HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Kattotyöt laidasta laitaan – sama firma, sama laatu

Teemme kaikki muutkin kattotyöt kuin vain tiili-, huopa- ja peltikattoremontit, kaikki erilaiset kattohuollot ja kattokorjaukset kattoreikien paikkauksesta kattovuotokorjauksiin ja painuneiden kattojen oikaisuun. Palvelemme tasokkaasti myös kaikissa kattovarusteisiin liittyvissä kattotöissä, eli varustelemme kaikki katot ja huolehdimme kattovarusteiden huolloista ja korjauksista. Asennamme myös aurinkopaneelit, joiden avulla uusiutuva aurinkoenergia voidaan käyttää vaikka imuroimiseen tai sähköauton lataamiseen. Aurinkopaneeleista on hyötyä läpi vuoden paria pimeintä talvikuukautta lukuun ottamatta. Huolehdimme myös sadevesijärjestelmän toiminnasta – se onkin ensiarvoisen tärkeä elementti kosteusvaurioiden välttämiseksi – ja asennamme, korjaamme ja huollamme kaikki kattoturvatuotteet. Haluatko kattovalokupuja? Tulisiko otsalaudat tai muut ulkopuuosat maalata? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Meidän kauttamme saat myös aluskatteen korjaamisen. Tarvittaessa uusimme aluskatteen, vaihdamme eristeet ja kunnostamme kattorakenteet (esimerkiksi uusimme aluslaudoitukset). Yläpohjan toimivuus on erittäin tärkeä asia, sillä jos katon alla on kosteutta, muuttuvat kattorakenteet huonokuntoisiksi ja ilman kattorakenteita ei ole koko kattoa. Kosteus voi tulla vesikaton läpi, siksi tarvitaan aluskatetta ja katon säännöllisiä kuntotarkastuksia. Kosteus voi olla peräisin myös asunnon sisäpuolelta. Mikäli asuintiloista kohoava lämpö ja kosteus jää tuhoamaan yläpohjaa, on se selvä merkki siitä, että yläpohjan tuuletusratkaisuja on aika ajatella uudestaan. IV-putkilla yläpohjan tuuletusta ja katon kokonaisvaltaista toimivuutta voi parantaa. Kyseeseen voi tulla myös alipainetuuletin, katon korottaminen tai hengittävä aluskate.

Tilasitpa meidät varustelemaan kattoasi, suorittamaan rännien korjausta, asentamaan aluskatetta tai uusimaan kattorakenteita, saat aina ilmaisen katon yleiskuntotarkastuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että kierrämme läpi koko tiili-, huopa- tai peltikattosi arvioiden sen pinnan, pinnoitteen, läpivientien, rakenteiden, räystäiden ja kiinnitysten kunnon. Ilmaiseksi tarjottu kuntotarkastus päättyy siihen, että esitämme tarjouksen niistä kattotöistä, joita kattokokonaisuus tarvitsee – ja jos mitään ei tarvita, voimme vain onnistella kaikin puolin toimivasta ja tiiviistä katosta.

Kattotyöt

Yläpohjan toimivuus ja mitä sen eteen voidaan tehdä

Kosteus yläpohjassa on varsin huono asia. Kosteus aiheuttaa erilaisia vaurioita – se esimerkiksi uhkaa lahottaa kattorakenteet. Jotta kosteus ei aiheuttaisi tuhoja yläpohjassa, tulee sen olla hyvin tuulettuva (eikä katto saa vuotaa). Mikäli eristeiden päällä ei ole tarpeeksi korkeaa tuuletustilaa, rakennamme sellaisen tai esimerkiksi vaihdamme aluskatteen hengittäväksi. Tuuletustilan korottaminen tarkoittaa katon korottamista, mikä etenee pääpiirteittäin näin: katto puretaan, rakenteisiin tehdään tarvittavat muutokset, ja sen jälkeen alus- ja vesikate asennetaan takaisin paikoilleen. Katon korotus vaatii useimmiten toimenpidelupaa, ja kannattaa miettiä tarkoin, onko vanhaa vesi- ja aluskatetta syytä enää asentaa paikoilleen. Toisin sanoen, huonosti tuulettuva kattorakenne voi olla paras korjata laittamalla kaikki kuntoon, eli teettämällä kokonainen kattoremontti.

Aluskate: niitä on diffuusioavoimia ja diffuusiosuljettuja

Aluskatteen vaihto diffuusiosuljetusta diffuusioavoimeen on yksi vaihtoehto katon tuulettumisen tehostamiseksi. Diffuusioavointa aluskatetta kutsutaan myös hengittäväksi aluskatteeksi. Sen rakenne on sellainen, että se estää vesikaton läpi mahdollisesti valuvien vesien pääsyn katon alle (aivan kuten diffuusiosuljettu aluskatekin), mutta se sallii allaan olevan lämmön ja vesihöyryn haihtua lävitseen. Diffuusioavoin aluskate tulee tietenkin asentaa oikein päin, muuten seuraukset voivat olla kerrassaan katastrofaaliset.

Aluskatteen vaihtaminen edellyttää katon purkamista, sillä aluskatetta ei voida purkaa ja asentaa siten, että vesikate olisi vielä paikoillaan. Jälleen kerran on aika miettiä myös vesikatteen odotettavissa olevaa käyttöikää ja sitä, kannattaako se vaihtaa yksin tein uuteen.

Aluskatteen käyttöikä on teoriassa pidempi kuin vesikatteen, mutta käytäntö voi olla tykkänään toinen. Aluskatteeseenkin voi ilmaantua reikiä – silloin syynä ovat usein katon alle päässeet linnut, joiden pääsy välikatolle kannattaa estää räystäiden tuuletusaukkoihin kiinnitettävillä verkoilla. Pitkäaikainen kosteusrasitus hiuduttaa aluskatteen hitaasti, mutta varmasti. Tarpeeksi kireälle vedetty aluskate ei kerää vettä päälleen (toisaalta liika kireys kuluttaa aluskatetta ja saa sen repeämään), ja katon harjan tuuletusaukoissa olevat tiivisteet estävät roskien pääsyn aluskatteelle. Roskat estävät aluskatetta kuivumasta. Pitkiä aikoja märkänä pysyvä aluskate haurastuu, eikä enää kykene suojaamaan kattorakenteita vesivuodoilta tai kondenssivedeltä.

Uudet tuuletusaukot ja harjatuulettimet

Yksi tärkeä asia yläpohjan tuulettuvuuden kannalta on se, että katon alla on tarpeeksi tuuletusaukkoja, eikä niitä ole peitetty eristeillä. Tarvittaessa rakennamme lisää tuuletusaukkoja, tai asennamme ilmanvaihtoputkia. Viimeistään alipainetuulettimen asentaminen varmistaa tehokkaan ilmanvaihdon. Harjapelti- tai harjatiilituuletin on hyvä apu ilman vaihtumisen tukemisessa. Huopakatolle voidaan asentaa esimerkiksi kattotuuletusventtiili. Voit luottaa meihin kaikenlaisten katon läpivientien tekemisessä. Meidän asentamamme hormit, tuulettimet ja venttiilit eivät päästä lämpöä karkuun tai sade- ja sulamisvettä katon alle.

Eristeiden avulla vaikutetaan myös lämmityskuluihin

Välikatolle nousevaa kosteutta ja lämpöä rajoitetaan tarpeellisella määrällä eristeitä sekä kunnollisilla höyrysuluilla. Eristeitä kannattaa olla tarpeeksi paljon, jotta lämpö ei karkaa. Näin vältetään niin kohtuuttomat lämmityskulut kuin myös kondenssivesivahingot sekä kattolumen liian aikaisesta sulamisesta aiheutuvat saumavuodot. Mitä enemmän lämpöä karkaa, sitä enemmän lumi sulaa katon päällä. Lumen paino saattaa saada katon saumat pettämään, ja vettä alkaa valua kattorakenteisiin ja eristeisiin. Osa sulamisvesistä päätyy ränneihin, mutta on vaarana, että ne jäätyvät jo ennen ränneihin päätymistään. Jos rännien eteen kasvaa jääpato, ovat katon saumat taas vaarassa pettää katolle kertyneen sulan veden takia.

Eristeiden lisääminen on usein yhden päivän juttu, eikä katon rakenteita ole tarvis avata. Katon rakenteisiin on tehtävä muutoksia vain siinä tapauksessa, että uudet eristeet madaltaisivat katon tuuletustilaa liikaa. Vanhat eristeet saavat jäädä paikoilleen, elleivät ne ole kastuneet kattovuodon tai kondenssiveden takia, tai ellei kaikkia eristeitä haluta nyt vaihtaa hengittäviksi ekovilloiksi.

Eristeet voidaan uusia myös talviaikaan. Silloin suunnittelemme työn etenemisen niin, että eristeitä puretaan vain vähän kerrallaan – muussa tapauksessa katon alla saattaa tulla vilu.

Piipunhattu pitää savuhormin kunnossa – jos näin ei ole, ota yhteyttä

Piipunhattu estää vesi- ja lumisateiden pääsyn hormiin. Se siis suojaa hormia rapautumiselta, sillä veden jäätyminen hormin koloissa kasvattaisi sen laastissa luontaisesti olevia pikkiriikkisiä koloja ja aiheuttaisi lopulta laastin halkeilemista. Noki ei lähde hormin koloista edes nuohoamalla, joten nokipaloriski on koholla, jos hormi on rapautunut. Mikäli hormissa syttyy nokipalo, saattaa se levitä rakennuspaloksi. Kova, yli tuhannen asteen kuumuus voi sytyttää yläpohjan eristeet tuleen. Vaarana on myös koko hormin halkeaminen. Rapautumiseen kannattaa puuttua ajoissa hormisaneerauksella, eli piipun massauksella. Kun tarpeena on savupiipun pidentäminen korotetun katon myötä, savupiipun maalaaminen, aluskatteen korjaaminen savupiipun kohdalta, piipun pellittäminen, piipunhatun asentaminen ja piipunjuuren tiivistäminen, ota meihin yhteyttä.

Hormin liukuvalu on ammattilaistyötä

Jos savuhormin kunto on alkanut osoittaa heikkenemisen merkkejä, on se saatava kuntoon turvallisuussyistä. Savuhormia ei kannata saneerata miten tahansa, onhan kyseessä koko rakennuksen paloturvallisuus. Jos savupiippu on sortumaisillaan, on parasta muurata se uudelleen, mutta muussa tapauksessa hormin liukuvalu, eli pinnoitus on tehokas ratkaisu huoltaa ja uudistaa piippua. Pinnoitetussa hormissa ei ole enää koloja, joihin nokea voisi kertyä, eivätkä lämpö tai savukaasut pääse karkuun. Kunnostettua hormia voi taas käyttää hyvillä mielin. Kun piippu on kunnossa, piipunhattu sekä piipun pellitys ehkäisevät tehokkaasti uudet korjaustarpeet.

Piipun peltityöt vaikuttavat myös katon ulkonäköön

Onneksi rapautumista voi ehkäistä piipunhatulla, ja myös piipun pellityksellä. Taidokkaat peltiseppämme pellittävät piippusi mittatilaustyönä – tällä on positiivinen vaikutus myös koko katon ulkonäköön. Oikean kokoiset ja verratonta käsityöläisosaamista henkivät pellitykset antavat katollesi viimeisen silauksen, ja saavat piipun sulautumaan saumattomasti omakotitalon tai esimerkiksi kesämökin kattoon.

Kattopeltisepiltämme saat palvelua monissa eri asioissa

Edellä jo mainittiinkin, että kattopeltisepiltämme saat piipunhatut paikoilleen asennettuina, sekä piipun pellitykset mittojen mukaan. Meidän ammattitaitoiset ja monessa liemessä keitetyt kattopeltiseppämme palvelevat sinua monissa muissakin asioissa, esimerkiksi konesaumakattojen asennuksessa, kattoturvatuotteiden asentamisessa tai jalkarännien korjaamisessa. He asentavat ja uusivat kaikki katon suojapellitykset, esimerkiksi kattoikkunan pellitykset. Niiden tarkoitus on ohjata vedet kattoikkunan yläreunan ja sivujen ohi niin, että vesi ei keräänny rasittamaan kattoikkunan läpivientiä. Peltiseppämme asentavat myös tippapellit, räystäspellit, harjalistat, seinällenostolistat, liitospellit, jiiripellit, juuripellit, kotelopellit, ikkunoiden vesipellit, nurkkalistat ja päätylistat. Peltilistojen tehtävä on ohjata vesi pois rakenteista, mutta samalla ne huolittelevat kokonaisuuden.

Peltisepällä on oltava hyvä avaruudellinen hahmotuskyky, jotta hän pystyy luomaan sileästä pellistä kolmiulotteisen rakennelman. Kenestä tahansa ei voi tulla kattopeltiseppää – tämä käsityöläisammatti vaatii paljon. Meidän kattopeltisepiltämme voit odottaa erinomaista lopputulosta, etkä tule pettymään. Kaikki työt toteutetaan kerrassaan loistavasti. Aito konepeltikatto on taidonnäyte viimeistä saumaa myöten. Se voidaan asentaa tarvittaessa hyvin loivillekin katoille, koska sen kaksinkertaiset saumat ovat niin vesitiiviitä. Tarvittaessa konesaumakatto voidaan toteuttaa myös ilman vanhan katon oikaisua. Yksi konesaumakaton hyvistä puolista on se, että se voidaan varustellakin hyvin vesitiiviisti. Esimerkiksi aaltopeltikatolle kattovarusteet kiinnitetään ruuvaamalla. Konesaumakatolla käytetään katon saumoihin tulevia konesaumakattokiinnikkeitä, joiden ansiosta kattoon ei tule näkyviin jääviä ruuvinreikiä. Jokainen ruuvinreikä on aina vuotoriski, vaikka se olisi miten hyvin tiivistetty. Kuormittuessaan ruuvit voivat löystyä, ja niiden tiivisteet hajota: tällöin vettä voi päästä katon alle. Jos katon läpi ruuvatut tikkaat tai lumiesteet repeytyvät irti katosta (esimerkiksi kovalla tuulella), katto vaurioituu.

Kattoläpivienneillä mikä vain katto toimivammaksi ja turvallisemmaksi

Erilaisia kattoläpivientejä ovat muun muassa kattoikkunat, IV-putket, huippuimurit, kattoluukut, alipainetuulettimet, keskusimurin putket ja savunpoistoluukut. Osa niistä vaikuttaa sisäilman laatuun ja puhtauteen, kuten juuri huippuimurit, joilla saatetaan poistaa liikaa kosteutta kylpyhuoneesta. Osa kattoläpivienneistä tekee katon toimivammaksi ja turvallisemmaksi, kuten kattoluukut. Kattoluukku helpottaa yläpohjan tarkastamista katon huoltojen yhteydessä, ja toimii myös hätäuloskäyntinä. Yläpohja onkin tärkeää muistaa tarkastaa usein, sillä vaikka katto ensi silmäyksellä vaikuttaisikin tiiviiltä, todellinen tilanne paljastuu vasta katon alla vierailemalla. Kattorakenteissa olevat valumajäljet, tummentumat, lahovauriot ja yläpohjassa vallitseva tunkkainen lemu kertovat selvää kieltään siitä, että kosteutta on ja pahasti.

Savunpoistoluukku on paikallaan kerrostaloissa, missä se helpottaa pelastustöitä mahdollisen tulipalon sattuessa. Kun savunpoistoluukku laukeaa, poistuu kuuma ja näkyvyyttä haittaava savu pelastusreiteiltä. Savunpoistoluukku on tarkastettava eli koelaukaistava kerran tai kaksi vuodessa, jotta se olisi aina toimintavalmiudessa. Meillä on pätevyys koelaukaista ja kuntotarkastaa myös tämä kattovaruste, ja tarvittaessa kunnostaa se jälleen toimivaksi.

Kattoikkuna on kattoläpivienti, jolla vaikutetaan lähinnä asukasviihtyvyyteen. Pehmeä luonnonvalo suorastaan tulvii sisälle kattoikkunan kautta. Kattoikkunan vaihtoehto on varsinkin muutama vuosikymmen sitten niin suosittu kattovalokupu. Asennamme, korjaamme ja huollamme kaikenlaiset kattoläpiviennit, joten ota yhteyttä! Kattoläpivientejä ei kannata pelätä, sillä ammattilaisen asentamina ja tarkastamina ne ovat todella vesi- ja lämpötiiviit. Tarkastamme piipun ja kaikkien muiden katon läpivientien tiiviyden aina katolla liikkuessamme, jotta osaamme tarjota tiivisteiden uusimista jo ennen, kuin ne muuttuvat epäluotettaviksi ja joudutaan tekemisiin läpivientivuotojen kanssa. Jos maito on jo maassa – eli tässä tapauksessa vesi yläpohjassa – kiirehdimme paikalle kuivaamaan tai uusimaan kastuneita puurakenteita, paikkaamaan kattoa ja aluskatetta sekä vaihtamaan eristeitä kuiviin.

Teemme kaiken kattokokonaisuuteen liittyvän – myös terassikatoksen osalta

Kysy rohkeasti mitä vain kattotyötä, esimerkiksi terassikatoksen asentamista tai korjaamista. Uusimme myös katon ulkopuuosat, vaihdamme peltikattonaulat paremmin paikoillaan pysyviksi kateruuveiksi ja asennamme sadevesijärjestelmän sulanapitokaapelit paikoilleen. Saatamme tarjota tällaisia kattotöitä joka kattokorjauksen ja -huollon yhteydessä suorittamamme ilmaisen kattotarkastuksen jälkeen. Terassikatos monipuolistaa terassin käyttömahdollisuuksia, katon ulkopuuosien uusiminen pysäyttää lahon leviämisen ja naulojen tai ruuvien vaihto ehkäisee kattovuotoja ja myrskyvahinkoja peltikatolla. Sulanapitojärjestelmä tuo mielenrauhaa talvipakkasilla, sillä sähkökäyttöisten kaapelien ansiosta rännit eivät jäädy ja aiheuta turvallisuusriskejä.

Terassilla on mukava viettää aikaa

Terassi on parhaimmillaan asunnon jatke ja yksi huone lisää. Terassilla voi ruokailla, grillata, säilyttää puutarhatarvikkeita, nukkua, ottaa aurinkoa, kasvattaa tomaatteja tai vaikka kylpeä ulkoporealtaassa. Mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta Suomen epävakainen sää asettaa omia rajoituksiaan. Jos kesken illanvieton alkaa sataa, voi hyvä juttu jäädä kesken. Terassikatoksen ansiosta sade ei keskeytä grillaamista tai ateriointia. Pehmusteita ei tarvitse kantaa sisälle suojaan siinäkään vaiheessa, kun on viimein aika mennä nukkumaan. Terassikatos tehdään usein valokatteesta, mikä sallii auringon valon tulla lävitseen, mutta mikä pitää sadepisarat ja lumet terassin ulkopuolella.

Terassikatoksen asentaminen sujuu meiltä taidokkaasti. Jos kova tuuli tai katolta valuva lumi vaurioittaa terassikatostasi, löytyy silloinkin apu tästä osoitteesta. Katon reunalle kannattaa harkita lumiesteitä, mitkä estävät lumitaakan putoamisen terassikatoksen päälle. Kun tilaat lumen pudotuksen meiltä, voit olla varma, ettemme kippaa lumia terassikatoksellesi vaan johonkin muuhun paikkaan, missä se ei aiheuta vahinkoja tai onnettomuuksia.

Laho seis kattorakenteista!

Lahovauriot etenevät yllättävän nopeasti, siksi lahosta kärsivät aluslaudoitukset tai katon ulkopuuosat on syytä uusia. Katon alla oleva laho kertoo kattovuodosta tai ongelmista kondenssiveden kanssa, joten ei riitä, että lahovaurioiset osat uusitaan. Tulevien vaurioiden ehkäisemiseksi on selvitettävä, mistä kosteus on peräisin, ja puututtava ongelmien ytimeen. Ulkopuuosat voidaan suojata lahoamiselta maalaamalla ne sopivalla ulkomaalilla. Katon ulkopuuosia ovat räystäslaudat, räystään aluslaudoitukset ja otsalaudat. Maalipinta kannattaa silloin tällöin uusia. Työ alkaa vanhan ja irtonaisen maalin sekä homeen ja lian poistamisella. Kuivalla säällä puhtaalle pinnalle levitetty maali antaa parhaan suojan laholta, mitä ränneistä roiskuvat vedet voivat aiheuttaa.

Ruuvit ovat nauloja luotettavampia

Ennen vanhaan peltikatot kiinnitettiin nauloilla, nykytiedon valossa suositaan ruuveja, mitkä pysyvät puussa paremmin kiinni. Naulat tuppaavat pumppautumaan pikkuhiljaa ylös puusta, kun puu turpoaa ja kutistuu ilmankosteuden vaihtelujen seurauksena. Kun naula nousee ylös, lähtee kattopelti helpommin tuulen mukaan; lisäksi kosteutta pääsee katon alle suojaamattomana olevasta reiästä. Peltikattonaulojen vaihto kateruuveiksi sujuu meiltä nopeasti. Tarvittaessa uusimme kateruuvit isompiin, ja isommilla tiivisteillä varustettuihin.

Sulanapitojärjestelmä ylläpitää sadevesikourujen vetoa

Sähköllä toimiva sulanapitojärjestelmä ylläpitää sadevesikourujen vetoa, sillä se estää kouruihin päätyneen sulan veden jäätymisen talvella. Jos vesi jäätyisi, kourut alkaisivat tulvia yli ja tästä voisi olla seurauksena monia asukkaiden turvallisuuteen ja talon rakenteisiin kohdistuvia uhkia. Tulvavesi tekisi pihasta hengenvaarallisen liukkaan, ja synnyttäisi katon reunalle jääpuikkoja, mitkä ovat sitä vaarallisempia, mitä korkeammalla maasta räystäs sijaitsee. Lisäksi kourujen yli tulviva vesi voisi kastella talon seinän, ja saada sen rapautumaan tai lahoamaan huomattavasti normaalia nopeammin.