HILJAISET

HUOPAKATOT

ELEGANTIT

TIILIKATOT

HUOLTOVAPAAT

PELTIKATOT

Paras peltikattoremontti tilataan tästä osoitteesta

Peltikaton purku ja vaihto onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, kun se tilataan meiltä. Voimme väittää näin, sillä tiedämme peltikattoasentajiemme ja kattopeltiseppiemme lahjakkuuden. Uusi katto valmistuu takuutyönä, eikä mikään yksityiskohta ole jäänyt huomiota vaille. Asennamme katon niin, että se on rasituksensietokykyinen ja valmis kestämään jopa 50 vuotta – tai kaksi kertaa pidempään, jos kyseessä on konesaumakatto. Laadukkaista, kotimaisista kattopelleistä koostettu katto ei ruostu, ja tasokkaat kateruuvit pitävät katon paikoillaan kovemmallakin tuulella. Otamme lämpölaajenemisen ja vuotoriskin huomioon kattoa varustellessamme, joten läpiviennitkin ovat taatusti vedenpitävät.

Parhaitenkaan asennettu peltikatto ei kestä kauaa, ellei sitä huolleta. Kauttamme saat oikean asiantuntijan kaikkiin rivitalon, kesämökin tai esimerkiksi kerrostalon kattohuoltoihin – esimerkiksi joka vuosi kahdesti tarvittaviin katon harjauksiin, kattopesuihin ja aika ajoin tehtyihin kattomaalauksiin. Tarjoamme katon yleiskuntotarkastuksen jokaisen tekemämme peltikattotyön yhteydessä, onhan katon tarkastaminen kaukonäköinen tapa pitää huolta katosta ja estää kattovuodot sun muut ongelmat jo ennalta. Lähes jokaista peltikattoa on joskus paikattava ja korjattava, eikä se ole mikään ihme ottaen huomioon kaikki rasitukset, mitkä kattoa kohtaavat. Katon on selvittävä vuodesta toiseen kovista tuulista, kosteudesta, lumitaakoista ja rankkasateista. Katon tarkastus paljastaa paikkaustarpeet hyvissä ajoin, joten katto päästään todennäköisesti korjaamaan jo silloin, kun vaurio on pelkässä katteessa eikä katon alla. Kattotarkastajamme saattaa suositella myös kattohuoltoja, joilla katon korjaustarpeita voidaan ehkäistä jo ennalta – esimerkiksi katon huoltomaalausta.

Peltikattoremontti

Etsitkö helppohoitoista, kestävää ja edullista kattoa? Valitse peltikatto

Suosituin katemateriaali Suomessa on peltikate, nimittäin tiilikuvioitu kattopelti. Se menee oikeasta tiilikatosta, kun sitä katsoo kauempaa, mutta on astetta edullisempi ja helppohoitoisempi. Tiilikuvioitu peltikatto on myös aitoa tiilikattoa kevyempi kate, joten se ei vaadi rakenteilta niin suurta kantokykyä. Peltikaton suosio perustuukin sen edullisuuteen ja helppohoitoisuuteen. Tälle katolle ei kasva sammaleita kuten tiili- tai huopakatolle. Jos talon vieressä kasvaa puita, joiden roskat saavat peltikaton vihertämään, lähtee sammal harjaamalla. Sileäpintaiseen peltikattoon sammal ei tartu niin, että tarvittaisiin painepesuria tai kemikaalipurkkeja. Peltikatto on siis helppo pitää puhtaana, eikä se kuivu auringossa tai rapaudu pakkasella. Peltikaton omistajan ei tarvitse yleensä tilailla lumenpudotuksiakaan, sillä lumi ei tarraudu peltikatolle samaan tapaan kuin vaikkapa karhealle huopakatolle. Ruostetta voi toki ilmaantua, mutta ruostevauriot on helppo pitää asioissa maalipintaa paikkailemalla tai uusimalla. Kotimaiset kattopellit eivät ole mitään pilipalitavaraa, sillä peltien puhkiruostumattomuustakuu voi kestää jopa 50 vuotta.

Peltikatto voi tarkoittaa myös aaltopeltikatetta, suorauraista peltikattoa tai perinteikästä konesaumakattoa. Konesaumakaton edullisempi vaihtoehto on lukkosaumakatto, mikä muistuttaa ulkonäöllisesti aitoa konesaumakattoa, mutta on helpompi asentaa. Konesaumakaton asentaminen vaatii pitkän linjan peltikatto-osaamista, siksi se asennetaankin kokeneiden kattopeltiseppiemme toimesta. Osaamme asentaa rakennukseesi myös pitkäikäisen alumiinikaton tai upean kuparikaton, mikä palvelee useita sukupolvia eteenpäin. Kattoa valitessa kannattaakin miettiä, mitä ominaisuuksia arvostaa ja mitä katolta vaatii. Onko tärkeintä hinta vaiko ulkonäkö? Hinta on edullisin, jos valitset profiilipeltikaton. Konesaumakaton ulkonäkö on varma valinta, kun haluat mutkattoman ja siistin katteen. Kattokaltevuus vaikuttaa myös katemateriaalin valintaan, mutta tarvittaessa voimme muokata omakotitalon tai esimerkiksi rivitalon kattoa kaltevammaksi.

Pystysaumainen katto ei vaadi kovin kaltevaa kattoa

Lukkosauma- ja konesaumakatto sopivat loivallekin katolle. Lukkosaumakatto käy aina kattokaltevuuteen 1:8 asti, ja kattopeltisepiltämme tilattava konesaumakatto on tarpeeksi tiivis aina kaltevuuskulmaan 1:10 asti. Loivalle katolle voidaan valita vain pystysaumaisia kattoja, koska suoraa peltipintaa pitkin vesi saadaan varmemmin pois katolta. Jos katto on sen verran kalteva, että voit valita lukkosaumakaton ja konesaumakaton välillä, asiakas tekee valinnan usein budjettinsa perusteella. Lukkosaumakatto on edullisempi hankkia ja helpompi asentaa, sillä pellit ikään kuin loksautetaan kiinni toisiinsa. Ruuvit jäävät näkymättömiin – tähän perustuu lukko- ja konesaumakaton muita peltikattoja parempi vedenpitävyys.

Uudenaikaisissa lukkosaumakatoissa on monia käytännöllisiä yksityiskohtia, kuten äänieristysnauhoja. Niiden avulla katon alla ei ole ylimääräisiä häiriöitä sateellakaan. Lukkosaumakatto ei kuitenkaan kestä kuin noin puolet siitä, mitä konesaumakatto. Konesaumakatto, toiselta nimeltään rivisaumattu peltikatto teetetään mittatilaustyönä. Kun se asennettu paikoilleen kattopeltiseppiemme toimesta, se kestää normaalilla hoidolla jopa sata vuotta.

Profiilipeltikate sopii kattokaltevuudelle 1:7

Pystysaumakatto sopii loivemmillekin katoille, kun taas kaikkien tuntema aaltopeltikatto sopii kattokaltevuudelle 1:7. Myös kantikkaamman poimulevyn voi asentaa kattokaltevuuteen 1:7, mutta tiilikuvioitu muotokate vaatii harjakulman 1:5. Kuten sanottu, kattokaltevuutta voidaan tarvittaessa muuttaa niin, että saat vesikatteeksesi haluamasi materiaalin.

Vaikka profiilipellit ovat edullisia, kestävät nekin noin 50 vuotta ollen erittäin helppohoitoisia ja tyylikkäitä. Aaltopelti sopii varsinkin perinteikkäisiin rakennuksiin. Värivalikoima on laaja, joten oikean värinen kate löytyy varmasti, ja myös aaltokuvion korkeudessa ja leveydessä on valinnanvaraa. Väri- ja muotovalikoimaa löytyy myös kantikkaista poimulevyistä ja tiilimuotokatteista.

Peltikatto muodostuu kattopelleistä, harjalistasta, harjatiivisteistä, räystäslistoista ja päätylistoista, mitkä kiinnitetään kateruuveilla. Alle tulee aina aluskate, mitä voidaan hyvällä syyllä pitää peltikaton tärkeimpänä osana. Jos peltikattoon sattuisi tulemaan jokin vaurio, estää aluskate katon rakenteita kastumasta.

Kattopellit myydään joko sinkittyinä tai pinnoitettuina. Sinkittykin kattopelti kannattaa maalata parin vuoden päästä, jotta se ei ruostuisi. Tehtaalla pinnoitettujen peltien takuu saattaa kestää 25 vuotta, eli pinnoitteet ovat laatutavaraa, jos niiden luvataan pysyvän neljännesvuosisadan haalistumattomina ja hilseilemättöminä.

Peltikaton uusiminen on monia muita tavallisia remontteja edullisempaa

Kattoremontti ei ole lainkaan niin tyyris kuin monet muut omakotitalon, mökin tai kerrostalon remontit. Esimerkiksi salaojaremontti tulee monesti paljon kalliimmaksi. Jos kattoasi on uusimassa meidän ammattilaistiimimme. Vaikka suosimme laadukkaita kattopeltejä ja tarjoamme parasta asiantuntemusta, ei kattoremontin loppusumma saa haukkomaan henkeään ja kaivamaan nitropurkkia esiin. Ensinnäkään, laskussamme ei ole yllätyksiä. Asiakas saa kuulla tarkan hinnan katon uusimisesta jo etukäteen, ja meidät tunnetaan siitä, että toimimme aina yhdessä sovitun aikataulun ja budjetin puitteissa. Toisekseen, hinnoissamme ei ole ilmaa, vaan laskemme tarjouksemme katon koon, katon alapuolisten rakenteiden ja muiden kohteen erityispiirteiden perusteella. Jotta voisimme laskea kilpailukykyisen hinnan juuri teidän pulpettikattonne, harjakattonne tai taitekattonne uusimiselle, tulemme paikan päälle tutustumaan kohteeseen. Hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä aikaisemmassa vaiheessa kattoremontti aloitetaan, sitä pienemmin kustannuksin siitä selviää. Vanhan ja haurastuneen katon alta saattaa paljastua kosteuden aiheuttamia ongelmia, joiden takia kattorakenteiden korjaamiseen ja uusimiseen kuluu tuntikaupalla aikaa. Jos katto vaihdetaan ennen kuin se on ehtinyt muuttua epätiiviiksi, on peltikattoremontti nopeimmillaan ohi parissa päivässä, ja kustannukset pysyvät mukavan edullisina.

Koska kattoremontti edellyttää rakenteiden avaamista ja työkalujen, rakennustelineiden ja ammattilaistemme saapumista paikan päälle, on se samalla mitä mainioin tilaisuus teettää kaikki muutkin katon toimivuutta edistävät kattotyöt. Jos haaveilet kattoikkunasta, onnistuu sen asentaminen helposti samalla. Ammattilaisiltammekin saatat saada ehdotuksia joistain muutoksista, joilla kattokokonaisuus saadaan toimivammaksi. Ehdotus saattaa koskettaa esimerkiksi katon lisälämmöneristystä. Riittävä määrä puhallusvillaa ehkäisee kondenssivettä ja katon vesivahinkoja, sekä tietenkin pitää lämmityskustannukset kurissa paukkupakkasillakin. Kaikki kerralla kuntoon – se on meidän periaatteemme! Jos kattoturvatuotteissa on ruostetta tai niiden toimintaan ei enää voi luottaa, toimitamme paikalle uudet, luotettavat ja korroosiosuojatut kattotikkaat, lumiesteet ja/tai kattosillat. Emme myöskään asenna huonokuntoista sadevesijärjestelmää enää paikalleen. Jos katolta puuttuu jotain olennaista, kuten kattoturvatuotteita, harjapeltituulettimia tai tuuletusaukkoja, hoidamme asian kuntoon. Otamme katon huomioon kokonaisuutena, ja valjastamme parhaan ammattitaitomme käyttöön saadaksemme teidän talonne katosta kaikin puolin priimakuntoisen.

Mitkä kaikki tekijät vaikuttavat uuden katon hintaan?

Moni voisi luulla, että kattoremontin hinta on helppo laskea taskulaskimen avulla – sen kuin laskee kattopeltien menekin katon koon perusteella ja arvioi kokemuksen perusteella sen, kuinka monta työtuntia vesi- ja aluskatteen uusimiseen menee. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Emme tahdo antaa hintaa, mihin on ”varmuuden vuoksi” laitettu tonni, pari ylimääräistä – emmekä myöskään tahdo korottaa hintaa kesken kaiken, kun huomaamme kattorakenteiden olevankin luultua huonommassa kunnossa. Emme perusta toimintaamme luuloihin, mutu-tuntumaan tai ahneuteen, vaan silkkoihin faktoihin. Asiantuntijamme tulee paikan päälle tarkastamaan katon ja haastattelemaan asiakasta tämän toiveista ja tarpeista. Kun meillä on koossa kaikki tarpeellinen tieto, voimme laskea kirjallisen tarjouksen kiinteistön peltikaton uusimisesta avaimet käteen -toteutuksena.

Asiantuntijamme laskee katon koon ja materiaalien sekä uusien kattotuotteiden hinnan. Lisäksi hän ottaa huomioon katon kaltevuuden ja rakennuksen korkeuden, jotta osaamme tarvittaessa tuoda paikalle vaikka nostinkoriautot. Se, kuinka monta jiiriä, kattoluukkua ja IV-hormia katolla on, vaikuttaa työn määrään – onhan jokainen läpivienti erikseen purettava ja asennettava taas paikalleen. Uuden katteen materiaali vaikuttaa myös kattoremontin hintaan. Profiilipeltikaton asentaminen on nopeaa, sillä niiden hyötyleveys on esimerkiksi lukkosaumapeltejä isompi. Rivisaumatun peltikaton asentaminen on hitainta.

Iso kattoremontin hintaan vaikuttava tekijä on se, onko peltikaton läpi päässyt vettä vai eikö. Jos katon alla on kosteutta, on kattorakenteita korjailtava tai kenties uusittava. Eristeetkin pitää uusia home- ja sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi. Arviointikierrokseen kuuluu siis aina vierailu katon alla. Voit luotaa siihen, että asiantuntijamme osaa ottaa kaiken huomioon, ja että saat parhaan ja kaikenkattavan tarjouksen rakennuksesi peltikaton uusimiselle.

Pelkkien peltien vaihto on yksi vaihtoehto

Pelkkien peltien vaihto voi olla se oikea yksi ratkaisu omakotitalon, kesämökin tai jonkin muun rakennuksen katon uudistamiseksi, jos kattorakenteet ja aluskate ovat vielä elinvoimaisia, ja niillä voi odottaa olevan edessään vielä vuosikymmenten mittainen käyttöikä. Periaatteessa kattoremontin yhteydessä on syytä vaihtaa sekä aluskate että vesikate, mutta voi olla, että ne ovat keskenään eri-ikäiset, tai että vesikate on kulunut loppuun huomattavasti normaalia nopeammin. Uudet kattopellit poistavat huolet kattovuodoista, sillä taiten asennetut, laadukkaat pellit eivät osoita haurastumisen merkkejä pitkään aikaan. Oikealla huollolla katto kestää jopa 50 vuotta. Osittainen kattoremontti tulee tietenkin halvemmaksi kuin ”oikea” kattoremontti eli sekä vesi- ja aluskatteen vaihto. Osittaisella peltikattoremontilla voidaan kuitenkin ratkaista tilanne vain silloin, kun katon rakenteissa ei ole kosteutta ja esimerkiksi lahovaurioita, ja kun aluskate on täysin reilassa. Jos aluskate osoittaa haurastumisen ja hiutumisen merkkejä, se on paras uusia, sillä viime kädessä katon tiiveys riippuu aluskatteen kunnosta.

Miten pidentää peltikaton käyttöikää?

Helpoin tapa pidentää peltikaton käyttöikää eli saada uudesta profiilipeltikatosta, lukkosaumakatosta tai konesaumakatosta kaikki irti on pitää kiinni peltikaton huoltojen säännöllisyydestä. Kattosaneeraus saattaa olla edessä jo noin 20 vuoden päästä katon asentamisesta, jos kattoa ei pidetä puhtaana, ja jos sen paikkaustarpeita ei säännöllisesti seurata. Katossa voi esiintyä monenlaisia paikkaustarpeita, ja jos niihin ei reagoida, voi yläpohjaan päästä kosteutta. Katon alle päässyt kosteus lahottaa kattorakenteet, homehduttaa eristeet ja lyhentää muutoinkin katon elinkaaren pituutta. Me palvelemme sinua myös peltikaton korjauksissa, huolloissa ja kuntotarkastuksissa. Kuntotarkastusten suhteen meillä onkin asiakasystävällinen käytäntö. Tarjoamme ilmaisen kuntotarkastuksen kaikkien tekemiemme kattotöiden yhteydessä, joten kun olemme luottokumppanisi peltikaton ylläpitämisessä, olet aina kartalla peltikaton kunnosta. Kuntotarkastuksen perusteella saat tarjouksen mahdollisesti tarvituista paikkauksista tai huolloista, ja tarvittaessa suosittelemme katon uusimista.

Tyypillisiä peltikaton korjauksia ja paikkauksia

Kattoreikien paikkaus on kattokorjaus, miltä harva katto välttyy. Myös saumoja ja läpivientejä joutuu joskus tiivistämään, jotta katto ei päästäisi vettä lävitseen. Irronneiden peltilistojen kiinnittäminen takaisin kattoon on suhteellisen tyypillinen myrskyvauriokorjaus, sillä kova tuuli saattaa irrottaa kattopeltejä tai peltilistoja. Joskus voidaan joutua korjaamaan myös aluskatetta, sillä pitkäaikainen kosteusrasitus saattaa kuluttaa tämänkin, muuten niin kestävän materiaalin puhki. Kun korjaustarpeisiin puututaan jo aikaisessa vaiheessa, ei tilanne pahene, kosteus ei ehdi vaurioittaa yläpohjaa, eikä kattokorjaus maksa paljoa.

Koska peltikatto on paras uusia?

Ota yhteyttä Plus Rakentajiin, niin saat parhaan arvion siitä, joko kattosi on aika uusia, vai vieläkö on mielekästä jatkaa sen käyttöikää teettämällä erilaisia huoltoja ja korjauksia. Me käymme katon läpi – niin katon päältä kuin altakin (jos pääsy on meille mahdollistettu) – joka kerta, kun tulemme tekemään joitain kattotöitä. Asiantuntijamme huomaa kaikki ongelmakohdat, kuten tiivisteettömät tai ylös katosta nousseet peltikattonaulat, ruosteiset lapetikkaat, kondenssivedestä kertovat tummentumat rakenteissa tai esimerkiksi irronneet peltilistat. Tarkkojen laskelmiemme perusteella selviää, onko paras aloittaa peltikaton korjaus vai onko kokonaistaloudellisinta suorittaa katon vaihto. Vanha katto haurastuu hellästä huolenpidosta huolimatta, ja uusia kattovuotoja, ruostevaurioita ja myrskyvahinkoja on luvassa. Nuori katto saadaan useimmiten kuntoon täsmäpaikkauksin, ja katon alla voi turvallisin mielin odotella sateen loppumista.

Puhtaanapito ykkösjuttu peltikaton huollossa

Huolletulla katolla on parempi eliniänodote kuin oman onnensa nojaan jätetyllä peltikatolla. Katon huollon kulmakivi on katon puhdistus. Tämä tarkoittaa katon puhdistamista kahdesti vuodessa. Katto harjataan puhtaaksi, rännit puhdistetaan ja samalla silmäilemme kattokokonaisuuden kuntoa ilman eri veloitusta. Harjaaminen poistaa katteelta kaikki roskat, mitkä voisivat saada vettä imiessään katon pellit ruostumaan. Ruoste vaanii jokaista peltikattoa, siksi katolta pitää kerätä pois roskat, mitkä varjostavat kattoa ja sitovat siihen kosteutta.

Räystäskourut eivät vedä, jos niissä on roskia, siksi puhdistamme nekin peltikaton jokaisen kevät- tai syyshuollon yhteydessä. Kattotarkastus on paikallaan, jotta katolla mahdollisesti esiintyvät paikkaus-, maalaus- ja muut tarpeet tulisivat ajoissa havaittua. Tutkimme profiilipeltikaton, lukkosaumakaton tai esimerkiksi konesaumakaton ehjyyden ja tiiveyden sekä aluskatteen ja kattorakenteiden kunnon. Varmistamme myös kaikkien kiinnitysten ja saumojen tiiveyden, katon varusteiden toiminnan ja piipun kunnon voidaksemme tarjota tarvittavia huoltoja ja korjauksia.

Maalipinnoite – mikä ihana asia

Ruoste ei saa otetta pelleistä, jos maalipinnoite eristää kattopellit kosteudesta, ja katon kunto varmistetaan harjaamalla se puhtaaksi puolen vuoden välein. Tehtaalla tehty pinnoitus kestää jopa 25 vuotta ohentumatta ja hilseilemättä, mutta jossain vaiheessa se on aika uusia. Tilaa meiltä katon huoltomaalaus, niin katto ei ruostu jatkossakaan. Ensin katto tarkastetaan, ja sitten se pestään tavallisella letkupaineella ja sopivilla katonpesuaineilla. Kuivunut katto maalataan sopivalla eli ei liian aurinkoisella, mutta ei myöskään sateisella säällä.

Jos katon maalipinnoitteesta löytyy esimerkiksi lapion tekemiä naarmuja, on ne paikkamaalattava. Jos lunta pitää pudottaa kerrostalon, omakotitalon tai muun kiinteistön katolta, ota yhteyttä. Osaavat ja kokeneet kattolumityöntekijämme suorittavat lumenpudotuksen katon yksityiskohtia rikkomatta tai maalipintaa naarmuttamatta.