HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Rännien puhdistus, korjaus ja uusiminen – kaikki samalta toimijalta

Katolta tulevan veden pois ohjaamisesta huolehtiva ränni muuttuu huonokuntoiseksi vuosikymmenten saatossa. Rännien eli räystäskourujen kuntoa koettelevat muun muassa kattolumen paino, ränneissä oleva kosteus ja jää sekä saumojen kuluminen. Kouru saattaa vääntyä tai pudota alas katolta. Myös vesivuodot esimerkiksi liitoksista, räystäslaudan ja rännin välistä tai kourun saumoista ovat suhteellisen yleisiä ongelmia. Ruoste ohentaa ja rumentaa rännin, ja voi saada tehtyä vanhaan ränniin jopa reiän.

Me tunnemme myös kattokaivojen asentamiseen, huoltamiseen, korjaamiseen ja uusimiseen liittyvät seikat. Olemme siis oikea paikka ottaa yhteyttä, jos tasakaton tai satulakaton sadevesijärjestelmässä on jotain vikaa, tai jos se puuttuu kokonaan. Selvitämme tilanteen ja tarjoamme sen perusteella tarvittavia huoltoja (kuten rännien puhdistamista ja maalaamista), rännien korjaamista tai rännien ja/tai alastuloputkien uusimista.

Rännien ja vesikourujen korjaus on yksi niistä kattotöistä, joista yksityisasiakas voi hakea kotitalousvähennystä. Rännien korjauksen tai uudet rännit voi halutessaan rahoittaa remonttilainalla, mitä pääsee hakemaan verkkosivujemme kautta ilman sen kummempia koukeroita. Varmemmaksi vakuudeksi tulkoon vielä mainittua, että sadevesikourujen tai kattokaivojen korjauskin on palvelukokonaisuus, mikä viimeistellään ilmaisella katon kuntotarkastuksella. Kuntotarkastuksen jälkeen saat rehellisen arvion katon kunnosta ja tarvittaessa tarjouksen niistä kattotöistä, joita katto vaatii kestääkseen parempikuntoisena pidempään.

Rännien puhdistus, korjaus ja uusiminen

Mikä vaurioittaa laadukkaatkin vesikourut?

Vesikourut tehdään kestävästä muovista, vahvasta teräksestä tai ruostumattomasta alumiinista. Aika, kosteus ja mekaaninen rasitus voivat kuitenkin olla liikaa parhaimpienkin materiaalien kestokyvylle, ja vauriota saattaa esiintyä. Kourujen haurastuminen ja vuotaminen liittyy usein kouruihin jääneeseen veteen. Vesi saa kourut kärsimään korroosiosta, ja veden jäätyminen talvipakkasilla voi rikkoa kourua eri tavoin. Vesi ei poistu kourusta, jos siinä on liikaa roskia, tai jos kouru ei vedä kunnolla rakenteellisten vikojen takia. Yleisiä syitä rännien rakenteellisiin vikoihin ovat lumen ja jään aiheuttamat muutokset kourujen rakenteessa, tai tottumattoman asentajan tekemät virheet rännien asentamisessa.

Mekaaninen rasitus, mikä voi rikkoa vesikourut, saattaa liittyä lumeen, tuuleen tai kattotöitä tekevään henkilöön, minkä jalan alla kourut rikkoutuvat. Lumi voi vääntää räystäskouruja, mutta lumikuorman putoaminen katolta saattaa myös irrottaa rännit sijoiltaan ja pudottaa ne maahan. Myös myrskylukemissa puhaltava tuuli voi tehdä tällaisen tempun. Muovirännit saattavat kärsiä myös auringon haurastuttavasta vaikutuksesta oltuaan jo pidemmän aikaa katon reunalla.

Olipa kyse ruosteen syövyttämistä rei’istä, syöksytorven lähtökauluksen halkeamista, vuotavista saumoista tai lumen mukana alas tulleista kouruista, ota yhteyttä. Sinun ei tarvitse tietää vian alkuperää tai vuotokohdan tarkkaa sijaintia – riittää kun otat yhteyttä ammattilaisiimme joko puhelimella tai verkkoviestillä. Tulemme tarkastamaan tilanteen ja selvitämme samalla parhaan tavan korjata epäkuntoinen sadevesijärjestelmä. Tilanteesta riippuen uusimme kourut tai kattokaivot, tai suoritamme niiden täsmäkorjauksen.

Rännien saumaus tai pienien vuotokohtien korjaus on nopea suorittaa. Vaikka räystäskouru olisi uusittava osittain, onnistuu sekin nopsaan, sillä kourua ei ole pakko laskea alas. Irrotamme huonokuntoiset osat monitoimityökalulla, ja asennamme uuden pätkän (ehjää) kourua tilalle.

Vuotava räystäs – onko tuo nyt niin vakavaa?

Vesikourujen vuodosta voi aiheutua monia vakavia ongelmia, joita ei ehkä tulisi edes ajatelleeksi. Vesihän valuu rakennuksen ulkopuolelle, mitä siitä muka voisi seurata? Vesi voi kuitenkin aiheuttaa kosteusvaurioita valuessaan liian lähelle rakennuksen perustuksia, tai kastellessaan talon seinän. Mikäli vesi päätyy maaperään liian liki rakennusta, voi kosteus siirtyä maaperästä aina rakenteisiin asti. Sokkelin vesieristyksestä tai salaojituksesta ei välttämättä ole hyötyä, jos maaperä pysyy koko ajan hyvin märkänä toimimattomien sadevesikourujen takia.

Jos kouru vuotaa yli reunojen, saattavat räystäslaudatkin kastua, ei vain rakennuksen seinä. Puuosat saattavat reagoida pitkään jatkuvaan kosteusrasitukseen lahoamalla. Myös homepilkkuja saattaa esiintyä. Lahosta ei pääse eroon kuin vaihtamalla vaurioituneet puuosat, ja homeenpoisto tarkoittaa julkisivupesua homeenpoistoaineilla ja sen jälkeen tehtävää ulkomaalausta.

Talviaikaan vuotava räystäs kastelee pihan, ja jos pakkanen kiristyy jälleen, saattaa pihasta tulla vaarallinen liikkua ja leikkiä. Jäätyneistä räystäskouruista saattaa alkaa kasvaa jääpuikkoja, ja nekin ovat turvallisuusuhka. Kaiken kaikkiaan, vuotava räystäs ja epäkuntoinen (tai puuttuva) sadevesijärjestelmä saattavat tulla kalliiksi rakennuksen omistajalle. Puutu kaikkiin vuotoihin ja muihin ongelmatilanteisiin ajoissa, ja ehkäise valtaosa ongelmista teettämällä säännölliset kouruhuollot!

Kattokaivot tarkastettava puolivuosittain

Tasakaton vedenpoistosta ja kosteudenhallinnasta huolehditaan kattokaivojen avulla. Kattokaivotkaan eivät toimi vaan voivat mennä tukkoon, jos niistä ei poisteta roskia. Tällaisessa tilanteessa ei vedellä oikein ole muuta reittiä poistua, vaan tasakatolle alkaa kertyä seisovaa vettä. Myös tiivissaumakatteen saumat voivat pettää vesilammikoiden alla. Katteen saumat voivat aueta, jolloin vettä pääsee katon alle. Kattorakenteet ja eristeet kastuvat ja heikentyvät kosteuden vuoksi. Jos on syytä epäillä tasakaton vuotaneen, meidän on purettava katetta voidaksemme todeta ja arvioida (sekä kunnostaa) vauriot, sillä tasakaton alle ei ole toista reittiä. Ongelmilta vältytään parhaiten, kun kattokaivot puhdistetaan ja tarkastetaan usein. Sopiva väli kerrostalon, omakotitalon tai muun rakennuksen sadevesijärjestelmän huoltamiseksi on puolisen vuotta.

Huolto-ohjelmaa noudattamalla vesikourut saadaan kestämään pitkään

Asianmukaisesti ja ennen kaikkea säännöllisesti huollettu sadevesijärjestelmä on varmatoiminen ja pitkäikäinen. Sadevesijärjestelmien huollot ehkäisevät tukoksia, vuotoja sun muita ongelmia, eikä niitä edes ole vaikeaa tai kallista toteuttaa. Tärkein sadevesijärjestelmää – niin kattokaivoja kuin vesikouruja ja alastuloputkia – koskettava huolto on roskien poistaminen ja kunnon tarkastus. Veden vapaa virtaaminen ei esty, jos roskat poistetaan joka kevät ja syksy. Me suoritamme roskien poiston erityisen siististi toimimalla siten, että keräämme roskat käsin, ja sijoitamme ne suoraan roskapusseihin. Kun lehdet ja neulaset on saatu pois, huuhtelemme rännit kaikesta mönjästä, mitä maatuvat roskat ovat saaneet aikaan. Ränneistä valuva likainen vesi on saattanut sotkea rännien ulkopuolenkin – tällöin pesemme kourut myös ulkopuolelta. Rännien maalaus siistii kourujen ilmeen, ja suojaa niitä ruosteelta.

Räystäskourujen puhdistukseen kuuluu aina myös saumojen, liitoskappaleiden ja kiinnikkeiden kuntotarkastus. Tarvittaessa kiristämme kiinnikkeet, jotta rännit eivät irtoaisi tuulella tai lumen pudotessa alas katolta. Mikäli lisähuolloille tai -korjauksille (kuten reikien paikkaamiselle, kaatojen korjaamiselle, ruostevaurioiden käsittelemiselle tai rännien osittaiselle uusimiselle) on tarvetta, teemme niistä hyvän tarjouksen. Räystäskourujen huolto täydentyy koko katon kuntotarkastuksella, mikä tarjotaan kaikille asiakkaillemme hintaan nolla euroa. Tarkastuksen perusteella selviää niin katon rakenteiden kuin muidenkin kattotarvikkeiden kunto – pinnan ehjyydestä puhumattakaan.

Mainittakoon sekin, että liian painavan lumen pudotus katolta on tarpeen erilaisten vaurioiden ehkäisemiseksi. Lumimassojen vähentäminen katolta suojelee myös räystäskouruja, mitkä saattaisivat irrota hallitsemattomasti alas putoavan lumen takia. Lumen paino voi myös vääntää kouruja, ja vaikuttaa siten niiden vetoon.

Muista nämä asiat liittyen rännien puhdistukseen

Suosittelemme kaikkia asiakkaitamme jättämään rännien ja kattokaivojen puhdistuksen meille, sillä me olemme katolla liikkumisen ja erilaisten kattohuoltojen tekemisen mestareita. Omin päin katolla liikkuminen voi olla vaarallista, eikä huolloilla ehkä ole samanlaista tehoa kuin ammattilaisen tekeminä.

Tästä osoitteesta saat tiilikaton, peltikaton ja huopakaton kevät- ja syyshuollon, mikä pitää sisällään muun muassa rännien puhdistuksen sekä koko katon (myös sadevesijärjestelmän) yleistarkastuksen. Kevät- ja syyshuoltoon kuuluu myös katteen puhdistus. Tällainen kevät- tai syyshuoltopaketti on tarpeen ruosteen ja sammaleiden torjumiseksi (katolle jääneet roskat saavat aikaan sammaleiden kasvua ja ruosteen leviämistä), sadevesijärjestelmän normaalin toiminnan varmistamiseksi sekä kaikkien korjaustarpeiden havaitsemiseksi jo ennen, kuin yläpohjaan pääsee kosteutta. Yksityisasiakas voi kaiken lisäksi vähentää katon kevät- ja syyshuoltopakettien töiden osuuden verotuksessaan – tällä viitataan tietenkin kotitalousvähennykseen.

Jos tahdot puhdistaa rännit itse, muista, että se pitää tehdä ainakin kaksi kertaa vuodessa. Turvallisinta on hoitaa rännien puhdistus yläkautta, eli kiivetä ensin katolle. Tikkaiden siirtäminen voi tuntua sen verran vaivalloiselta, että on suuri riski alkaa kurkotella roskia, ja silloin tasapaino voi pettää. Maasta käsin räystäskourujen puhdistusta ei kannata hoitaa, vaikka tätä varten onkin olemassa työkaluja ja -tarvikkeita. Sokkona hoidettu puhdistus ei tuota tarpeeksi siistiä lopputulosta, ja kourujen sekä kiinnikkeiden tarkastus jää tällöin kokonaan tekemättä. Kuntotarkastusta ei kannata unohtaa, sillä vain siten kiinnikkeet voidaan kiristää, saumat tiivistää ja ruostevauriot käsitellä tarpeeksi ajoissa.

Uudet räystäskourut eivät jätä pulaan

Jossain vaiheessa kosteus, pakkanen, korroosio ja muut rasitukset aiheuttavat korjaustarpeita. Monet vauriot voidaan korjata, mutta kuten hyvin tiedämme, ei mikään ole ikuista, ja aikoinaan kourut ja alastuloputket on uusittava. Uudet räystäskourut ja kiinnikkeet sekä uudet alastuloputket eivät jätä pulaan – varsinkaan, jos ne ovat meidän ammattilaistemme asentamat. Meidän asentamissamme kouruissa tai alastuloputkissa ei esiinny asennusvirheitä tai muita ongelmia. Kourut antavat varmasti oikeaan suuntaan, joten vesi ei jää asumaan kouruihin ja aiheuttamaan ruostetta tai ylivuotoja.

Uusissa ränneissä on suojaava pintakerros, mikä estää likaa tarttumasta kourujen pintaan. Suojakerros suojaa kouruja tehokkaasti myös ruosteelta. Uusien rännien puhkiruostumattomuustakuu saattaa olla kolmen vuosikymmenen mittainen, paitsi jos päätätte hankkia rakennukseenne alumiinikourut. Alumiinikourut eivät loppujen lopuksi ole paljoakaan teräskouruja kalliimmat, mutta ne ovat niin kestävät, että puhkiruostumattomuustakuu kestää jopa kaksi kertaa pidempään, eli kuusi vuosikymmentä. Kun vielä teetät puolivuosittain tarvittavat puhdistukset ja kuntotarkastukset meillä, ei sinun tarvitse arvailla, ovatko ruosteläiskät syövyttäneet rännin puhki, tai vetävätkö kourut varmasti ensi talvenakin. Meiltä saat tietenkin myös jalkarännien ja kattokaivojen uusimiset.

Mitä uusista kouruista pitää varautua pulittamaan?

Niin rännien korjauksen kuin uusimisenkin hinta lasketaan tapauskohtaisesti. Kun tahdot tietää hinnan kourusaneeraukselle tai sadevesijärjestelmäsi uusimiselle, ota yhteyttä, niin selvitetään asia yhdessä. Työn määrä ja tarvikkeiden menekki ratkaisevat. Laskemme mahdollisesti tarvittavien sadevesikourujen, alastuloputkien, kourukoukkujen tai kattokaivojen hinnan, ja otamme huomioon rakennuksen korkeuden. Jos rakennus on kovin korkea, tarvitaan henkilönostimia tai ehkä jopa nostinkoriautoa. Kun kaikki oleellinen on otettu huomioon, laskemme järkevän hinnan tarvittaville töille – puhuttiinpa sitten sadevesijärjestelmän uusimisesta tai korjaamisesta. Hinta on aina avaimet käteen -paketille, eli siihen sisältyy myös loppusiivous ja jätteiden poisvienti.

Rännien korjaus tai uusiminen on kotitalousvähennyskelpoinen urakka, jos puhutaan omakotitalon tai kesämökin sadevesijärjestelmästä. Ilman kotitalousvähennystäkin hintamme ovat täysin maksettavissa, sillä olemme aina yhtä maltillisia hinnoittelun suhteen. Rahoituksen saaminenkaan ei aiheuta hankaluuksia, sillä meidän kauttamme pääsee hakemaan joustavaa ja monikäyttöistä remonttilainaa.

Miksi uusia kourut, jos ne voi kerran paikata?

Jos rakennuksessasi on suhteellisen uudet ja muutoin hyväkuntoiset sadevesikourut, kannattaa ne paikata, jos vuotoja tai reikiä esiintyy. Mikäli kourut ovat vanhat ja kauttaaltaan haurastuneet, on aika alkaa harkita niiden uusimista – varsinkin, jos ne ovat muoviset. Uudet teräs- tai alumiinikourut eivät haurastu auringossa tai lämpötilojen vaihtelun aiheuttaman laajenemisen ja supistumisen takia.

Kertainvestointia ajatellen vanhojenkin kourujen paikkaus tulee rännien uusimista halvemmaksi, mutta paikkaukset eivät tapaa olla kovin pitkäaikaisia, ja vanhoissa kouruissa esiintyy aina vain enemmän ruostetta ja korjaustarpeita. Pois kulunut suojakerros ei riitä suojaamaan kouruja ruosteelta, mikä ohentaa rännit ja vaikuttaa koko rakennuksen yleisilmeeseen. Uudet, siistit ja hyvällä suojapinnoitteella varustetut rännit eivät tule ruostumaan pitkiin aikoihin, eikä niiden suhteen ole luvassa muutakaan korjattavaa, ellei jotain odottamatonta tapahdu (esimerkiksi tuuli revi niitä irti katosta, mutta tämä vaatii jo aika hurjaa puhuria).

Valitse uudet rännit makusi mukaan

Kourut ovat usein mustia tai valkoisia, ja muodoltaan pyöreäpohjaisia. Tällaiset kourut maastoutuvat hyvin suomalaisiin rakennuksiin. Valkoiset kourut ja alastuloputket sulautuvat saumattomasti valkoisiin otsa- ja räystäslautoihin sekä valkoisiin nurkkalautoihin. Sadevesijärjestelmää ei ole pakko naamioida, vaan yllättävillä ja rohkeilla ratkaisuilla niitä voidaan korostaa. Poikkeavan väriset rännit ja alastuloputket ovat upea kehys omakotitalolle tai vaikka kesäasunnolle. Värejä on tarjolla montaa sorttia, ja tarvittaessa voit tilata tehtaalta erikoisvärejä.

Löydät varmasti mieleisesi kourut, onhan myös materiaaleissa ja muodossa valinnan varaa. Meidän mielestämme alumiini- tai teräsrännit ovat paras vaihtoehto, sillä ne kestävät muovikouruja pidempään. Muovikouru haurastuu ja sen liitokset voivat halkeilla lämpötilaerojen ja auringon UV- sekä lämpösäteilyn vuoksi. Kun siirrytään puhumaan muodoista, voit valita pyöreän ja kantikkaan rännin välillä, joista kantikas on monen mielestä kauniimpi ja näyttävämpi. Pyöreäpohjaista kourua on kuitenkin helpompi puhdistaa. Luonnollisestikin teet valinnat makusi mukaan, mutta halutessasi voimme antaa vinkkejä valintasi tueksi. Ehkä haluatkin pystykourut eli jalkarännit? Niiden toteuttaminen sujuu ammattitaitoisilta kattopeltisepiltämme suorastaan leikiten. Jalkaränni ei riitä lumiesteeksi, vaan sen lisäksi on hankittava normaaliin tapaan oikeat, laadukkaat lumiesteet. Joutuessaan kannattelemaan painavaa lumitaakkaa jalkaränni saattaa irrota kiinnikkeistään, pudota alas ja vaurioitua. Jalkarännin irtoaminen vaurioittaa myös katetta, kuten mikä tahansa väkisin tapahtuva irtoaminen.

Rännien asennus kannattaa jättää ammattilaisille

Rännien ja alastuloputkien asentamisessa voi mennä metsään, vaikka homma saattaa kuulostaa suhteellisen yksinkertaiselta. Kourut tulee asentaa suoraan, eikä katon ja räystäskourun väliin saa jäädä paljoa tilaa. Yksi hankala kohta on syöksyputken kulma. Jotta jatkosaumat ja liitokset tulevat toteutettua luotettavalla tavalla ja jotta kouruihin syntyy oikeanlaiset kaadot, kannattaa kourujen asentaminen teettää alan ammattilaisilla – eli meillä! Meiltä löytyy kokemusta ja tietotaitoa sekä motivaatiota omakotitalojen, kerrostalojen, vapaa-ajan rakennusten ja muiden kiinteistöjen sadevesijärjestelmien asentamiseen, ja tietenkin meiltä löytyvät rakennustelineet, peltisakset, monitoimityökalut ja muut asentamisessa tarvittavat työkalut ja -koneet. Homma sujuu siis alusta loppuun asti varsin jouhevasti ja ammattitaitoisesti.

Sekä kourusaneeraus, kourujen ja alastuloputkien asennus että kaikki kattokaivoihin liittyvät työt toteutetaan avaimet käteen -pakettina. Vanhojen kourujen vienti jäteasemalle kuuluu siis ennen urakan alkamista laskemaamme tarjoukseen. Kourujen raaka-aine on helposti kierrätettävissä, jos kyse on teräskouruista. Jätteet päätyvät siis oikeaan paikkaan, ja pakettiin kuuluu myös loppusiivous sekä mukava kaupanpäällinen, eli koko kattokokonaisuuden kunnon tarkastaminen. Tutkimme katteen pinnan, kaikki sen yksityiskohdat ja myös kattorakenteet voidaksemme antaa arvion katon kokonaiskunnosta, ja tarvittavat ehdotukset muista huolloista ja korjaustoimenpiteistä. Ehdotusta seuraa myös hyvä tarjous tarvittujen töiden teettämisestä meidän luotettavilla huopakatto-, peltikatto- tai tiilikattoammattilaisillamme.

Olemme valmiita palvelemaan sinua sadevesijärjestelmään liittyvissä asioissa myös jatkossa. Kourut ja alastuloputket toimivat moitteetta myös jatkossa, jos ne puhdistetaan huolellisesti heti keväällä ja toisen kerran loppusyksystä, juuri ennen uuden talven tuloa. Kouruhuoltoon kuuluu myös kourujen ja niiden kiinnikkeiden kunnon tarkastus, mistä emme veloita erikseen.