viimeistään silloin, kun lumi sulaa lisää, ja sulamisvesi alkaa pienentää kitkaa kinoksen ja katon välissä. Kun lumi lähtee valumaan alas päin, saatetaan puhua monen tonnin painoisesta kuormasta, mikä valuu alas aika haipakkaa. Lumiesteet eivät pysty pidättelemään tällaisia massoja. Lumen valuminen kohti maata saattaa irrottaa katosta kattotiiliä, aurinkopaneeleita, kattosiltoja, lumiesteitä, suojapellityksiä, viemärintuuletusputkia tai esimerkiksi huippuimureita. Aina kun jotain irtoaa väkisin, se vaurioittaa myös alustaa. Jää ja kattoa pitkin raahautuvat kattotuotteet saattavat lisäksi naarmuttaa peltikaton maalipintaa, ja altistaa suojaamattoman kattopellin siten ruostumiselle.

Turvallisuus ennen kaikkea – lunta pudotettaessa joutuu tekemisiin monien riskien kanssa

Lumen pudottaminen on vaarallista, sillä jopa tasakatolta saattaa horjahtaa alas. Lumen pudottajalla onkin oltava turvavaljaat, ja työpari – sekä kokemusta korkeilla ja kaltevilla pinnoilla työskentelemisestä. Toinen vaara liittyy siihen, että katolta kipattavat tuhannet kilot lunta saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Kattolumityöt on suunniteltava huolella etukäteen. Jos kyse on omakotitalon tai kesämökin lumenpudotuksesta, riittävät hieman pienemmän esivalmistelut. Silloin sovimme asiakkaan kanssa aikatauluista ja tutkimme, mihin lumen voi kipata ilman, että se rikkoo terassin, kuistin, ruusuistutuksen tai asiakkaan auton. Tarvittaessa eristämme vaara-alueen puomeilla ja jätämme jonkun vahtimaan sitä, ettei kukaan pääse vahingossakaan eksymään työskentelyalueelle.

Kerrostalon katon lumenpudotus vaatii suurisuuntaisempia esivalmisteluja. Kaikkia talon asukkaita on tietenkin informoitava, mutta siitä huolimatta eristämme vaaravyöhykkeen erityisen hyvin, ja valvomme sitä tarvittaessa useammankin henkilön toimesta. Valvojilla on tiukasti kypärä päässään, jotta katolta mahdollisesti tippuva jää ei uhkaisi hänenkään turvallisuuttaan.

Lumenpudotus korkean talon katolta vaatii nosturia. Tuomme tällaisen tullessamme, ja jos tontilla ei ole tilaa katolta tulevalle lumelle, hoidamme asian kuljettamalla lumet pois kuorma-autoilla. Tässä kaikesta saattaa aiheutua haittaa ohikulkijoille ja -autoileville. Tarvittaessa hoidamme kattolumitöihin liittyvät lupa-asiat (liikennejärjestelyluvat) kuntoon, tai työskentelemme yöaikaan häiriöiden minimoimiseksi. Liikennettä ohjaamaan tarvitaan ainakin yksi henkilö. Hän varmistaa, että jalankulkijoilla on yhä mahdollisuus edetä turvallisesti, ja ettei kukaan aja vaara-alueelle.

Lumitöiden kustannuksia ei tarvitse pelätä

Kysy meiltä oivallinen tarjous omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai vaikkapa maneesin kattolumitöistä! Valmista hinnastoa emme voi tarjota, sillä jokainen lumenpudotuskeikka on omanlaisensa kokonaisuus, ja tämä täytyy huomioida tarjousta laskiessa. Laskemme tarjouksemme katon kokoon ja muotoon pohjautuen, mutta lisäksi otamme huomioon rakennuksen korkeuden ja sijainnin, lumen koostumuksen ja painon, sekä tarvittavien työntekijöiden määrän. Kaksi lumenpudottajaa on minimi, mutta kuten edellä kuvattiin, tarvitaan isommissa kohteissa myös valvojia ja liikenteenohjaajia. Henkilönostimien ja nostinkoriautojen sekä lumen kuljettamiseen tarkoitettujen kuorma-autojen tarve on myös otettava huomioon laskiessa kattolumitöiden hintaa.

Yksityisasiakkaalla on mahdollisuus vähentää kattolumitöiden teettämisestä syntyneitä kustannuksia verotuksessaan. Olemme sellainen kattofirma, että työmme oikeuttavat hakemaan kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen vaikutusta ei kannata missään nimessä vähätellä, sillä ne laskevat mukavasti erilaisten kotona tai mökillä tarvittavien töiden hintaa. Rahoitustakaan ei tarvitse etsiä kaukaa, sillä meillä on tarjota joustavaa rahoitusta sopivalla summalla.

Miten pudottaa lumet kattoa rikkomatta?

Jos lunta pudotetaan ilman kokemusta ja asiantuntemusta, saattaa tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vaurioitua. Lumentyönnin saattaa irrottaa tiiliä, tai rikkoa katon jiirin niin, että se alkaa vuotaa. Lapio tai kola saattaa myös naarmuttaa peltikaton maalipintaa, tai hajottaa ruuvien tai läpivientien tiivisteitä, mitkä pitävät huolta näiden läpivientien vesitiiveydestä. Lumenpudottaja saattaa siis saada aikaan kattovuodon, vaikka työ tehdään nimenomaan vesivuotojen ehkäisemiseksi.

Sinun ei tarvitse olla huolissasi katteesi tai kattotarvikkeiden kohtalosta, kun tilaat kattolumityöt meidän kauttamme. Emme raavi tai puhko kattoa emmekä riko sen tiivisteitä, sillä katolle jätetään 5–10 senttiä lunta. Ohut kerros lunta suojaa kattoa lapiolta ja kengiltä, puhumattakaan siitä, että se jää toimimaan kätevänä lisälämmöneristeenä. Kokemukseemme nojaten emme voi suositella maasta käsin tehtävään lumenpudotukseen suunniteltuja lumenpudottimia, sillä kun lunta pudottaa sokkona, voi tulla vaurioittaneeksi katetta ja kaapineeksi lumet pois liian tarkoin.

Muista varmistaa lumiesteiden kunto ennen talvea

Lumen liikkeet katolla voivat olla vahingollisia katteen pinnalle ja katon tarvikkeille. Esimerkiksi rännit ja aurinkopaneelit voivat pudota katolta, kun lunta putoaa kerralla iso määrä. Varsinkin jos lapetta myöten liukuvan lumen seassa on jäätä, voi katteen pintakin naarmuuntua. Lumiesteet tai lumiaidat ovat suureksi avuksi maassamme, missä kattolumi on jokatalvinen ilmiö. Ne kannattaa asennuttaa koko katon reunalle, jotta kuormitus olisi mahdollisimman tasaista – vaikkakin rakennusmääräykset ohjaavat asennuttamaan ne vähintäänkin kaikkien oleskelualueiden ja kulkuväylien yläpuolelle. Lisäksi aurinkopaneeleita ja kattoikkunoita kannattaa suojella omilla minilumiesteillä, ei lyhyillä pätkillä lumiestettä, mitkä asennetaan näiden suhteellisen arvokkaiden yksityiskohtien ylle. Minimikaltevuus, missä lumiesteitä tarvitaan, on 1:8. Tämä määräys koskettaa myös huopakattoja, vaikka niiden karheaa pintaa myöten lumi ei useinkaan ala valua.

Vaikka juuri kävimme läpi kaikki lumiesteiden kattoa suojelevat vaikutukset, tarvitaan lumiesteitä ennen kaikkea ympäristön ja ohikulkijoiden suojelemiseksi. Lumieste estää katon reunalla olevaa painavaa lunta putoamasta jalankulkijoiden niskaan, tai rikkomasta alle jäävää irtainta. Meidän kauttamme saat sopivat lumiesteet ja niiden asennuspalvelun niin konesaumakatolle, tiilikatolle, bitumikatolle, peltikatolle kuin alumiinikatollekin. Huolehdimme kaikenlaisten lumiesteiden kunnosta tarkastamalla niiden kunnon ja niiden kiinnitykset aina kattotarkastusta tehdessämme, ja tekemällä mahdollisesti tarvitut korjaukset ja paikkamaalaukset. Kova tuuli voi irrottaa lumiesteet katosta, aivan kuten kaikki muutkin kattotarvikkeet. Erityisen painava lumitaakka saattaa sekin irrottaa lumiesteet ja pudottaa ne aina maahan asti. Lumi- ja myrskyvaurioita ehkäistään seuraamalla lumiesteiden kiinnityksiä, ja kiristämällä ne tarpeen niin vaatiessa.

Kattojää saattaa kertoa lämpövuodoista

Katolta alas putoava lumi ja jää on vaarallista. Jos jotain jää alle, saattaa siitä seurata ikäviä onnettomuuksia. Jää saattaa vaurioittaa katon saumoja tai padota taakseen seisovaa vettä, minkä seurauksena katto alkaa vuotaa. Jäätä saattaa ilmaantua myös ränneihin, ja siitä voi seurata monenlaista päänvaivaa, esimerkiksi rännien vaurioituminen, pitkiä jääpuikkoja ja yli tulvineen sulamisveden kastelemia pihapolkuja. Roiskevesi saattaa kastella myös talon seinät aiheuttaen rapautumista tai lahovaurioita.

Ota yhteyttä jään poiston tiimoilta, niin poistamme jään aumakatolta, pulpettikatolta, tasakatolta, harjakatolta ja taitekatolta. Emme ala hakata jäätä irti, sillä siinä mennään helposti ojasta allikkoon. Teräaseet voivat vahingoittaa kattoa jo lumen pudotuksen aikana, saati silloin, kun terä osoittaa kohtisuoraan katteeseen, ja se isketään sitä kohti voimalla. Jää poistetaan riskittömästi käyttämällä hyväksi kuumennetusta vedestä syntyvää höyryä. Sama höyry sulattaa jään niin katteelta, ränneistä kuin esimerkiksi ojarummuista.

Katto kiittää, kun jäätä ei hakata teräaseilla

Katto vaurioituu helposti, jos jään poistossa käytetään liian rajuja otteita. Me tiedämme, miten jää saadaan pois tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta siten, ettei kate tai sen pinnoite vaurioidu millään lailla. Suorittamamme jään poisto katolta on lisäksi paljon nopeampaa kuin jään hakkaaminen. Kemikaalejakaan emme käytä, joten työ ei kuormita ympäristöäkään. Salaisuutemme on kuuma vesihöyry. Kuumalla vesihöyryllä jäätyneet kohdat sulavat hetkessä, ja sula vesi valuu vesikouruja ja syöksyputkia pitkin turvallisen välimatkan päähän rakennuksesta. Ovatko vesikourut jäässä? Siinä tapauksessa suuntaamme kuuman vesihöyryn aivan ensimmäiseksi kohti jäätyneitä räystäskouruja.

Miksi katolle syntyy jäätä?

Katolle syntyy jäätä sulavasta kattolumesta. Kattolumen alla oleva sulamisvesi valuu pikkuhiljaa kohti katon reunaa (ellei katto ala jo tässä vaiheessa vuotaa jonkin huonokuntoisen sauman takia). Katon reunan saavutettuaan sula vesi joutuu tekemisiin pakkasen kanssa, ja jäätyy. Osa vedestä jäätynee jääpuikoiksi, ja osa korkeaksi kerrokseksi katon reunalle juuri vesikourujen eteen. Uudet lumikuorman alta saapuvat vedet eivät ehkä pääse vesikouruihin, vaan jäävät jumiin jään taa. Viimeistään nyt katon saumat saattavat alkaa vuotaa, sillä seisova vesi ja kattojää ovat huono asia saumojen kannalta.

Mitä enemmän eristeiden läpi nousee sisätiloista peräisin olevaa lämmintä ilmaa, sitä enemmän lumi sulaa kesken talven, ja sitä enemmän katolle voi muodostua jäätä. Varsinkin iäkkäämmissä taloissa saattaa olla melko vähän eristeitä, joten lämpöä pääsee karkuun katon läpi. Uudet eristeet hillitsevät lämmön karkailua ja toista siitä aiheutuvaa ongelmaa, nimittäin kondenssivettä. Kondenssivettä syntyy lämpimän ilman kohdatessa viileämmän pinnan – eli esimerkiksi silloin, kun avaat kesällä jääkaapin, tai jos lämmintä ilmaa nousee runsaasti pakkasen viilentämällä välikatolle. Uudet eristeet pienentävät myös lämmityskuluja asunnon lämmitysjärjestelmästä huolimatta. Uusien eristeiden tuonti onnistuu yleensä ilman sen suurempia esivalmisteluja, mutta jos tuuletustila on hyvin matala, voidaan katto joutua korottamaan (tai vaihtoehtoisesti aluskate voidaan vaihtaa sellaiseksi, että se tukee katon tuulettumista matalasta tuuletustilasta huolimatta).

Sulanapitojärjestelmän avulla jään poisto ränneistä voidaan unohtaa

Rännien sulatus kuumalla höyryllä jää historiaan, jos ränneihin asennetaan sähkökäyttöiset sulanapitokaapelit. Kaapelit ovat päällä koko talven, ja jos ränneihin kertyy vettä, kaapelit pitävät sen sulana ehkäisten jään muodostumista ja siitä syntyviä ongelmia väärään paikkaan joutuvan kosteuden kanssa. Ei enää jäänsulatusta sen paremmin kuin kemikaaleja tai teräaseitakaan, joilla hakkaaminen saattaisi rikkoa kourut, vaurioittaa niiden suojapinnoitetta ja jopa pudottaa kourut alas kiinnikkeistään.

Roskat ovat todennäköisin syy ongelmille sadevesijärjestelmän kanssa, sillä ne estävät kouruja tai kattokaivoja vetämästä ja aiheuttavat ruostetta sekä jäätä. Sulanapitokaapelit yhdessä säännöllisesti puhdistettujen ja rakenteellisten vikojen varalta kuntotarkastettujen kourujen kanssa ovat tae siitä, että vesi poistuu rakennuksen luota kaikissa olosuhteissa ja kaikkina vuodenaikoina. Sulanapitojärjestelmän aiheuttamat kustannukset ovat varsin maltilliset niillä saatuun hyötyyn nähden.

Jään poisto sujuu meiltä muistakin kohteista

Katon reunalla saattaa olla teräviä jääpuikkoja, mitkä tulisi saada poistettua ennen, kuin niiden putoaminen aiheuttaa vaaratilanteita. Katolle kiipeäminen talviaikaan on riskialtista, ja silmät sekä ympäristö on muistettava suojata putoavalta jäältä ja sinne tänne sinkoilevilta jäänsiruilta. Tilaa myös jääpuikkojen poisto ränneistä ja katon reunoilta meiltä, niin tulemme paikalle asianmukaisin varusteiden varustautuneena, ja hoidamme työn turvallisuusasiat tiukasti huomioiden. Jääpuikot poistetaan käsin, mutta kattojään, ränneihin syntyneen jään ja ojarumpujen sulatuksessa käytetään verratonta höyrytyskalustoamme. Oja- eli tierummut on saatava sulatettua, ettei talolta valuva vesi kääntyisi väärään suuntaan, eli takaisin talolle. Tällaisesta seuraava tulva voisi aiheuttaa kalliisti korjattavia vaurioita. Jos jäätä siis löytyy väärästä paikasta, ota yhteyttä ja luota kokeneisiin ammattilaisiimme jään poistossa ja uhkaavien vahinkojen ehkäisemisessä!